Σε μια εποχή όπου οι ΗΠΑ και η Κίνα μάχονται «σώμα με σώμα» για την πρωτοκαθεδρία στον τομέα της καινοτομίας, η Ευρώπη κάνει αργά αλλά σταθερά βήματα για να πάρει και αυτή θέση στην αρένα.
Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ η πανδημία λειτουργεί ως αποθαρρυντικός παράγοντας για την ανάπτυξη νεοφυών επιχειρήσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με την έκθεση του European Tech, σχεδόν οι μισοί Ευρωπαίοι ιδρυτές startup δυσκολεύτηκαν να βρουν χρηματοδότηση το 2020, ενώ η χρηματοδότηση που συγκεντρώθηκε ήταν αρκετά χαμηλότερη από ό,τι το 2019.
Σε πρόσφατη δημοσίευση της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τον στόχο διπλασιασμού των startups στην ΕΕ μέχρι το 2030. Για την επίτευξη του ανωτέρω στόχου, που θα εντάξει την Ευρώπη στο παιχνίδι της καινοτομίας, είναι ζωτικής σημασίας να δημιουργηθούν ευνοϊκότερες συνθήκες για νεοσύστατες επιχειρήσεις σε όλες τις φάσεις του κύκλου ζωής τους, απλοποιώντας τις διαδικασίες σύστασης, και ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή τους σε δημόσιους διαγωνισμούς.
Τα κράτη-μέλη της ΕΕ, σε μια προσπάθεια να δώσουν ώθηση στη ευρωπαϊκή καινοτομία ώστε να ανταπεξέλθει στον αμείλικτο ανταγωνισμό των ΗΠΑ και της Κίνας, υιοθέτησαν, στο πλαίσιο της «Ψηφιακής Ημέρας» που διοργανώθηκε στα τέλη Μαρτίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, νέο κανονιστικό πλαίσιο για τις ευρωπαϊκές startup.
Τα νέα μέτρα είναι αποτέλεσμα της έντονη πίεσης εκ μέρους των εταιρειών τεχνολογίας στην Ευρώπη για μεταρρυθμίσεις που θα βοηθήσουν τις νεοφυείς επιχειρήσεις να αναπτυχθούν και γίνουν άξιοι αντίπαλοι των αμερικάνικων και κινέζικων τεχνολογικών κολοσσών.
Τι είναι το EU Startup Nation Standard
Η πλειοψηφία των κρατών-μελών της ΕΕ και η Ισλανδία υπέγραψαν το EU Startup Nation Standard, ένα σύνολο κανόνων που έχει ως στόχο να θεσπίσει μια σειρά βέλτιστων πρακτικών που θα γίνουν ορόσημα ενός φιλικού περιβάλλοντος για την ανάπτυξη των νεοσύστατων εταιρειών. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ένα τέτοιο περιβάλλον είναι απαραίτητο για τη μετάβαση της ΕΕ σε μια βιώσιμη, ανθεκτική, ανοιχτή και ψηφιακή οικονομία.
«Χρειαζόμαστε περισσότερες startup στην Ευρώπη με προοπτικές και ευκαιρίες εξέλιξης σε καινοτόμες μεγάλες εταιρείες που μπορούν να συμβάλλουν στη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης», αναφέρεται στο σχέδιο του EU Startup Nation Standard. «Οι startup σε κάθε γωνιά της ΕΕ χρειάζονται ευνοϊκές και δίκαιες ως προς τον ανταγωνισμό συνθήκες για να αναπτυχθούν σε κάθε στάδιο του κύκλου ζωής τους».
Η υιοθέτηση των νέων μέτρων έχει ως γνώμονα:
- Τη θέσπιση ενός σημείου αναφοράς σε ολόκληρη την ΕΕ για τον καθορισμό των βασικών ιδιοτήτων μιας startup, με σκοπό τον σχεδιασμό κοινών πολιτικών για την υποστήριξη των νεοσύστατων επιχειρήσεων
- Τη δημιουργία, εντός του 2021, ενός κόμβου που θα επιτρέπει την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και απόψεων μεταξύ των υπογραφόντων χωρών και τη δημιουργία μιας κοινής πλατφόρμας δεδομένων, η οποία θα παρέχει πολύτιμες πληροφορίες σε ολόκληρη την ΕΕ.
Τι αλλάζει με το νέο πλαίσιο
Τα βασικά παράπονα των ευρωπαϊκών startups αφορούν στα δικαιώματα προαίρεσης μετοχών των εργαζομένων, τα οποία δίνουν στους υπαλλήλους την δυνατότητα να πάρουν μετοχές της εταιρείας, αλλά και στις καθυστερήσεις για την ολοκλήρωση σύστασης και έκδοσης visa.
Το Start-up Nations Standard κλειδώνει ένα πιο φιλικό πλαίσιο για τα δικαιώματα προαίρεσης των εργαζομένων, επιβάλλοντας τη φορολογική τους απαλλαγή μέχρι να ενεργοποιηθούν τα δικαιώματα αυτά.
Επιπλέον, θέτει ως προτεραιότητα την επιτάχυνση της διαδικασίας σύστασης μιας νέας εταιρείας, περιορίζοντας την ολοκλήρωση της μέσα σε μια μέρα και μειώνοντας το κόστος στα 100 ευρώ, σε μια προσπάθεια να ελαττώσει τη γραφειοκρατία και να καταστήσει την σύσταση μιας νεοφυούς εταιρείας πιο προσιτή.
Τέλος, παροτρύνει τα κράτη μέλη να επισπεύσουν τις διαδικασίες έκδοσης visa και να λάβουν αποτελεσματικά μέτρα για την επαναπατρισμό των ελληνικών μυαλών που εργάζονται εκτός Ε.Ε. Η γενικότερη οδηγία προς τα κράτη-μέλη είναι η απλοποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου και η αποφυγή υπερβολικών περιορισμών.
Οι διακηρύξεις της «Ψηφιακής Ημέρας»
Πέραν από τη βελτίωση του κανονιστικού περιβάλλοντος για τις startups στο πλαίσιο της «Ψηφιακής Ημέρας», τα κράτη υπέγραψαν άλλες δυο διακηρύξεις που αφορούν στη συγκέντρωση πόρων για την προώθηση της διεθνούς συνδεσιμότητας και την παροχή κινήτρων για την ανάπτυξη καθαρών ψηφιακών τεχνολογιών.
Η Margrete Vestager, πρόεδρος της Κομισιόν και εκτελεστική αντιπρόεδρος για μια Ευρώπη Έτοιμη για την Ψηφιακή Εποχή, δήλωσε σχετικά:
«Οι νέες δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν ενισχύουν τις κοινές μας φιλοδοξίες για μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση της ψηφιοποίησης. Οι διακηρύξεις, οι οποίες υπογράφηκαν από διάφορα κράτη μέλη, παγιώνουν τις δεσμεύσεις μας σε τρεις τομείς, συγκεκριμένα τη συνδεσιμότητα, τις startups και τις καθαρές ψηφιακές τεχνολογίες, στηρίζοντας τις φιλοδοξίες μας για μια πιο ανταγωνιστική και πράσινη Ευρώπη χωρίς αποκλεισμούς».
Διαβάστε ακόμη:
Το νέο πρόσωπο της πρωτεύουσας: Έργα δεκάδων εκατομμυρίων «τρέχουν» στο δήμο της Αθήνας
Επιστρεπτέα 7: Πού και ποιους «χτυπούν» για έλεγχο ΑΑΔΕ και ΣΔΟΕ
Η πολυτελής έπαυλη που μεταμορφώθηκε σε… κατάστημα McDonald’s (Pics)