Sponsored content
Ο ξενοδοχειακός Όμιλος Sani/Ikos αποτελεί σημείο αναφοράς για τον βιώσιμο τουρισμό της Μεσογείου. Τα 12 πολυτελή θέρετρά του στην Ελλάδα και την Ισπανία έχουν λάβει πολυάριθμες περιβαλλοντικές διακρίσεις (βραβεία Blue Flag, Green Key, κ.ά.) και πιστοποιήσεις (ISO 14001:2015, ISO 50001:2018, ISO 14064-1:2018), ενώ τα νέα επενδυτικά έργα στην Κρήτη (Ikos Kissamos), την Αλγκάρβε της Πορτογαλίας (Ikos Cortesia) και την Μαρμπέλα της Ισπανίας (Ikos Pinomar), που θα λειτουργήσουν μεταξύ 2026 και 2028, προχωρούν με γνώμονα τη βιώσιμη φιλοξενία και την προστασία των προορισμών.
Η βιωσιμότητα είναι ενσωματωμένη στο όραμα και τις πρακτικές της εταιρείας από την έναρξη της λειτουργίας της, επισημαίνει η Διευθύντρια Αειφορίας και Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, Ελένη Ανδρεάδη. «Τόσο η Ελλάδα όσο και η Ισπανία, όπου δραστηριοποιούμαστε, αντιμετωπίζουν σημαντικές περιβαλλοντικές προκλήσεις ως μεσογειακά κράτη, όπως η κλιματική αλλαγή, η απώλεια της βιοποικιλότητας, η λειψυδρία και η πλαστική ρύπανση. Δέσμευσή μας είναι να διατηρήσουμε και να αναδείξουμε τους μοναδικούς αυτούς προορισμούς, επενδύοντας σε μακροπρόθεσμες στρατηγικές αειφορίας, σε νέες προηγμένες τεχνολογίες και σε συνέργειες με τις κοινότητες και τους εταίρους μας».
Στην Έκθεση ESG (Environment, Society, Governance) του ξενοδοχειακού Ομίλου για το 2023, παρουσιάζονται αναλυτικά τα αποτελέσματα των προγραμμάτων του, Sani Green και Ikos Green, τα οποία εστιάζουν στη βιώσιμη λειτουργία των ξενοδοχείων Sani Resort και Ikos Resorts, την προστασία της βιοποικιλότητας, και την ενδυνάμωση των τοπικών κοινοτήτων. Στο μοντέλο του πολυτελούς τουρισμού που προάγει ο Όμιλος, η φιλοξενία υψηλού επιπέδου συνδέεται άρρηκτα με την προστασία του περιβάλλοντος, την ευημερία των κοινοτήτων, την ηθική διακυβέρνηση. Δηλαδή, τον σεβασμό απέναντι στους προορισμούς και τους ανθρώπους του.
Πιο κοντά στον στόχο για μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα
Η Έκθεση ESG του 2023 καταγράφει σημαντική πρόοδο στους περιβαλλοντικούς στόχους για μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2030 και zero-waste λειτουργίες (μηδενικά απόβλητα στους ΧΥΤΑ, μηδενικά πλαστικά μίας χρήσης) το 2024, καθώς ο ξενοδοχειακός Όμιλος εντατικοποίησε τις επενδύσεις του σε ΑΠΕ, σε συστήματα διαχείρισης ενέργειας, στον εξηλεκτρισμό των υποδομών του, καθώς και σε προγράμματα απορρόφησης και αντιστάθμισης άνθρακα. Ό Όμιλος έχει μηδενίσει τις εκπομπές κατηγορίας 1 και 2 (πλην του νέου Ikos Porto Petro που θα πιάσει τον στόχο μέσα στη φετινή χρονιά) και το 2022 μείωσε κατά 7% την κατανάλωση ενέργειας ανά επισκέπτη/διανυκτέρευση στα θέρετρά του, ενώ η δέσμευση άνθρακα από το δάσος της Σάνης -το οποίο φροντίζει το Sani Resort σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών – ξεπέρασε τους 150.000 τόνους CO₂, συμβάλλοντας στον στόχο του net zero.
Στη ίδια κατεύθυνση, βελτιωμένες είναι οι επιδόσεις και σε όλους τομείς της κυκλικής οικονομίας: 100% επαναχρησιμοποίηση γκρίζου νερού μέσω μονάδων βιολογικού καθαρισμού, 8% βελτίωση σε όλα τα ρεύματα ανακύκλωσης, 74% μείωση των πλαστικών μίας χρήσης από την περίοδο 2018-19. Στις πρωτοβουλίες του Ομίλου περιλαμβάνονται, επίσης, οι εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων, η κομποστοποίηση των οργανικών αποβλήτων και των απορριμμάτων κήπου, η χρήση συσκευασιών χωρίς πλαστικό ή βιοδιασπώμενων σε συνεργασία με τους προμηθευτές, κ.ά.
«Αυτό είναι το συνολικό πλαίσιο του net zero – η συνολική εικόνα είναι ευρύτερη από την χρήση ενέργειας», σημειώνει η κυρία Ανδρεάδη. «Το 8-10% του πετρελαίου καταλήγει στην παραγωγή πλαστικού. Πέραν της πλαστικής ρύπανσης, είναι και αυτό ένα σημαντικό στοιχείο της συνολικής εξίσωσης και πρόκλησης για τον μηδενισμό του άνθρακα».
Το 2023, ο Όμιλος Sani/Ikos έγινε μέλος του Global Tourism Plastics Initiative, που υλοποιείται από το UN Environment Programme και το World Tourism Organization.
Σε σύνδεση με τη φύση
Η προστασία της βιοποικιλότητας είναι βασικός πυλώνας της στρατηγικής του Ομίλου Sani/Ikos για το περιβάλλον. Τα θέρετρά του βρίσκονται σε παραθαλάσσιες περιοχές μεγάλης φυσικής ομορφιάς, με πλούσια χλωρίδα και πανίδα, τις οποίες ο Όμιλος εργάζεται εντατικά να προστατεύσει, σε συνεργασία με ειδικούς και ΜΚΟ.
Για παράδειγμα, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών, το Sani Resort μελετά την απορρόφηση άνθρακα του παράκτιου δάσους της Σάνης, ενώ έχει συμπράξει εδώ και χρόνια με την περιβαλλοντική οργάνωση iSea για να καταγράψει τους πληθυσμούς των δελφινιών στο Αιγαίο. Επίσης, δουλεύει με την BirdLife International για την προστασία των υγροτόπων της Σάνης και των εκατοντάδων ειδών πτηνών που ζουν εκεί. Στο Sani Resort λειτουργεί και ένα από τα μεγαλύτερα διαδραστικά Bee Spot στην Ελλάδα, που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την Bee Camp για να ευαισθητοποιήσει τους επισκέπτες σχετικά με τους επικονιαστές, ενώ στα Ikos Resorts το 2023 ξεκίνησε η πρωτοβουλία των Ikos World of Insects – διαδραστικών εκθέσεων που αναδεικνύουν τον ρόλο των εντόμων στα οικοσυστήματα.
Σε συνεργασία με τις οργανώσεις αυτές, ο Όμιλος έχει αναπτύξει μία σειρά από οικολογικές δράσεις και ενημερωτικά προγράμματα, στα οποία μπορούν να συμμετέχουν δωρεάν, τόσο οι επισκέπτες όσο και οι κάτοικοι των γύρω περιοχών. Το 2023 πραγματοποιήθηκαν πάνω από 4,730 ώρες τέτοιων δράσεων, όπως εκδρομές ορνιθοπαρατήρησης, διαδρομές στο δάσος, δεντροφυτεύσεις, κ.ά.
«Οι ταξιδιώτες αναζητούν βαθύτερες και πιο αυθεντικές επαφές με τους κατοίκους και τους πολιτισμούς των περιοχών που επισκέπτονται. Η έκθεση-βαρόμετρο της παγκόσμιας τουριστικής βιομηχανίας, WTM Global Travel Report 2024, δείχνει ότι το ενδιαφέρον για το τοπικό στοιχείο έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 90% από το 2019», μας λέει η Ελένη Ανδρεάδη.
Προτεραιότητα η ευημερία των κοινοτήτων
Εκτός από το περιβάλλον, ο Όμιλος Sani/Ikos συμμετέχει ενεργά και στην ενίσχυση των κοινοτήτων. Κάθε χρόνο στηρίζει το κοινωνικό έργο περισσότερων από 40 ΜΚΟ, ενώ δίνει σταθερά προτεραιότητα στην τοπική παραγωγή και την τοπική αγορά εργασίας, καθώς και στην ενίσχυση της απασχόλησης, με έμφαση στην έμφυλη ισότητα.
Το 2023, ο Όμιλος ενίσχυσε κατά 65% την ετήσια δαπάνη για δράσεις κοινωνικής ευθύνης. Μεταξύ άλλων, στήριξε την ανθρωπιστική δράση των Γιατρών του Κόσμου στην Θεσσαλία μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, έφερε τις «πλανόδιες βιβλιοθήκες» του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού σε σχολεία της Χαλκιδικής, ενίσχυσε τις αποστολές της Τράπεζας Τροφίμων, ενώ μέσω των νέων του πρωτοβουλιών «Share More, Waste Less» και «Less to Pack, More to Give» ενθάρρυνε τους επισκέπτες του να δωρίσουν αντικείμενα που δεν χρησιμοποιούν σε οικογένειες που τα έχουν ανάγκη.
Αλλά και στον τομέα της εκπαίδευσης, ο απολογισμός του 2023 περιλαμβάνει σημαντικές πρωτοβουλίες, όπως το «Hospitality Forward», το πρόγραμμα για σπουδές στον τουρισμό και απευθείας ένταξη στην αγορά εργασίας που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τον Εκπαιδευτικό Όμιλο ΑΚΜΗ ή το «Ready for Work (Again) in Tourism» με τη Women On Top για την επαγγελματική ενδυνάμωση άνεργων γυναικών. Στην ομάδα των εργαζομένων του, η εκπροσώπηση των γυναικών βρίσκεται στο 43%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε ανώτερες διοικητικές θέσεις αυξήθηκε το 2023 κατά 8% σε ετήσια βάση.
«Με οδηγό μας τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, δουλεύουμε εντατικά ώστε να δημιουργήσουμε υψηλότερα πρότυπα για τον βιώσιμο τουρισμό της Μεσογείου – συνδυάζοντας την πολυτελή φιλοξενία με τη θετική συνεισφορά στην οικονομία, τα οικοσυστήματα και την ευημερία των τόπων», καταλήγει η κυρία Ανδρεάδη.
Δείτε την Έκθεση ESG του Ομίλου Sani/Ikos για το 2023 εδώ.