Για την απόφασή της να ασχοληθεί με το δύσκολο εγχείρημα της Attica Bank, μίλησε στο πλαίσιο του 26ου Capital Link Invest in Greece Forum, η διευθύνουσα σύμβουλος της τράπεζας, κα Ελένη Βρεττού.
Μιλώντας στο γεύμα του φόρουμ, περιέγραψε πώς η συγχώνευση της AtticaBank με την Παγκρήτια Τράπεζα αποτελεί ένα ορόσημο μετασχηματισμού για τον χρηματοπιστωτικό τομέα στην Ελλάδα, θέτοντας τις βάσεις για έναν σύγχρονο, ανθεκτικό και καινοτόμο τραπεζικό οργανισμό.
Η κυρία Βρεττού επισήμανε: «Αυτή η ένωση δεν είναι απλώς μια εταιρική ενοποίηση, αλλά ένα βήμα προς τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου της τραπεζικής στη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης, της επιχειρηματικότητας και της δημιουργίας βιώσιμης αξίας για την κοινωνία και τους επενδυτές. Εδραιώνει τον πέμπτο μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό οργανισμό στην Ελλάδα, με δείκτη Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPEs) κάτω από 3% έως το τέλος του έτους».
Όπως είπε, πριν από δύο χρόνια, σχεδόν όλοι στην αγορά θεωρούσαν ότι το εγχείρημα της συγχώνευσης και της αντιμετώπισης της κρίσης ήταν αδύνατο, ωστόσο τελικά κερδήθηκε το στοίχημα της επιστροφής της τράπεζας στην κερδοφορία, διαψεύδοντας πλήρως τις αρνητικές προβλέψεις: «Μέσα σε δυο χρόνια, καταφέραμε να κάνουμε κάτι που όλοι στην αγορά, εκτός από την κυβέρνηση, τον κ. Στουρνάρα και τον κ. Εξάρχου, θεωρούσαν πρακτικά αδύνατο. Μετά από δύο χρόνια, καταφέραμε να επαναφέρουμε την τράπεζα στην κερδοφορία. Πριν από δύο χρόνια, κανείς δεν το πίστευε, όλοι έλεγαν ότι θα ήταν επαγγελματική αυτοκτονία, αν μπαίναμε στην Attica Bank. Τώρα, στα αποτελέσματα εννεαμήνου, πρόκειται να ανακοινώσουμε το έβδομο συνεχόμενο κερδοφόρο τρίμηνο, με την κερδοφορία να συνεχίζει να αυξάνεται», τόνισε η Ελένη Βρεττού, παραθέτοντας και τα σχετικά στοιχεία. «Δεν μείναμε μόνο στη συγχώνευση, αλλά έχουμε εισφέρει 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ κεφαλαίου στις δύο τράπεζες από τον Οκτώβριο του 2022. Ολοκληρώσαμε ΑΜΚ περίπου 735 εκατομμυρίων ευρώ, ιδιωτικοποιώντας την τράπεζα μέσω της μεταβίβασης του ελέγχου του 57% περίπου σε ιδιώτες επενδυτές».
Παράλληλα, η κα Βρεττού στάθηκε στις δυσλειτουργίες που προκαλεί στον τραπεζικό σύστημα ο υπερσυγκεντρωτισμός σε μόνο τέσσερις συστημικές τράπεζες, αναφέροντας ότι εγείρει ανησυχίες για την υγεία του τραπεζικού συστήματος και κατά συνέπεια στην ευρύτερη οικονομία, λόγω της έλλειψης ανταγωνισμού. Όπως είπε, πολλές μεγάλες κυρίως επιχειρήσεις εκφράζουν δυσαρέσκεια, επικαλούμενες αργή εξυπηρέτηση, χρονοβόρες διαδικασίες και περιορισμένη πρόσβαση σε κεφάλαια».
Τέλος, η κα Βρεττού αναφέρθηκε στους μελλοντικούς στόχους: «Το όραμά μας είναι να δημιουργήσουμε μια σύγχρονη τράπεζα που συνδυάζει άψογα την οικονομική ισχύ, την καινοτομία και μια πελατοκεντρική προσέγγιση. Με ισχυρή κεφαλαιακή βάση, μετά την πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 735 εκατ. ευρώ, είμαστε σε θέση να αναλάβουμε ηγετικό ρόλο στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Για τους επενδυτές, η νέα Τράπεζα αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία συμμετοχής στην εξέλιξη του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τομέα. Σε μια εποχή όπου η σταθερότητα και η καινοτομία είναι ζωτικής σημασίας, η τράπεζά μας αποτελεί έναν αξιόπιστο εταίρο με σαφή στρατηγικό οδικό χάρτη ανάπτυξης. Από τη χρηματοδότηση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων έως την προώθηση πρωτοβουλιών που ευθυγραμμίζονται με τα ESG κριτήρια, διαμορφώνουμε έναν τραπεζικό οργανισμό που συνδέεται με την πρόοδο, προωθώντας την επιχειρηματικότητα, ενισχύοντας την καινοτομία και συμβάλλοντας στη βιώσιμη ανάπτυξη».
Διαβάστε ακόμη
Στο τραπέζι νέα νομοθετική παρέμβαση για τις τραπεζικές προμήθειες
Economist: Στο top 5 των κορυφαίων οικονομιών η Ελλάδα και το 2024 (πίνακας)
Τακτοποιήσεις για 15.000 ακίνητα των servicers και των τραπεζών
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα