Με μηδενισμό των χρεώσεων στις πληρωμές και με διπλασιασμό του ΕΝΦΙΑ των ακινήτων των τραπεζών και των servicers ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προχωράει σε μια σειρά μέτρων που αφορούν τις τράπεζες, τα οποία ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για τον Προϋπολογισμό.

  • Μηδενίζονται όλες οι χρεώσεις στις βασικές τραπεζικές κινήσεις (οι πληρωμές προς Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, δήμους, εταιρείες ενέργειας, ύδρευσης και τηλεπικοινωνιών)
  • Τίθεται πλαφόν έως 0,5 ευρώ για τη μεταφορά χρημάτων μέχρι 5.000 ευρώ ανά έμβασμα.
  • Διπλασιάζεται από το 2026 ο ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα τα οποία διαχειρίζονται τράπεζες και servicers. Στόχος να απελευθερωθούν περίπου 25.000 κατοικίες και να βγουν ξανά στην αγορά, περιορίζοντας το ύψος των ενοικίων.
  • Παύουν οι παλαιότεροι περιορισμοί στην λειτουργία των Εταιρειών Παροχής Πιστώσεων, προκειμένου να υπάρξουν πιο πολλά δάνεια.
  • Μεταφέρονται 100 εκατομμύρια ευρώ από το χρηματοπιστωτικό σύστημα για να διατεθούν είτε για την ανακαίνιση υφισταμένων, είτε για το χτίσιμο νέων σχολικών κτιρίων βάσει του Προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου».
  •  Δίνονται επιπλέον 100 εκατομμύρια από τις τράπεζες για τη συγκρότηση Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων.
  • Διευρύνεται το όριο καθημερινών συναλλαγών στο Σύστημα IRIS στα 1.000 ευρώ, και μηδενίζεται η χρέωση για τη φόρτιση προπληρωμένων καρτών έως τα 100 ευρώ.
  • Δίνεται δυνατότητα στους πολίτες να συγκρίνουν όλα τα διαθέσιμα επιτόκια καταθέσεων και πιστώσεων, όπως και κάθε προμήθεια στην ιστοσελίδα της ΤτΕ.

Στο πλαίσιο του κοινωνικού αποτυπώματος της κυβέρνησης και της τάσης της να στηρίξει τους ασθενέστερους ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Βουλή κατά τη συνεδρίαση της ψήφισης του προϋπολογισμού του 2025 σε ότι αφορά τις τράπεζες σημείωσε ακόμη:

Υπήρξε σημαντική άνοδος των καταθέσεων των νοικοκυριών, και συγκεκριμένα στις μικρές καταθέσεις από 5000 ευρώ έως 50.000 ευρώ, στο διάστημα 2020 έως και το 2023. Οι συγκεκριμένες καταθέσεις διαμορφώθηκαν από τα 55 δισ. ευρώ στα 70 δισ. ευρώ στην προαναφερόμενη χρονική περίοδο.

Το ζήτημα των τραπεζών αφορά εκατομμύρια συναλλασσόμενους.

Ο ίδιος σημείωσε πως οι τράπεζες φορολογούνται με 29% αλλά ο φόρος τους συμψηφίζεται με το DTC.

Aν έμπαινε φόρος 5% στα κέρδη των τραπεζών δεν θα μπορούσε το ποσό αυτό να διατεθεί για την κοινωνία λόγω ευρωπαίκών κανόνων. Δεν γίνεται με έκτακτα έξοδα να στηρίζονται δαπάνες μόνιμου χαρακτήρα σημείωσε.

Tα αριθμητικά δεδομένα θα πρέπει να εκφράζουν μια πιο άνετη καθημερινότητα για τον Ελληνα πολίτη είπε και αυτό γίνεται αυτό σιγά σιγά είπε πρωθυπουργός. Πάντως όταν χρεοκοπούν οι αριθμοί χρεοκοπούν και οι άνθρωποι τόνισε ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας για το καταστροφικό 2015.

Πρόβλημα στέγης στην χώρα μας

Ο πρωθυπουργός μίλησε για απότομη αύξηση των τιμών ακινήτων η οποία προβληματίζει ιδιαίτερα την κυβέρνηση. Λίγα χρόνια νωρίτερα η τάση ήταν ακριβώς η αντίθετη.

Ετσι παρά το μεγάλο ποσοστό ιδιοκατοίκησης υπάρχει μεγάλη δυσκολία σε έναν νέο να αναζητήσει στέγη.

Επίσης μίλησε για τα προγράμματα Σπίτι μου 1 και Σπίτι μου 2 που επιδοτούν τα δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και τον ΟΠΕΚΑ που δημιουργεί δίκτυα ασφαλείας για τους ασθενέστερους που βρίσκονται στο ενοίκιο , οργανισμός που επίσης χρησιμοποιεί κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Μίλησε ακόμη για τα μέτρα που αφορούσαν την GoldenVisa ώστε αυτές οι επενδύσεις να μην ανταγωνίζονται τα ακίνητα που αναζητά να βρει μια οικογένεια. Είναι ένα σχέδιο για ένα υπαρκτό πρόβλημα.

Τα μέτρα θα αποσαφηνιστούν αύριο (16/12) στις 11 π.μ. από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη.

Διαβάστε ακόμα

ΤΑΙΠΕΔ: Κάνει τα πρώτα βήματα εξωστρέφειας

Στα στεγαστικά δάνεια η στόχευση των τραπεζών για το 2025

Αγώνας δρόμου για τα Airbnb – Μέχρι τέλος του χρόνου η έκδοση Αριθμού Μητρώου Ακινήτου

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα