Στις διεθνείς φωνές που προειδοποιούν πως οι δασμοί που ετοιμάζεται να επιβάλλει ο Ντόναλντ Τραμπ θα ωθήσουν ανοδικά το κόστος δανεισμού και θα ενισχύσουν τις πιέσεις που θα δεχτεί η παγκόσμια οικονομία τη φετινή χρονιά προστέθηκε και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διά στόματος της ίδιας της Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Σε δηλώσεις της εν όψει της επικείμενης δημοσιοποίησης, την ερχόμενη εβδομάδα, της νέας έκθεσης του ΔΝΤ για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας (το περίφημο World Economic Outlook) η γενική διευθύντρια του Ταμείου εμφανίστηκε προβληματισμένη με τις εξελίξεις επισημαίνοντας πως η διαμόρφωση της οικονομικής πολιτικής τη φετινή χρονιά βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα φάσμα αβεβαιότητας. «Η αβεβαιότητα αυτή εκφράζεται πρακτικά μέσα από την άνοδο των μακροπρόθεσμων επιτοκίων» υπογράμμισε, παρά το γεγονός ότι τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια έχουν υποχωρήσει.

«Δεδομένου του μεγέθους και του ρόλου της αμερικανικής οικονομίας, δεν αποτελεί έκπληξη ότι εκφράζεται έντονο ενδιαφέρον διεθνώς για τις κατευθύνσεις πολιτικής της νέας αμερικανικής κυβέρνησης, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τους δασμούς, τους φόρους και πιθανά μέτρα απορρύθμισης των κανονισμών» σχολίασε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα αποφεύγοντας εντέχνως να κάνει την ευθεία αναφορά στο όνομα του ίδιου του Ντοναλντ Τραμπ.

Προφανώς το νούμερο ένα θέμα ενδιαφέροντος έχει να κάνει με την νέα αμερικανική εμπορική πολιτική. «Η αβεβαιότητα είναι ιδιαίτερα υψηλή σε ότι αφορά τις μελλοντικές πολιτικές σχετικά με το διεθνές εμπόριο, επιτείνοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία» προειδοποίησε, προσθέτοντας ότι οι χώρες που θα υποστούν τις περισσότερες συνέπειες είναι αυτές που είναι «περισσότερο ενσωματωμένες στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα».

Η κυρία Γκεοργκίεβα αναφέρθηκε και σε κάποια γενικά στοιχεία της επικείμενης οικονομικής έκθεσης του ΔΝΤ (θα δημοσιευτεί την Παρασκευή 17/1), αποφεύγοντας ωστόσο να αποκαλύψει συγκεκριμένα νούμερα από την επικείμενη έκθεση  Επιβεβαίωσε, ωστόσο, ότι τα δεδομένα για την αμερικανική οικονομία είναι θετικά, καθώς «κινείται σε πολύ καλύτερα επίπεδα από ότι αναμενόταν», σε αντίθεση με την οικονομία της ΕΕ που έχει μείνει πίσω παρουσιάζοντας υποτονική ανάπτυξη.

Την ίδια ώρα η Κίνα αντιμετωπίζει αποπληθωριστικές πιέσεις και δυσκολεύεται με τα επίπεδα ζήτησης, ενώ οι φτωχότερες χώρες παραμένουν ιδιαίτερα ευάλωτες και αδύναμες να αντιμετωπίσουν ένα πιθανό νέο σοκ.

Όπως εξήγησε δε, στις προκλήσεις της χρονιάς είναι η προσπάθεια των κυβερνήσεων να ενισχύσουν τα χαμηλά επίπεδα ανάπτυξης, ενώ βαρύνονται από ήδη υψηλά χρέη και προσπαθήσουν να… συμμαζέψουν τα δημοσιονομικά έξοδα κόντρα στις αντιδράσεις της κοινής γνώμης.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο έτερο… καυτό θέμα των ημερών, τη στρατηγική που θα ακολουθήσει η Fed μετά και τα τελευταία απρόσμενα ισχυρά στοιχεία από το μέτωπο της απασχόλησης. Στοιχεία που πυροδότησαν sell off στη Wall Street την Παρασκευή και άλμα στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων.

Έτσι, λοιπόν, η κυρία Γκεοργκίεβα συμφώνησε ουσιαστικά με τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις των περισσότερων αναλυτών που «βλέπουν» πολύ πιο αργό ρυθμό νομισματικής χαλάρωσης από τη Fed, ισχυριζόμενη πως η Fed θα πρέπει να κρατήσει στάση αναμονής και να σταθμίσει τη ροή των στοιχείων πριν προχωρήσει σε νέες μειώσεις των επιτοκίων.

Διαβάστε ακόμη

Τι κρύβουν οι διεθνείς παρεμβάσεις του Ελον Μασκ

Μεγάλο τουριστικό ρεύμα Τούρκων πολιτών στα νησιά του βορείου Αιγαίου – Περισσότεροι από 70.000 ήρθαν με visa express

Γιατί εκτοξεύονται παγκοσμίως οι αποδόσεις των ομολόγων στο ξεκίνημα του 2025 – Τι έπεται (γραφήματα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα