Δεν είναι η πρώτη φορά που η ινδική ρουπία είχε μία «κακή ημέρα». Το αρνητικό ρεκόρ των 86 ρουπίων έναντι του δολαρίου ξεπέρασε τις προβλέψεις των αναλυτών, ωστόσο η πτωτική πορεία του ινδικού νομίσματος είχε ουσιαστικά προαναγγελθεί όταν δημοσιεύτηκαν τα στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας: η δυνατή επίδοση της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ ήταν σχεδόν δεδομένο ότι θα οδηγούσε σε διολίσθηση τη ρουπία, αφού το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης των αμερικανικών επιτοκίων αποκρίνεται και το αμερικανικό νόμισμα ανατιμάται.
Όμως, για τη ρουπία το πρόβλημα δεν είναι μόνο η πορεία των αμερικανικών επιτοκίων.
Μία σειρά παραγόντων φαίνεται ότι δημιουργούν την «τέλεια καταιγίδα» που πιέζει -εδώ και μήνες- προς τα κάτω το ινδικό νόμισμα.
Οι παράγοντες είναι τόσο εσωτερικοί όσο και εξωτερικοί.
Πετρέλαιο και δασμοί
Παράλληλα με την ανατίμηση του δολαρίου ήρθε και η ανατίμηση του πετρελαίου. Η εξέλιξη αυτή προκαλεί πιέσεις στη ρουπία, αφού η Ινδία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς πετρελαίου παγκοσμίως και ο «λογαριασμός» αναμένεται να εκτοξευτεί τους επόμενους μήνες, επιβαρύνοντας τα δημόσια οικονομικά.
Όσο πλησιάζει η ημέρα ανάληψης της διακυβέρνησης των ΗΠΑ από τον Ντόναλντ Τραμπ, τόσο πιο κοντά έρχεται το ενδεχόμενο επιβολής δασμών -και- στα ινδικά προϊόντα. Η πιθανότητα αυτή επηρεάζει τη ρουπία με δύο τρόπους:
- αφενός οι διεθνείς επενδυτές φοβούνται πιέσεις στις ινδικές επιχειρήσεις και «ξεφορτώνονται» μαζικά τις μετοχές τους. Όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία, οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές (FIIs) πούλησαν μετοχές αξίας 2, 254 δισεκατομμυρίων ρουπίων μόνο την Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου. Συνολικά τον Ιανουάριο οι επενδυτές έχουν αποσύρει πάνω από 22 δισεκατομμύρια ρουπίες από ινδικές μετοχές, σύμφωνα με τα στοιχεία του ινδικού χρηματιστηρίου.
- αφετέρου, υπάρχουν εκτιμήσεις ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας, που εδώ και μήνες ακολουθεί συγκεκριμένη στρατηγική στήριξης της ρουπίας, ενδέχεται να αφήνει εσκεμμένα το ινδικό νόμισμα να υποτιμηθεί, ώστε τα ινδικά προϊόντα να είναι περισσότερο ανταγωνιστικά σε περίπτωση επιβολής αμερικανικών δασμών.
Rupee logs biggest slide in two years on dollar’s surge, limited central bank presence https://t.co/MBFpbGgn25 pic.twitter.com/nIilbfHrQm
— Reuters (@Reuters) January 13, 2025
Οι σορτάκηδες
Αν οι παραπάνω λόγοι εξηγούν την τελευταία κατρακύλα της ρουπίας, δεν απαντούν στη σταθερή υποτίμηση του νομίσματος τους τελευταίους μήνες.
Η ρουπία έχει αναδειχθεί σε αγαπημένο στόχο των σορτάκηδων, που συστηματικά ποντάρουν σε υποτίμησή της.
Μία εξήγηση είναι ότι το ινδικό νόμισμα κρίνεται από πολλούς υπερτιμημένο.
«Η συνεχιζόμενη πτώση της ρουπίας μάλλον έχει νόημα λαμβάνοντας υπόψη την REER (πραγματική αποτελεσματική συναλλαγματική ισοτιμία), που δείχνει ότι η ρουπία είναι υπερτιμημένη εδώ και τουλάχιστον είκοσι χρόνια» εξήγησε στο Reuters o Brad Bechtel, παγκόσμιος επικεφαλής συναλλάγματος της Jefferies.
Η REER, που αντιπροσωπεύει την προσαρμοσμένη στον πληθωρισμό, σταθμισμένη ως προς το εμπόριο μέση αξία ενός νομίσματος έναντι των εμπορικών του εταίρων, χρησιμοποιείται συχνά ως δείκτης εξωτερικής ανταγωνιστικότητας. Η REER της ινδικής ρουπίας αυξήθηκε σε 108,14 τον Νοέμβριο του 2024 από 107,20 τον Οκτώβριο του 2024. Αυτό σημαίνει ότι η ρουπία ανατιμήθηκε κατά 0,9% σε μηνιαία βάση (m-o-m) τον Νοέμβριο.
India’s central bank is using dollar-rupee swaps to ease a liquidity squeeze in the country’s financial system, sources say https://t.co/VQOwSlNkSy
— Bloomberg Asia (@BloombergAsia) January 13, 2025
Την ίδια ώρα, φαίνεται ότι εμφανίζονται ρωγμές στο αφήγημα της ινδικής κυβέρνησης για την ισχυρή οικονομία της χώρας.
Την Παρασκευή, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, ανέφερε ότι «η Ινδία αναμένεται λίγο πιο αδύναμη» το 2025.
Η επιβράδυνση της ινδικής ανάπτυξης ενισχύει τους φόβους για το ενδεχόμενο να «καταρρεύσει» το σκιώδες τραπεζικό σύστημα της Ινδίας, που τροφοδοτεί σημαντικό μέρος της εθνικής οικονομίας.
Εν τω μεταξύ, οι συνεχείς «μάχες» με τους σορτάκηδες φαίνεται ότι έχουν εξαντλήσει τα συναλλαγματικά αποθέματα της Ινδίας. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις μειώθηκαν κατά 5,693 δισ. δολάρια σε 634,585 δισ. δολάρια την εβδομάδα που έληξε στις 3 Ιανουαρίου. Η μείωση αυτή αποδυνάμωσε περαιτέρω την ανθεκτικότητα της ρουπίας έναντι των εξωτερικών πιέσεων.
Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η ρουπία θα συνεχίσει την καθοδική πορεία. Η ANZ Bank εκτιμά ότι η ισοτιμία ρουπίας- δολαρίου θα φτάσει στο 88 μέχρι τον Μάρτιο.
«Η απώλεια της ανταγωνιστικότητας της ρουπίας (με βάση το υψηλό REER) έχει γίνει ένα πιεστικό ζήτημα … και ο μετριοπαθής επιχειρηματικός κύκλος δικαιολογεί ένα ασθενέστερο νόμισμα», ανέφερε η ANZ σε σημείωμά της την περασμένη εβδομάδα.
Διαβάστε ακόμη
Reuters: Η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές με 10ετές ομόλογο
Ιδιωτικές κλινικές κατά ασφαλιστικών: Μειώθηκαν 4%, δεν αυξήθηκαν τα κόστη νοσηλείας
Λάδι: Η αλήθεια για τους τενεκέδες – Τι ισχύει και τι θα αλλάξει
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα