Μπορεί το ράλι στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων να ανεκόπη ελαφρά σήμερα, όμως το γεγονός ότι παραμένουν σε πολυετή υψηλά με μικρές ελπίδες ουσιαστικής αποκλιμάκωσης με φόντο τη διατήρηση των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα επί μακρόν ήταν αρκετό για να συντηρήσει τη νευρικότητα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Έτσι οι περισσότεροι δείκτες παρέμειναν και σήμερα στο… κόκκινο!

Συγκεκριμένα ο Stoxx 600 αποδυναμώθηκε περαιτέρω χάνοντας 0,14% με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στις 440 μονάδες. Οι περισσότεροι επιμέρους κλάδοι κινήθηκαν σε αρνητικό έδαφος με τις μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών να δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις με φόντο και την πτώση των διεθνών τιμών του μαύρου χρυσού.

Μετά από ένα δίμηνο πιέσεων, ο Stoxx 600 βρίσκεται πλέον μόλις 4% μακριά από την πλήρη διαγραφή των κερδών που είχε καταγράψει στο πρώτο μισό της χρονιάς.

Στις μεγάλες αγορές της περιοχής ο γερμανικός DAX έβγαλε αντιστάσεις στο «φώτο φίνις» με αποτέλεσμα να κλείσει με μικρή άνοδο 0,10% στις 15.099 μονάδες. Ωστόσο, ο γαλλικός CAC 40 συρρικνώθηκε κατά 32 μονάδες (0%) στις 6.996 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο διαμορφώθηκε στις 7.412 μονάδες μειωμένος κατά 0,77%.

Στην περιφέρεια ο FTSE MIB στο Μιλάνο έχασε 0,17% στις 27.435 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη περιορίστηκε σε ποσοστό 0,68% με αποτέλεσμα να φτάσει τις 9.102 μονάδες.

Η ανησυχία που επικρατεί μεταξύ των αναλυτών για το ενδεχόμενο η περιοριστική νομισματική πολιτική να διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα πλήττοντας τελικά την οικονομική ανάπτυξη δεν έχει επιτρέψει στις αγορές να ανακάμψουν μετά τις απώλειες του περασμένου μήνα. Άλλωστε, τα υφεσιακά στοιχεία από τον μεταποιητικό τομέα που δημοσιεύτηκαν τη Δευτέρα αναζωπύρωσαν τους χειρότερους φόβους των επενδυτών.

Παράλληλα και η Wall Street πιέζεται τις τελευταίες ημέρες από τα ίδια δεδομένα, την εκτόξευση των αποδόσεων σε υψηλά 16 ετών αλλά και την πολιτική αστάθεια που ξέσπασε στην Ουάσιγκτον, συνιστώντας έναν ακόμη ανασχετικό παράγοντα για τις ευρωπαϊκές αγορές.

Ένα σημείο ανακούφισης προήλθε μόνο από τα commodities, καθώς η απόφαση των κρατών μελών του ΟΠΕΚ+ να διατηρήσουν αμετάβλητη την πολιτική τους και τα επίπεδα παραγωγής έφερε πολύ μεγάλη πτώση στις τιμές του μαύρου χρυσού. Το Brent έπεσε και πάλι κάτω από το ψυχολογικό όριο των 90 δολαρίων, στα 87,85 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας πτώση ύψους 3,45%, ενώ και το αμερικανικό WΤΙ υποχώρησε κατά 3,62% στα 86 δολάρια.

Σταθερά σε πτωτική πορεία παρέμεινε και ο χρυσός συμπληρώνοντας έτσι ένα σερί οκτώ καθοδικών συνεδριάσεων στα 1.839 δολάρια την ουγγιά με κάμψη 0,11%. Οι αναλυτές δε, συμφωνούν πως ο χρυσός θα παραμείνει υπό πίεση όσο η Fed συντηρεί τη σφιχτή νομισματική πολιτική. Ενδεικτικά ο Μπομπ Χάμπερκορν της RJO Futures προέβλεψε πιθανή πτώση του δείκτη έως και στα 1.750 δολάρια.

Στις αγορές συναλλάγματος, η ενίσχυση του δολαρίου ανεκόπη έστω και προσωρινά, αν και το αμερικανικό νόμισμα παραμένει ουσιαστικά κοντά στα υψηλά έντεκα μηνών. Ο δείκτης δολαρίου υποχώρησε στις 106 μονάδες με την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να βρίσκεται στο 1,0515.

Διαβάστε ακόμα

Ο proedros, τα Τουρκοβούνια και… η ΕΟΚ, ο γαλάζιος εμφύλιος, τα σούπερ κέρδη της Hermes στην Αθήνα και η βίλα Μεταξά στο Σούνιο

Κοντόπουλος: Πιο αυστηρά κριτήρια για την εισαγωγή και παραμονή των εταιρειών στο Χρηματιστήριο

Ιωάννης Μίχος: Οι 5 ευκαιρίες ανάπτυξης για την Epsilon Net – Τι είπε για το λογιστικό λάθος με τα stock options

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ