Του Αργύρη Παπαστάθη
Νέα προσπάθεια να αποτραπεί ένα καταστροφικό ναυάγιο το Eurogroup της Παρασκευής στην Μάλτα βρίσκεται σε εξέλιξη στο παρασκήνιο ανάμεσα στην Αθήνα και τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς. Αν δεν προχωρήσει κι αυτή η πρωτοβουλία τότε η Ελλάδα θα είναι εκτεθειμένη απέναντι στα “γεράκια” του Eurogroup, τους κ.κ. Σόιμπλε και Τόμσεν, οι οποίοι θα επιρρίψουν όλη την ευθύνη για την καθυστέρηση στην ελληνική πλευρά εγκαινιάζοντας νέα περίοδο αβεβαιότητας με άγνωστες συνέπειες για την οικονομία και τις τράπεζες στο κενό διάστημα που ακολουθεί ως το Eurogroup της 22ας Δευτέρας Μαΐου
Κάπου εκεί αρχίζουν οι προσπάθειες διαχείρισης του προβλήματος. Όπως έλεγαν ευρωπαϊκές πηγές στο newmoney.gr το μεσημέρι της Δευτέρας “το πολύ μέχρι αύριο θα γνωρίζουμε αν θα επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα”. Αν αυτό δεν συμβεί, τότε το μόνο που θα μπορούσε να περιμένει η ελληνική πλευρά είναι η επιστροφή των θεσμών για λίγα εικοσιτετράωρα μετά το Eurogroup της Παρασκευής, 7 Μαρτίου, στη Μάλτα κι ένα έκτακτο Eurogroup μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, ακόμη και με τηλεδιάσκεψη, για το σφράγισμα της τεχνικής συμφωνίας.
Το βασικό πρόβλημα για την Αθήνα είναι τα πρωτογενή πλεονάσματα καθώς ακόμη κι αν δοθεί το χρέος δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι θα υπάρχει μια συγκεκριμένη δέσμευση για υποχώρηση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2022.
Χάνονται τα πλεονάσματα
Ακόμη κι αν δοθεί το Μάιο ή τον Ιούνιο στην Ελλάδα το περίγραμμα της λύσης για το χρέος αυτή δεν θα συνοδεύεται από μια ρητή δέσμευση ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα υποχωρήσει κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2021, τονίζει στο newmomey.gr αξιωματούχος των Θεσμών.
«Λόγω της πολιτικής συγκυρίας στην Ευρώπη και των εκλογικών αναμετρήσεων αλλά και εξαιτίας της μειωμένης εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση δεν θα περιγράφεται σαφώς ένα χαμηλότερο πλεόνασμα μετά το 2021. Η περιγραφή θα είναι πολύ γενική και το όλο θέμα αυτό θα επανεξεταστεί προς το τέλος του προγράμματος» λέει το ίδιο στέλεχος που παρακολουθεί από κοντά το θέμα.
Ο κ. Τσακαλώτος, ο οποίος έχει συμφωνήσει σε πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για τέσσερα χρόνια 2018-2021, φέρεται να παραδέχτηκε σε βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων ότι το θέμα να επανεξεταστεί μετά τις γερμανικές εκλογές.
«Κλείδωσε» το αφορολόγητο
Ο λογαριασμός των νέων μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ θα προέλθει από τη μείωση του αφορολογήτου ορίου στην περιοχή των 5.600 ευρώ από το 2019, με παράλληλη μείωση του πρώτου συντελεστή από το 22% στο 20%. Ετσι, θα υποστούν σημαντικό πλήγμα ακόμα και μισθωτοί των 400 ευρώ και χαμηλοσυνταξιούχοι των 460 ευρώ τον μήνα.
Για τις συντάξεις, ο «πέλεκυς» θα ξεκινάει αν δεν αλλάξει κάτι από το 2019 κιόλας αντί για το 2020 που ζητούσε η κυβέρνηση. Συνολικά θα πληγούν ως 1 εκατομμύριο συνταξιούχοι ενώ όσοι βρίσκονται στα χαμηλότερα κλιμάκια θα δουν μείωση εισοδήματος πάνω από 1.100 ευρώ το χρόνο από τις περικοπές σε συντάξεις και αφορολόγητο. Αντιθέτως, η κυβέρνηση δεν εξασφάλισε ούτε 1 ευρώ λιγότερα μέτρα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Το θέμα της ΔΕΗ είναι κι αυτό κλεισμένο. Το 17% θα πωληθεί από το ΤΑΙΠΕΔ ενώ για το νέο άνοιγμα της αγοράς ενέργειας θα απαιτηθεί η πώληση λιγνιτικών μονάδων.
Σε αντίθεση με τα μέτρα που θα εφαρμοστούν «βρέξει-χιονίσει» από το 2019 τα αντίμετρα εκτός από αβέβαια είναι κατώτερα των προσδοκιών που είχε καλλιεργήσει η κυβέρνηση και δεν αφορούν άμεσα όσους θα πληγούν από τα μέτρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και η πολυδιαφημισμένη μείωση του ΕΝΦΙΑ θα είναι τελικά μόλις 250-300 εκατ. ευρώ, δηλαδή ούτε το 10% της βεβαίωσης του φόρου.
Μετά από πίεση της τρόικας στα αντίμετρα θα υπάρχουν μεταξύ άλλων η μείωση του φόρου επιχειρήσεων από 29% στο 26%, η μείωση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων από 22% σε 20%, επιδόματα τέκνων, θέρμανσης και ενοικίου και η πλήρης κάλυψη βρεφονηπιακών σταθμών για όλα τα παιδιά.