search icon

Τράπεζες

Κορωνοϊός: Αύξηση στα δάνεια σε αναστολή «βλέπουν» οι τράπεζες λόγω lockdown

Αν και είναι ακόμη νωρίς να υπολογιστεί με ακρίβεια το ποσοστό των δανειοληπτών που θα αιτηθεί της αναστολής δόσεων το αργότερο έως το τέλος του 2020, τραπεζικές πηγές θεωρούν βέβαιο πως οι… κρούσεις θα ενταθούν μετά και τα νέα περιοριστικά μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση

Στον… πάγο θα υποχρεωθούν να βάλουν οι τράπεζες μεγάλο αριθμό δανείων, οι οφειλέτες των οποίων επέλεξαν να περάσουν το πρώτο κύμα της πανδημίας χωρίς να υπαχθούν σε μορατόρια, αλλά δεν φαίνεται πιθανό να αντέξουν το δεύτερο lockdown που έφερε ο κορωνοϊός.

Όπως σημειώνει στο ΝΜ υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος, μολονότι είναι ακόμη νωρίς να υπολογιστεί με ακρίβεια το ποσοστό των δανειοληπτών που θα αιτηθεί της αναστολής δόσεων το αργότερο έως το τέλος του 2020, θεωρείται βέβαιο πως οι… κρούσεις θα ενταθούν μετά και τα νέα περιοριστικά μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, από το πρωί του Σαββάτου και για τρεις εβδομάδες η χώρα επανέρχεται σε ρυθμούς… lockdown, με τον υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταικούρα, να εξειδικεύει τα πρόσθετα μέτρα οικονομικής στήριξης, μεταξύ των οποίων είναι και η αναστολή πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων, με βάση τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, σε συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ), έως το τέλος του έτους. «Εάν παρακολουθήσει κάποιος τα στοιχεία από την προηγούμενη περίοδο της καραντίνας, το ύψος των δανείων που ‘πάγωσαν’ είχε μία σταδιακή αύξηση από τον Μάρτιο έως και τον Μάιο, με την ζήτηση να περιορίζεται στη συνέχεια, λαμβάνοντας υπόψη και τις εναλλακτικές δυνατότητες που διατίθενται μέσω των κρατικών προγραμμάτων στήριξης», σχολιάζει χαρακτηριστικά το παραπάνω στέλεχος.

Πράγματι, ένα μεγάλο ποσοστό δανειοληπτών δεν θέλησε να προχωρήσει σε αναστολή είτε γιατί δεν τη χρειαζόταν είτε για λόγους που σχετίζονταν με το υπόλοιπο του δανείου στο τέλος αυτής της περιόδου χάριτος. Υπενθυμίζεται πως οι μήνες αναστολής είναι έντοκοι, γεγονός, που σημαίνει ότι οι τόκοι, που αναλογούν σε αυτούς, θα προστεθούν στο τέλος στο ανεξόφλητο κεφάλαιο της οφειλής. Παράλληλα, δεδομένου ότι η διάρκεια αποπληρωμής του δανείου παραμένει αμετάβλητη, οι δανειολήπτες θα παρατηρήσουν αύξηση στο καταβλητέο ποσό για τις δόσεις που θα καταβάλλουν μετά τη λήξη της περιόδου αναστολής και μέχρι την εξόφληση του δανείου. «Τα νέα περιοριστικά μέτρα, ωστόσο, που συνοδεύονται από ένα γενικότερο ‘λουκέτο’ σε βασικούς τομείς της δραστηριότητας, αναμένεται να αναζωπυρώσει την ζήτηση», προσθέτει ο ίδιος.

Δεδομένου δε, ότι οι εποπτικοί φορείς, τόσο εντός, όσο και εκτός Ελλάδας, έχουν διαμηνύσει πως μεγάλο μέρος των επίμαχων δανείων κινδυνεύει να «κοκκινίσει», ανεβάζοντας τις εκτιμήσεις για νέα κορωνοδάνεια, ύψους 10 δισ. ευρώ στην Ελλάδα και έως και 1,4 τρισεκατομμύρια ευρώ στην Ευρώπη, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα καλούνται από τώρα να βρουν τρόπο, προκειμένου να τα διατηρήσουν εντός τροχιάς την επομένη της πανδημίας.

Τα μορατόρια ανά τράπεζα

Μορατόρια, ύψους περίπου 20 δισ. ευρώ, έθεσαν σε ισχύ οι τράπεζες, ποσό που αντιστοιχεί στο 21% του χαρτοφυλακίου ενήμερων δανείων.

Πιο αναλυτικά, η Eurobank εφάρμοσε το α’ εξάμηνο του 2020 προγράμματα αναστολής οφειλών (payment moratoria), ύψους πέντε δισ. ευρώ στην Ελλάδα – από 4,2 δισ. ευρώ τον περασμένο Μάιο – εκ των οποίων το 47% προς νοικοκυριά και το 53% προς μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις και 2,3 δισ. ευρώ στο εξωτερικό (700 εκατ. ευρώ στην Βουλγαρία, ένα δισ. ευρώ στην Κύπρο και 600 εκατ. ευρώ στη Σερβία).

Η Τράπεζα Πειραιώς από την πλευρά της, ανέστειλε τις δόσεις δανείων, ύψους τεσσάρων δισ. ευρώ, εκ των οποίων σχεδόν τα μισά σχετίζονταν με πελάτες λιανικής και τα υπόλοιπα με επιχειρηματικούς πελάτες.

Η Alpha Bank έδωσε το «πράσινο φως» για μορατόρια, ύψους 4,7 δισ. ευρώ, με την εβδομαδιαία εξέλιξη να διαμορφώνεται ως εξής:

1η εβδομάδα (που ξεκινούσε στις 30/3/2020): 200 εκατ. ευρώ

2η εβδομάδα: 500 εκατ. ευρώ

3η εβδομάδα: 800 εκατ. ευρώ

4η εβδομάδα: 800 εκατ. ευρώ

5η εβδομάδα: 700 εκατ. ευρώ

6η εβδομάδα: 300 εκατ. ευρώ

7η εβδομάδα: 300 εκατ. ευρώ

8η εβδομάδα: 200 εκατ. ευρώ

9η εβδομάδα: 200 εκατ. ευρώ

10η εβδομάδα: 100 εκατ. ευρώ

11η εβδομάδα: 200 εκατ. ευρώ

12η εβδομάδα: 100 εκατ. ευρώ

13η εβδομάδα: 200 εκατ. ευρώ

14η εβδομάδα: 100 εκατ. ευρώ.

Τέλος, η Εθνική Τράπεζα μέχρι τον περασμένο Ιούνιο είχε βάλει στον… πάγο τις οφειλές 39.500 πελατών της, συνολικού ύψους 3,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,8 δισ. ευρώ αφορούσε σε εταιρικά, 1,5 δισ. ευρώ σε στεγαστικά, 200 εκατ. ευρώ σε μικρά επιχειρηματικά και 100 εκατ. ευρώ σε καταναλωτικά δάνεια.

Αξίζει να αναφερθεί πως, σύμφωνα με σχετική έκθεση της DBRS Ratings, 45 ευρωπαϊκές τράπεζες ανέστειλαν μέχρι τον περασμένο Ιούνιο τις δόσεις δανείων, ύψους 851 δισ. δολαρίων, με Πορτογαλία και Ιρλανδία να φιγουράρουν πρώτες, έχοντας βάλει στον «πάγο» το 21,5% και 13,4% αντίστοιχα των συνολικών ακαθάριστων δανείων.

Exit mobile version