Μια ακόμη εβδομάδα στο βαθύ… κόκκινο συμπλήρωσαν οι πετρελαϊκές τιμές με συνολικές απώλειες άνω του 7%, που ήταν και η χειρότερη εβδομαδιαία επίδοση τους εδώ και πάνω από ένα μήνα.

Στη συνεδρίαση της Παρασκευής, οι τιμές κατέγραψαν νέα πτώση με το Brent συμβολαίων Δεκεμβρίου να υποχωρεί 1,87% στα 73,06 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό WTI να προσγειώνεται στα 69,22 δολάρια, μειωμένο κατά 2,05%.

Για το πενθήμερο το Brent έχασε πάνω από 7% και το αμερικανικό αργό πάνω από 8%, που είναι η μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τις 2 Σεπτεμβρίου, όταν ο κλάδος είχε κλονιστεί από την επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων για τα επίπεδα πετρελαϊκής ζήτησης, φέτος και την επόμενη χρονιά, τόσο από τον ΟΠΕΚ όσο και από τον Διεθνή Οργανισμός Ενέργειας.

Στους παράγοντες ανάσχεσης ξεχωρίζουν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και βέβαια τα αρνητικά δεδομένα από την στρατηγικής σημασίας κινεζική οικονομία.

Στη Μέση Ανατολή οι επιτυχίες του Ισραήλ κατά μεμονωμένων τρομοκρατικών στόχων και ηγετικών στελεχών της Χαμάς και της Χεζμπολάχ έχουν καθυστερήσει ή και υποβαθμίσει την στρατιωτική απάντηση του Τελ Αβίβ στο Ιράν και άρα τους φόβους για πλήγμα κατά των πετρελαϊκών του εγκαταστάσεων.

Μιλώντας νωρίτερα για το θέμα από το Βερολίνο που βρίσκεται, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποστήριξε πως έχει κάποια γνώση για το πως και πότε θα απαντήσει το Ισραήλ στο Ιράν, χωρίς να δείχνει ιδιαίτερα ανήσυχος για τις συνέπειες.

Παράλληλα τα μαντάτα από την κινεζική οικονομία, που είναι ο νούμερο ένα εισαγωγέας πετρελαίου παγκοσμίως, δεν ήταν σήμερα καλά, καθώς οι ρυθμοί ανάπτυξης για το τρίτο τρίμηνο κινήθηκαν σε ποσοστό 4,6% που ήταν και το χαμηλότερο ποσοστό της χρονιάς. Αυτό σημαίνει πως όσο εκκρεμούν τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας που έχει μεν αναγγείλει, αλλά δεν έχει δρομολογήσει το Πεκίνο, θα υπάρχουν ερωτηματικά για τα επίπεδα ενεργειακής ζήτησης.

Είναι χαρακτηριστικό πως η παραγωγή στα κινεζικά διυλιστήρια υποχώρησε για έκτο συνεχόμενο μήνα λόγω της αδύναμης κατανάλωσης.

Την ίδια ώρα, πάντως, η αμερικανική παραγωγή αργού «έσπασε» ένα ακόμη ρεκόρ αυτή την εβδομάδα, με την αρμόδια ομοσπονδιακή υπηρεσία να ανακοινώνει την Πέμπτη άλμα της παραγωγής κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα, στα 13,5 βαρέλια, σε σχέση με το προηγούμενο υψηλό των 13,4 εκατ. βαρελιών ημερησίως που είχε καταγραφεί πριν από δύο μήνες. Η παραγωγή αυτή βοηθά την αγορά να ισορροπήσει τόσο σε επίπεδα προσφοράς όσο βέβαια και σε επίπεδο τιμών.

Διαβάστε ακόμη

«Shrinkflation» τέλος: Ο κολοσσός των τροφίμων που ξαναγεμίζει τις συσκευασίες του

ΑΚΤΩΡ – Intrakat: Σε πλήρη εξέλιξη οι εργασίες στον ΒΟΑΚ (vid)

Fed: Σχεδόν απίθανη μια νέα μεγάλη μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα