Σημαντικές πιέσεις δέχτηκαν σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ακολουθώντας και το αρνητικό σήμα της Wall Street, με τους επενδυτές να ανησυχούν για την αδύναμη πορεία των οικονομιών της περιοχής.

Έτσι, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε νέα πτώση κατά 1,10% στις 440 μονάδες που συνιστά το χαμηλότερο σημείο του εδώ και έξι μήνες. Μάλιστα, όλοι οι επιμέρους κλάδοι του δείκτη κινήθηκαν πτωτικά με τις μετοχές των εξορυκτικών εταιρειών να χάνουν έως και 2,7%.

Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 1,06% στις 15.085 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε κάμψη ύψους 1,01% στις 6.997 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο περιορίστηκε σε ποσοστό 0,54% με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στις 7.470 μονάδες.

Αντιστοίχως, στην περιφέρεια ο FTSE MIB στο Μιλάνο έχασε 1,32% στις 27.482 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη βρέθηκε στις 9.165 μονάδες μειωμένος κατά 1,65%.

Στον αντίποδα οι αποδόσεις των ομολόγων επιδίδονται σε νέο ράλι. Το κόστος δανεισμού για τα ιταλικά και τα γερμανικά ομόλογα εκτοξεύτηκαν στο υψηλότερο σημείο τους εδώ και πάνω από μια δεκαετία, ενώ την ίδια στιγμή και οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων αγγίζουν υψηλό 16 ετών.

Ενδεικτικά η απόδοση του γερμανικούς 30ετούς ανέβηκε 0,058% στο 3,198%, που είναι το υψηλότερο επίπεδο του από το 2011, ενώ το ιταλικό 30ετές άγγιξε το ανώτερο σημείο του από το 2012 στο 5,37%. Ακόμη και το βρετανικό 30ετές πέρασε πρόσκαιρα το όριο του 5%, θυμίζοντας τις ταραχώδεις ημέρες του περασμένου φθινοπώρου που οδήγησαν στην παραίτηση την τότε πρωθυπουργό της χώρας, Λιζ Τρας.

Μετά και τα χθεσινά νέα αρνητικά στοιχεία από τον μεταποιητικό τομέα που βρίσκεται σταθερά σε υφεσιακή τροχιά, οι επενδυτές αναζητούν μάταια κάποιο σημείο στήριξης. Άλλωστε, παρά την πτωτική τάση του πληθωρισμού δεν είναι βέβαιο αν η ΕΚΤ είναι έτοιμη να σηκώσει οριστικά χειρόφρενο στις αυξήσεις των επιτοκίων, ενώ σε κάθε περίπτωση είναι σίγουρο πως τα επιτόκια θα παραμείνουν στο… ταβάνι για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Την ίδια ώρα στις αγορές των commodities, η κάμψη στις πετρελαϊκές τιμές αποδείχτηκε προσωρινή με τους δείκτες να έχουν πάρει και πάλι σήμερα την ανιούσα. Το Brent ανεβαίνει 0,45% στα 91,13 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό WTI κερδίζει 1% στα 89,71 δολάρια επιβεβαιώνοντας τα σενάρια των αναλυτών που προβλέπουν έναν… βαρύ χειμώνα για τον προϋπολογισμό των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, με τις τιμές να παραμένουν στα ύψη τους επόμενους μήνες.

Τα κράτη μέλη του ΟΠΕΚ+ που συνεδριάζουν την Τετάρτη αναμένεται να διατηρήσουν αμετάβλητα τα επίπεδα παραγωγής, όμως αυτό δεν έχει τόσο σημασία δεδομένου ότι οι δύο άτυπες βασίλισσες του καρτέλ, η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, έχουν αμφότερες ανακοινώσει διεύρυνση των περικοπών τους στα επίπεδα παραγωγής μέχρι και τα τέλη της χρονιάς, προκειμένου ακριβώς να κρατήσουν σφιχτά τα επίπεδα προσφοράς και τις τιμές ψηλά.

Στον αντίποδα η αποδυνάμωση της τιμής του χρυσού συνεχίζεται με το πολύτιμο μέταλλο να συμπληρώνει αισίως την έβδομη συνεδρίαση με απώλειες, που αποτελεί το μεγαλύτερο πτωτικό σερί του από τον Αύγουστο του 2022, αντιδρώντας έτσι στη σταθερή ενδυνάμωση του αμερικανικού δολαρίου. Η τιμή του χρυσού έπεσε κι άλλο στα 1.839 δολάρια την ουγγιά, που είναι το χαμηλότερο σημείο της από τις αρχές Μαρτίου.

Την ίδια ώρα το δολάριο, αφού συμπλήρωσε ένα ιδιαίτερα κερδοφόρο τρίτο τρίμηνο, διαπραγματεύεται πλέον στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και δέκα μήνες, παίρνοντας ώθηση από τις αντοχές της αμερικανικής οικονομίας απέναντι στα σταθερά υψηλά επιτόκια.

Ο δείκτης δολαρίου κινείται στο 107,16 που είναι το υψηλότερο σημείο του από τον περασμένο Νοέμβριο και η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου στα 1,0448 με το ευρωπαϊκό νόμισμα να έχει πιάσει το πιο αδύναμο σημείο του από τον περασμένο Δεκέμβριο. Μάλιστα, αξιοσημείωτη θεωρείται και η αποδυνάμωση του ιαπωνικού γιεν στα χαμηλότερα επίπεδα του εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, με την ισοτιμία να να βρίσκεται μια ανάσα από το ψυχολογικό όριο των 150 ανά δολάριο, στο 149,89.

Διαβάστε ακόμα

Τι σκέφτεται ο (real) proedros Alexis για τον Stefanos, ο Ιβάν το λιμάνι του Βόλου και το Μακεδονία Παλλάς και δυο υψηλές επισκέψεις

Intralot: Με συμμετοχή Intracom – Μουνδρέα η ΑΜΚ, ανέβηκε ο πήχης στα 135 εκατ.

Οι τράπεζες «ανακαλύπτουν» ξανά το Χρηματιστήριο: Η Optima Βank και οι επόμενες υποψήφιες

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ