(Τελευταία ενημέρωση – 14:25)

Οι αγοραστές παίρνουν σήμερα την «σκυτάλη» στο ελληνικό χρηματιστήριο, αντιδρώντας μετά το χθεσινό sell off που ήταν το χειρότερο σε «βάθος» 6 μηνών. Η Αθήνα «φοβήθηκε» την πιθανότητα ενός γενικευμένου εμπορικού πολέμου, ενώ σε εγχώριο επίπεδο η έντονη σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες έχει δημιουργήσει προβληματισμό για τις προκρατήσεις στον τουρισμό. Σήμερα οι buyers έχουν τον πρώτο λόγο, «χτίζοντας» εκ νέου απόσταση ασφαλείας από το σημείο στήριξης των 1.500 μονάδων.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Τρίτης (4/2) ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά +0,68% και διαπραγματεύεται στις 1.517,77 μονάδες, με το υψηλό ημέρας να εντοπίζεται στις 1.521,40 μονάδες και το χαμηλό ημέρας στις 1.512,67 μονάδες. Κέρδη +0,5% σημειώνουν οι τράπεζες, αντιδρώντας μετά την χθεσινή «βουτιά» κατά -4%. Την ισχυρή άνοδο της Τρ. Πειραιώς και της Alpha Bank «κόβει» η νέα πτώση της Eurobank. Αξιόλογα είναι επίσης τα κέρδη για τη ΔΕΗ, τη Motor Oil και τον ΔΑΑ. Πρωταγωνίστρια αναδεικνύεται η Coca Cola, καθώς διαπραγματεύεται πάνω από τα 34,5 ευρώ για πρώτη φορά μετά από 6 χρόνια.

Άλλαξε το κλίμα στα χρηματιστήρια του εξωτερικού μετά τις συμφωνίες αναστολής των αμερικανικών δασμών για ένα μήνα σε Μεξικό και Καναδά. Παράλληλα, οι επενδυτές αξιολογούν τα σενάρια σχετικά με τον αντίκτυπο των δασμών και το ενδεχόμενο να ανακοινωθεί μία νέα σειρά μέτρων από τις ΗΠΑ. Σε ισχύ τέθηκαν σήμερα οι επιβαρύνσεις 10% στις κινεζικές εισαγωγές, την ώρα που το Πεκίνο απάντησε με δασμούς σε αμερικανικούς υδρογονάνθρακες.

Τα βλέμματα παραμένουν στο κυοφορούμενο deal εξαγοράς της Εθνικής Ασφαλιστικής από τον Όμιλο Πειραιώς. Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι συνομιλίες της διοίκησης της τράπεζας με το CVC. Σύμφωνα με το πρωινό δημοσίευμα του newmoney, έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι η Τράπεζα Πειραιώς θα ανακοινώσει την υποβολή πρότασης όταν αυτή λάβει χώρα.

Σε διαπραγμάτευση τέθηκαν σήμερα οι 43,48 εκατ. νέες μετοχές της Aktor, που προέκυψαν από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 200 εκατ. ευρώ. Άλλαξε, επίσης, ο κωδικός ΟΑΣΗΣ σε «AKTR» από «ΙΝΚΑΤ». Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα η έκτακτη γενική συνέλευση της Ideal Holdings ενέκρινε την επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,1 ευρώ ανά μετοχή. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της εταιρείας, η αποκοπή έχει οριστεί για τις 23 Μαρτίου και η πληρωμή θα ξεκινήσει στις 31 Μαρτίου.

Θετικό το κλίμα στην εγχώρια αγορά

Κατά +0,44% ενισχύεται σήμερα ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος διαπραγματεύεται στις 1.363,66 μονάδες. Ο FTSE 25 (υψηλής κεφαλαιοποίησης) κινείται ανοδικά κατά +0,7% στις 3.695,54 μονάδες και ο Mid Cap (μεσαίας κεφαλαιοποίησης) κερδίζει +0,65% στις 2.400,38 μονάδες.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώνεται στα 70,095 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 14,944 εκατ. ευρώ αφορούν σε πακέτα. Τζίρο 18,978 εκατ. ευρώ κάνει η Eurobank. Στα 106,751 δισ. ευρώ ανέρχεται η κεφαλαιοποίηση της αγοράς. Θετικό είναι το πρόσημο για 62 μετοχές, αρνητικό για 32, ενώ 22 τίτλοι μένουν χωρίς μεταβολή.

Στις συστημικές τράπεζες, η Πειραιώς ενισχύεται κατά +2,05% στα 4,24 ευρώ και η Alpha Bank κατά +1,27% στο 1,7145 ευρώ. Στον αντίποδα, η Εθνική υποχωρεί κατά -0,1% στα 8,14 ευρώ και η Eurobank κατά -0,56% στα 2,306 ευρώ.

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, ενισχύονται σημαντικά η ΔΕΗ, η Titan, o ΟΠΑΠ, ο ΔΑΑ, η Motor Oil, η Viohalco και η Cenergy Holdings. «Άλμα» +1,9% για την Coca Cola, η οποία διαπραγματεύεται στα 34,6 ευρώ, στο υψηλότερο σημείο από τον Ιούλιο του 2019. Από την άλλη πλευρά, η Ελλάκτωρ κινείται πτωτικά κατά -0,9%.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, ξεχωρίζουν λόγω των κερδών τους η Intralot, ο ΑΔΜΗΕ, η Lavipharm, η Ideal, η Fourlis, η Dimand, η Quest, ο ΟΛΠ, η Trade Estates, η Profile και η Autohellas. Αντίθετα, με απώλειες άνω του -1,5% διαπραγματεύεται η Κρι Κρι, διορθώνοντας μετά την χθεσινή ισοφάριση του ιστορικού ρεκόρ της.

Ράλι +3,8% κάνει η Attica Bank, η οποία επιστρέφει πάνω από το 0,7 ευρώ με τζίρο 387 χιλ. ευρώ, αντιδρώντας μετά το χθεσινό -7,9%.

Δύο θετικά (Coca Cola – Κρι Κρι) και δύο αρνητικά ορόσημα (ΟΤΕ – Lamda)

Ο κανόνας «πρώτοι στην πτώση, τελευταίοι στην άνοδο» επιβεβαιώθηκε χθες, καθώς η Αθήνα έφτασε να χάνει -2,7%, την ώρα που τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια διόρθωναν πιο μετρημένα, καταγράφοντας απώλειες πέριξ του -1% με -1,5%. Στο «βωμό» των αμερικανικών δασμών, οι πωλητές έσπευσαν μαζικά με αναλογία μικρότερη της μίας θετικής προς 10 αρνητικές μετοχές (σ.σ. ειδικότερα 9 ανοδικές προς 105 πτωτικές).

«Βουτιά» άνω των 40 μονάδων κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης, στη χειρότερη συνεδρίαση των τελευταίων έξι μηνών και συγκεκριμένα από το παγκόσμιο sell off της 5ης Αυγούστου. Επιπλέον, σταμάτησε λίγο πάνω από τις 1.500 μονάδες κάνοντας αρνητικό ρεκόρ τριών εβδομάδων (από τις 16 Ιανουαρίου). Οι τράπεζες ηγήθηκαν της πτώσης, με τον κλαδικό δείκτη να διολισθαίνει περισσότερο από -4%. Έκλεισε στις 1.357 μονάδες και στο χαμηλότερο σημείο από τις 14 Ιανουαρίου.

«Αντισώματα» είχε η Coca Cola απέναντι στις διεθνείς ρευστοποιήσεις, ούσα από τις ελάχιστες μετοχές που «απέδρασε» με κέρδη. Κατέγραψε άνοδο +1,8% και βρέθηκε στα 34 ευρώ, επανερχόμενη στον δρόμο των πολυετών ρεκόρ που σημείωσε τον περασμένο Νοέμβριο. Σε περίπτωση, δε, που υπερβεί τα 34,4 ευρώ, θα «χτυπήσει» νέο υψηλό 6ετίας, καθώς οι επόμενες κορυφές εντοπίζονται στον Ιούλιο του 2019. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕΕ είναι η πολυτιμότερη εισηγμένη του ΧΑ, με κεφαλαιοποίηση 12,69 δισ. ευρώ.

Μικρές ήταν οι απώλειες που κατέγραψε χθες ο ΟΤΕ (-0,41%), αλλά αρκετές για να τον περιορίσουν σε χαμηλό έξι μηνών. Πιο συγκεκριμένα, έκλεισε στο χαμηλότερο σημείο από τις 12 Αυγούστου (14,53 ευρώ). Υποχωρεί κατά -2,28% εντός του 2025 και η χρηματιστηριακή του αξία διαμορφώνεται στα 6 δισ. ευρώ.

Αρνητικό ρεκόρ άνω των επτά μηνών σημείωσε η Lamda Development, η οποία απομακρύνθηκε περαιτέρω από το ψυχολογικό όριο των 7 ευρώ. Ειδικότερα, οπισθοχώρησε στα 6,7 ευρώ, στο χειρότερο κλείσιμο από τις 27 Ιουνίου. Χθες έκανε «βουτιά» -3,74%, φέτος κινείται χαμηλότερα κατά -8,34% και πλέον αποτιμάται στο 1,184 δισ. ευρώ.

Το ιστορικό υψηλό των 16,25 ευρώ ισοφάρισε η Κρι Κρι, πηγαίνοντας κόντρα στο καθοδικό «ρεύμα». Στη συνεδρίαση της Δευτέρας ενισχύθηκε κατά +1,25% και έφτασε έως τα 16,3 ευρώ στα υψηλά ημέρας. Μετρά κέρδη +5,18% το τελευταίο 5ήμερο και +8,33% μέσα στη φετινή χρονιά. Στα 537,3 εκατ. ευρώ η χρηματιστηριακή της αξία.

Αρνητικό είναι πλέον το πρόσημο της Attica Bank από την έναρξη του 2025 (-1,45%), έπειτα από τη «βουτιά» -7,86% που κατέγραψε χθες. Αγνοεί τα κέρδη από τις 21 Ιανουαρίου, ενώ έχει κινηθεί πτωτικά στις τελευταίες έξι συνεδριάσεις, κοστίζοντάς της συνολικά -12,6%. Στο 1,1 δισ. ευρώ υπολογίζεται η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας.

Επιφυλακτικότητα στις διεθνείς αγορές με το βλέμμα στους δασμούς

Μετρίασε χθες τις απώλειες η Wall Street, καθώς η αναστολή της εφαρμογής των δασμών κατά του Μεξικού και του Καναδά για ένα μήνα βελτίωσε αισθητά το κλίμα. Οι τεχνολογικές μετοχές δέχθηκαν τις ισχυρότερες πιέσεις, με τον Nasdaq να κλείνει στο -1,2%. Ωστόσο, τα κινεζικά αντίποινα δεν αφήνουν περιθώριο για εφησυχασμό. Παίζεται το πρόσημο με το οποίο θα ξεκινήσει η σημερινή συνεδρίαση, όπως δείχνουν τα futures των βασικών δεικτών.

Το «αγκάθι» του εμπορικού πολέμου συνεχίζει να επηρεάζει τις ευρωαγορές, οι οποίες υποχωρούν μεν, αλλά σε μικρότερο βαθμό συγκριτικά με τη συνεδρίαση της Δευτέρας. Απώλειες -0,1% καταγράφει ο Stoxx 600 και ακολουθούν οι μεγάλοι ευρωπαϊκοί δείκτες (Γερμανία – Βρετανία – Γαλλία) με μεικτά πρόσημα, πέριξ του -0,1% με +0,2%.

Από την άλλη πλευρά, αντίδραση έβγαλαν τα ασιατικά χρηματιστήρια. Ο ιαπωνικός Nikkei κέρδισε +0,6% ή 235 μονάδες, ο Kospi στη Νότια Κορέα ενισχύθηκε κατά +1,1% και ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ «αναρριχήθηκε» κατά +2,8%.

Διαβάστε ακόμη

Eμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Kίνας προ των πυλών ωστόσο όλα είναι… υπό διαπραγμάτευση

Ακίνητα: Ποιες αλλαγές εξετάζονται φέτος για τις φορολογικές δηλώσεις

Χάουαρντ Λούτνικ: Ο άνθρωπος-«κλειδί» στον εμπορικό πόλεμο που κήρυξε ο Τραμπ (tweets)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα