Η Τράπεζα της Αγγλίας (Bank of England – BoE) μείωσε το κόστος δανεισμού για δεύτερη φορά φέτος, αλλά απέφυγε να δώσει σήμα για ταχύτερη νομισματική χαλάρωση, προειδοποιώντας ότι ο προϋπολογισμός θα μπορούσε να αυξήσει τον πληθωρισμό έως και κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.

Οκτώ μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της BoE με επικεφαλής τον διοικητή Άντριου Μπέιλι ψήφισαν υπέρ της μείωσης του βασικού επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης στο 4,75%. Η Κάθριν Μαν, ένα από τα στελέχη της επιτροπής, ήταν η μόνη που διαφώνησε, προτιμώντας τη διατήρηση των επιτοκίων στο 5%. Το αποτέλεσμα ήταν ευρέως αναμενόμενο από τους οικονομολόγους.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει κοντά στο στόχο, οπότε δεν μπορούμε να μειώσουμε τα επιτόκια πολύ γρήγορα ή σε μεγάλο βαθμό», δήλωσε ο Μπέιλι και συμπλήρωσε: «Αλλά αν η οικονομία εξελιχθεί όπως αναμένουμε, είναι πιθανό τα επιτόκια να συνεχίσουν να μειώνονται σταδιακά από εδώ και στο εξής».

Η στερλίνα σημείωσε άνοδο μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας, ενώ τα διετή βρετανικά ομόλογα διατήρησαν τα κέρδη τους. Οι traders περιμένουν άλλες δύο μειώσεις κατά ένα τέταρτο της μονάδας μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, ενώ η πιθανότητα για μία ακόμη μείωση είναι λίγο κάτω από 50%.

Η πορεία της BoE προς την περαιτέρω νομισματική χαλάρωση περιπλέκεται τόσο από τον προϋπολογισμό της υπουργού Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς στις 30 Οκτωβρίου όσο και από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ. Η βρετανική κυβέρνηση σχεδιάζει δαπάνες ύψους 70 δισ. λιρών (90,4 δισ. δολαρίων) ετησίως, από την οποία σχεδόν το ήμισυ χρηματοδοτείται με δανεισμό. Από την πλευρά του, ο Τραμπ απειλεί με υψηλότερους δασμούς.

Διαβάστε ακόμη

Νέο φορολογικό νομοσχέδιο: Τι πρέπει να γνωρίζετε – 13 ερωτοαπαντήσεις

Ηλίας Λιβάνης: Ακυρώθηκε η διαδικασία πλειστηριασμού της ακίνητης περιουσίας του

Nissan: Καταργεί 9.000 θέσεις εργασίας μετά τις ζημιές €56 εκατ. το β’ τρίμηνο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα