Με αρνητικά πρόσημα ξεκίνησε η εβδομάδα για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να επικεντρώνεται στις πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία και την αβεβαιότητα γύρω από το σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 βρέθηκε οριακά σε αρνητικό έδαφος στο -0,03% και τις 516 μονάδες με τους επιμέρους κλάδους του να κινούνται σε διαφορετικές κατευθύνσεις.

Στις μεγάλες αγορές της περιοχής ο γερμανικός DAX υποχώρησε ανεπαίσθητα κατά 0,02% και τις 18.472 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 απώλεσε τα αρχικά του κέρδη και υποχώρησε τελικά κατά 0,63% στις 7.627 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο έπεσε 0,13% φτάνοντας τις 8.193μονάδες.

Στην περιφέρεια ο FTSE MIB στο Μιλάνο πρόσθεσε 0,17% στις 34.046 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαμορφώθηκε στις 11.022 μονάδες μειωμένος κατά 0,01%.

Η ημέρα ήταν φτωχή στο μέτωπο των μακροοικονομικών στοιχείων με αποτέλεσμα οι περισσότεροι επενδυτές να κρατήσουν στάση αναμονής περιμένοντας το σήμα από τα μάκρο, αλλά και τα εταιρικά αποτελέσματα τριμήνου. Εστίασαν, λοιπόν, στις εξελίξεις στη Γαλλία δεδομένου πως η επίτευξη πολιτικής σταθερότητας είναι βασικό ζητούμενο για τις αγορές.

Το ίδιο το γαλλικό χρηματιστήριο ξεκίνησε την ημέρα με θετική διάθεση αντιδρώντας με ψυχραιμία στην απρόσμενη μεγάλη νίκη των αριστερών δυνάμεων του Νέου Λαϊκού Μετώπου. Όμως, οι προφανείς δυσκολίες για το σχηματισμό αυτοδύναμης άρα σταθερής κυβέρνησης σταδιακά άλλαξαν το κλίμα με τις μεγαλύτερες πιέσεις να επικεντρώνονται στις λεγόμενες καταναλωτικές κυκλικές εταιρείες συμπεριλαμβανομένης της LVMH και της Kering.

Σε σημείωμα της η Deutsche Bank υποστήριξε ότι οι αγορές θα είναι σε πρώτη φάση καχύποπτες με τις προθέσεις του Νέου Λαϊκού Μετώπου δεδομένων των εξαγγελιών του για τις δαπάνες και τους φόρους. Ωστόσο σε κάθε περίπτωση το χειρότερο σενάριο είναι αυτό της παρατεταμένης πολιτικής παράλυσης σε περίπτωση που υπάρξει μόνο μια αδύναμη κυβέρνηση μειοψηφίας.

Κυρίαρχο θέμα συζήτησης, πάντως, αποτελεί το γεγονός πως μετά την δεξιά στροφή της Ευρώπης στις ευρωεκλογές ακολούθησε η αριστερή στροφή της Γαλλίας αλλά και της Βρετανίας, με τη σαρωτική νίκη των Εργατικών.

Ειδικά στη Βρετανία, η αγορά περιμένει με αγωνία την οικονομική και δημοσιονομική πολιτική της νέας κυβέρνησης. Πάντως, η νέα υπουργός Οικονομικών, Ρέιτσελ Ριβς, στις πρώτες της ανακοινώσεις νωρίτερα δεσμεύτηκε να κάνει και πάλι τη Βρετανία ισχυρή, ξεκινώντας με έναν ενδελεχή απολογισμό των δημόσιων οικονομικών που – όπως σχολίασε – είναι στη χειρότερη κατάσταση από το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

«Είμαστε αντιμέτωποι με τα αποτελέσματα 14 ετών χάους και οικονομικής ανευθυνότητας» τόνισε στις δηλώσεις της η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει τα ηνία της βρετανικής οικονομίας, ανακοινώνοντας πως η πρώτη της εντολή ήταν να γίνει ένας λεπτομερής απολογισμός των δαπανών και της κατάστασης των δημόσιων οικονομικών για να γίνει αντιληπτό «το πλήρες μέγεθος της πρόκλησης που έχουμε μπροστά μας».

Στις αγορές των commodities, οι πετρελαϊκές τιμές έχασαν έδαφος με τον κλάδο να αποτιμά τις καταστροφές από το πέρασμα του τυφώνα Μπέριλ από τον Κόλπο του Μεξικού και τα διυλιστήρια της περιοχής. Αν και οι επιπτώσεις αυτές αναμένεται να είναι βραχυπρόθεσμες.

Η τιμή του Brent συμβολαίων Σεπτεμβρίου υποχώρησε κατά 0,81% στα 85,84 δολάρια το βαρέλι και η τιμή του αμερικανικού WTI έχασε 0,97% στα 82,36 δολάρια. Όμως, αμφότεροι οι δείκτες έχουν καταγράψει σημαντικά κέρδη τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες.

Στον αντίποδα σημαντικό έδαφος έχασε ο χρυσός πέφτοντας κατά 1,53% στα 2.361 δολάρια την ουγγιά, καθώς πολλοί επενδυτές προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις προς αποκόμιση κερδών μετά το υψηλό ενός μηνός που «έπιασε» το πολύτιμο μέταλλο στη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Στις αγορές συναλλάγματος το ευρώ σταδιακά σταθεροποιήθηκε μετά την αυξημένη πίεση που δέχτηκε λόγω του εκλογικού αποτελέσματος στη Γαλλίας με αποτέλεσμα οι απώλειες του έναντι του δολαρίου να είναι οριακές στο -0,03% και το 1,083. Την ίδια ώρα ο δείκτης δολαρίου πρόσθεσε 0,04% στο 104,92.

Διαβάστε ακόμη 

Moody’s: Νέες αναβαθμίσεις για Εθνική Τράπεζα και Piraeus (upd)

Bloomberg: Ποιος είναι ο Ζαν Λυκ Μελανσόν – Γιος ταχυδρόμου και λάτρης του Τρότσκι ο «αμετακίνητος» ακροαριστερός ηγέτης

Ακίνητα: Τα χρέη που «τρέχουν» ακόμα και όταν κλείνει το «ρολόι» της ΔΕΗ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ