Καθώς το παγκόσμιο κόστος δανεισμού αυξάνεται, η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου με υψηλό χρέος και χαμηλή ανάπτυξη, η οποία μόλις πριν από λίγους μήνες φαινόταν να ανακάμπτει μετά το Brexit, θεωρείται πλέον ευάλωτη σε φυγή κεφαλαίων.
Οι έμποροι αναμένουν τώρα μήνες μεταβλητότητας για τη λίρα, η οποία έκλεισε το 2024 ως το κύριο νόμισμα με τις καλύτερες επιδόσεις έναντι του δολαρίου λόγω της αισιοδοξίας ότι η σαρωτική εκλογική νίκη του Εργατικού Κόμματος τον Ιούλιο σηματοδότησε το τέλος των ετών πολιτικής αστάθειας.
Αυτό δημιουργεί έναν αρνητικό βρόγχο ανατροφοδότησης με την αποδυνάμωση του ενδιαφέροντος για τις μετοχές του Ηνωμένου Βασιλείου που αντιμετωπίζουν τώρα νέους συναλλαγματικούς κινδύνους και την αμφισβήτηση των μειώσεων των επιτοκίων της Τράπεζας της Αγγλίας, απειλώντας την ήδη στάσιμη οικονομική ανάπτυξη καθώς αυξάνεται το βάρος του χρέους της χώρας.
Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα προβλήματα θα συνεχιστούν. Τα στοιχεία για τη διαπραγμάτευση δικαιωμάτων προαίρεσης και τα στοιχεία που προέρχονται από εσωτερικούς παράγοντες του κλάδου των hedge funds και των γραφείων διαπραγμάτευσης τίτλων δείχνουν ότι οι κερδοσκόποι έχουν στοιχηματίσει κατά της λίρας και των βρετανικών ομολόγων.
Μόλις πριν από λίγους μήνες, οι αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου έλαμπαν ως «φάρος σταθερότητας» εν μέσω του πολιτικού χάους στη Γαλλία και έμοιαζαν έτοιμες να ανακάμψουν από μια μακρά περίοδο κυβερνητικών αναταραχών, νομισματικής αστάθειας και φυγής από τους επενδυτές του εξωτερικού.
Παρά ταύτα, το μακροπρόθεσμο κόστος δανεισμού του Ηνωμένου Βασιλείου άγγιξε υψηλά 27 ετών και ο δείκτης μετοχών FTSE 250 έχει υποχωρήσει σχεδόν 6% από τον Αύγουστο. Ένας δείκτης για την επένδυση προστασίας έναντι της μεταβλητότητας της στερλίνας βρίσκεται κοντά στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Μάρτιο του 2023.
Η Bank of America προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα για «μια σημαντική επιδείνωση της κατάστασης που θα μπορούσε να οδηγήσει σε άτακτες κινήσεις στα gilts (ομόλογα βρετανικού δημοσίου) και στη στερλίνα, με τη σειρά της να θολώσει το αναπτυξιακό κλίμα και να επηρεάσει αρνητικά τις μετοχές».
Η εκτίναξη του κόστους του χρέους έχει δυσχεράνει το σχέδιο της υπουργού Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς για την αναζωογόνηση της ανάπτυξης μέσω των δημόσιων επενδύσεων, ενώ η πτώση της στερλίνας έχει φέρει την BoE σε δύσκολη θέση σε περίπτωση που οι μειώσεις των επιτοκίων τροφοδοτήσουν μεγαλύτερη αδυναμία του νομίσματος, αυξάνοντας τον πληθωρισμό του κόστους των εισαγωγών.
Το πολιτικό συναίσθημα είναι και πάλι πυρετώδες, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν αύξηση της δημοτικότητας του κόμματος του Νάιτζελ Φάρατζ, ενώ τα ποσοστά του ηγέτη των Εργατικών Κίρ Στάρμερ πέφτουν κατακόρυφα.
Οι επενδυτές χρεώνουν έως και 30 μονάδες βάσης (0,3%) για τον δανεισμό των gilts σε κερδοσκόπους, σχεδόν διπλάσιες από τον μέσο όρο 10 ετών, αντανακλώντας την αυξημένη ζήτηση από τους short sellers, όπως έδειξαν τα στοιχεία της S&P Global Market Intelligence.
Τα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου που ακολουθούν την τάση και ονομάζονται CTAs στοιχηματίζουν κυρίως κατά της λίρας και των βρετανικών gilts, ανέφερε η JPMorgan, σύμφωνα με το Reuters.
Διαβάστε ακόμη
Ξεκινούν άμεσα τρία νέα προγράμματα για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και επαγγελματίες
Ορκωμοσία Τραμπ: Οι προσκεκλημένοι, οι απουσίες και τα εκτελεστικά διατάγματα (vid)
Airbnb: Ποιοι ιδιοκτήτες γλιτώνουν και ποιοι κόβονται από τις πλατφόρμες
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα