Η Wall Street έχει ζήσει ιστορικές στιγμές και μεγάλες συγκινήσεις, την τελευταία διετία, με το ρεύμα της τεχνητής νοημοσύνης και το… θαύμα της Nvidia, η οποία από άσημη start-up εκτοξεύτηκε στην κορυφή των πολυτιμότερων εταιρειών του πλανήτη. Έτσι και η σημερινή καθίζηση της αποδείχτηκε το ίδιο… ηχηρή προσφέροντας, αυτή τη φορά, μια θλιβερή πρωτιά: τη μεγαλύτερη απώλεια σε επίπεδο κεφαλαιοποίησης που έχει καταγράψει ποτέ εταιρεία της Wall Street σε μία συνεδρίαση.
Η μετοχή της Nvidia, που βρέθηκε να χάνει έως και 18%, έκλεισε τελικά με πτώση 16,8%, που είναι η χειρότερη επίδοση της από το Μάρτιο του 2020 και με την κεφαλαιοποίηση της να συρρικνώνεται σχεδόν κατά 600 δισ. δολάρια, που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ.
Στα επίπεδα αυτά η εταιρεία μικροτσίπ ΑΙ «έσπασε» το ιστορικό αρνητικό ρεκόρ για την αμερικανική αγορά που είχε και πάλι καταγράψει η ίδια, τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν η αξία της είχε τότε συρρικνωθεί κατά 279 δισ. δολάρια σε μια ημέρα.
Έτσι απώλεσε και τα σκήπτρα της, κατεβαίνοντας στην τρίτη θέση των πολυτιμότερων εταιρειών του κόσμου, πίσω πλέον από την Apple και την Microsoft.
Κάνοντας μια σύγκριση με τα ευρωπαϊκά μέτρα και δεδομένα, αρκεί να αναφέρουμε πως η κεφαλαιοποίηση της πολυτιμότερης σήμερα ευρωπαϊκής εταιρείας, της δανέζικης Novo Nordisk, φτάνει συνολικά τα 391,8 δισ. δολάρια, ήτοι δηλαδή σχεδόν τα μισά από όσα έχασε σε λίγες ώρες η Nvidia.
Εξυπακούεται πως μαζί με την εταιρεία κατά πολύ φτωχότερος έγινε και ο CEO της, ο Γένσεν Χουάνγκ, o οποίος θρηνεί πάνω από 18 δισ. δολάρια από την προσωπική του περιουσία.
Το πρωί της Δευτέρας, η περιουσία του Χουάνγκ, ο οποίος κατέχει περίπου το 3% των μετοχών της Nvidia, υπολογιζόταν πάνω από 106 δισ. δολάρια.
Βεβαίως, το πρόβλημα για την αγορά δεν είναι τόσο η πτώση της ίδιας της Nvidia, αλλά το τι αντιπροσωπεύει για το μέλλον και τις δυνατότητες του κλάδου της τεχνητής νοημοσύνης και δη, την πρωτοπορία που θεωρούσε δεδομένο ότι απολάμβαναν οι ΗΠΑ, η τεχνολογική επίθεση (ή καλύτερα αντεπίθεση) των Κινέζων της Deepseek. Η
επανάσταση της μόλις ενός έτους κινεζικής start-up, που προσφέρει ισχυρότερα μοντέλα ΑΙ με πολύ χαμηλότερο κόστος, σημαίνει πως δυνητικά μπορεί να ανατρέψει τις ισορροπίες στη ροή των επενδύσεων κατά μήκος της αλυσίδας του ΑΙ.
Αρκεί να θυμηθούμε πως μόλις την περασμένη Παρασκευή, η Meta ανακοίνωσε ενίσχυση των επενδύσεων της σε AI projects έως και κατά 65 δισ. δολάρια με φόντο το φιλόδοξο σχέδιο Stargate που ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος για την ανάπτυξη νέων επενδύσεων στον κλάδο που είχε ακριβώς σαν στόχο να διασφαλίσει την κυριαρχία των ΗΠΑ στο ΑΙ, όπως τόνισε φιλόδοξα ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ.
Λιγότερο από μία εβδομάδα μετά οι Κινέζοι έδωσαν την ηχηρή απάντηση τους με την εντυπωσιακή καινοτομία των μοντέλων της DeepSeek, παρά και το μπλόκο στις εξαγωγές ημιαγωγών ΑΙ που είχε θέσει σε εφαρμογή από πέρυσι ο Τζο Μπάιντεν.
Η πρόοδος της DeepSeek, εν μέσω των κυρώσεων αυτών, δείχνει πως οι Κινέζοι του ΑΙ βρήκαν τρόπους να εργαστούν και να προχωρήσουν την έρευνα τους παρά τα μπλόκα και τα εμπόδια που τους έχουν θέσει οι ΗΠΑ και μάλιστα να καταλήξουν σε πιο αποτελεσματικές και φτηνότερες λύσεις. Κάπως έτσι δεν είναι να απορεί κανείς για το ευρύ sell off στον τεχνολογικό κλάδο σήμερα που υπολογίζεται πως τους έχει ήδη κοστίσει απώλειες της τάξεως του 1,1 τρισ. δολαρίων!
Διαβάστε ακόμη
Nissan: Ετοιμάζει περικοπές για να αποφύγει το κλείσιμο των εργοστασίων
Υπερταμείο: Δύο δεσμευτικές προσφορές για την αξιοποίηση του χιονοδρομικού κέντρου Βασιλίτσας
Η επανάσταση της DeepSeek: Η κινεζική startup που ανατρέπει την παγκόσμια αγορά τεχνητής νοημοσύνης
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα