Στη σωστή κατεύθυνση κινείται ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο, ωστόσο η Τράπεζα της Αγγλίας θα πρέπει να διατηρήσει «ένα επιφυλακτικό και σταδιακό μονοπάτι» στο ρυθμό αποκλιμάκωσης των επιτοκίων. Αυτό ισχυρίστηκε η Μέγκαν Γκριν, που θεωρείται ένα από τα «γεράκια» της αρμόδιας επιτροπής νομισματικής πολιτικής της BoE.

Σε συνέντευξη της στο think-tank, Atlantic Council, η κυρία Γκριν σχολίασε πως, αν και ο πληθωρισμός υποχώρησε κάτω από το όριο του 2% τον Σεπτέμβριο, η πτώση αυτή προήλθε από κινήσεις τιμών που συχνά είναι ευμετάβλητες, με αποτέλεσμα η ένδειξη αυτή να μην μπορεί να θεωρηθεί σταθερή.

Μάλιστα, έκανε λόγο ειδικά στο ρυθμό αύξησης των μισθών που παραμένει σε αρκετά υψηλά επίπεδα ώστε να συνάδει με τη σταθερή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.

Για τον ίδιο λόγο προειδοποίησε πως μακροπρόθεσμα τα βρετανικά επιτόκια θα διαμορφωθούν τελικά σε υψηλότερα επίπεδα από ότι βρίσκονταν πριν την πανδημία, εξηγώντας πως υπάρχει η γενική άποψη στους κόλπους της κεντρικής τράπεζας πως το κόστος δανεισμού είναι απαραίτητο να μείνει σε σχετικά υψηλά επίπεδα.

Το μέλος της Monetary Policy Committee αναφέρθηκε επίσης και στην πορεία της οικονομίας, επισημαίνοντας πως η αδύναμη παραγωγικότητα της βρετανικής οικονομίας σημαίνει πως το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορεί να αναπτυχθεί τόσο γρήγορα όσο έτερες ανεπτυγμένες χώρες δίχως να ανατροφοδοτήσει και τον πληθωρισμό.

Η ίδια η BoE στις προβλέψεις της έχει υποστηρίξει πως οι ρυθμοί ανάπτυξης θα παραμείνουν σε χαμηλούς ρυθμούς, μια πρόβλεψη στην οποία συμφώνησε σήμερα και το ΔΝΤ από την πλευρά του, αναθεωρώντας ωστόσο προς τα πάνω τις εκτιμήσεις του.

Το νέο World Economic Outlook υποστήριξε πως οι ρυθμοί ανάπτυξης της Βρετανίας θα διαμορφωθούν στο 1,1% φέτος, από το ισχνό 0,7% που είχε υπολογίσει το ΔΝΤ στην προηγούμενη έκθεση του και θα ανέβουν λίγο παραπάνω, στο 1,5% το 2025.

Οι βελτιωμένες προβλέψεις του ΔΝΤ ερμηνεύτηκαν από τους αναλυτές ως… τονωτική ένεση για τη νέα κυβέρνηση των Εργατικών, παρά το γεγονός ότι η υπουργός Οικονομικών, Ρέιτσελ Ριβς, παραδέχτηκε πως «υπάρχει ακόμη πολύ δουλειά να γίνει».

Διαβάστε ακόμη

ΔΝΤ: Προβλέπει ανάπτυξη 2,3% φέτος στην Ελλάδα – Επιβραδύνεται ο πληθωρισμός (πίνακας)

Ταξιδιωτικές εισπράξεις: Μειώθηκαν τον Αύγουστο, αυξήθηκαν στο 8μηνο – Βρετανοί και Γάλλοι έκαναν τη «ζημιά»

Πιτσιλής (ΑΑΔΕ): Στα €830 εκατ. τα φορολογικά έσοδα από τη βραχυχρόνια μίσθωση

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα