search icon

Ευρώπη

Οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας επί τάπητος στη Σύνοδο Κορυφής

Στην ατζέντα των ηγετών οι σχέσεις με την Κίνα και οι συνεχιζόμενες πολιτικές εντάσεις με τη Λευκορωσία και τη Ρωσία - Οι δηλώσεις των ηγετών κατά την προσέλευση

Οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία κυριαρχούν στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών που διεξάγεται στις Βρυξέλλες.

Ωστόσο η ατζέντα των ηγετών κατά τη διήμερη Σύνοδο (σήμερα και αύριο) είναι ευρεία και συμπεριλαμβάνει τις σχέσεις με την Κίνα, την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού και τις συνεχιζόμενες πολιτικές εντάσεις με τη Λευκορωσία και τη Ρωσία – καθώς και τις προτεραιότητες της βιομηχανικής, εσωτερικής αγοράς και της ψηφιακής πολιτικής της ΕΕ.

Μισέλ: Η ΕΕ θέλει να επιδείξει αλληλεγύη σε Ελλάδα και Κύπρο

«Θέλουμε περισσότερη προβλεψιμότητα, θέλουμε περισσότερη σταθερότητα» στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ εισερχόμενος στη σύνοδο κορυφής. Η ΕΕ θέλει να επιδείξει «αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο», είπε, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν διαφορετικές επιλογές στο τραπέζι».

Ούρσουλα Φον Ντερ Λέιεν: Θέλουμε αποκλιμάκωση, έχουμε εργαλεία 

Την πλήρη αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής. Σημείωσε ότι η ΕΕ επιθυμεί μια εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία, επσιημαίνοντας, παράλληλα, ότι «η ΕΕ έχει διάθεσή της μια εργαλειοθήκη».

Ειδικότερα, όπως δήλωσε «Θα συζητήσουμε το ζήτημα της Τουρκίας. Είμαι σίγουρη ότι το Συμβούλιο θα επαναβεβαιώσει την πλήρη αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο. Αναφορικά με τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία υπάρχουν δύο πιθανότητες: ή θα υπάρξει αύξηση των εντάσεων κάτι το οποίο δεν επιθυμούμε ή θα υπάρξει αποκλιμάκωση και κινούμαστε προς εποικοδομητική σχέση. Αυτό είναι που θέλουμε. Αλλά όπως και να έχει υπάρχει μια εργαλειοθήκη στη διάθεση της ΕΕ. Θέλουμε αποκλιμάκωση. Επιθυμούμε μία θετική ατζέντα».

Μητσοτάκης: Η τουρκική προκλητικότητα δεν μπορεί να γίνει άλο ανεκτή

Προσερχόμενος στη Σύνοδο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε:

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας πως «η Ευρώπη καλείται να αποφασίσει με θάρρος και ειλικρίνεια τις είδους σχέση θέλει να έχει με την Τουρκία. Η τουρκική προκλητικότητα δεν μπορεί να γίνει άλο ανεκτή. Η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν παραβιάζει μόνο τα κυριαρχικά δικαιώματα δυο κρατών μελών της ΕΕ, της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά θίγει τα συμφέροντα ολόκληρης την Ευρώπης στη Μεσόγειο».

«Δυο είναι, πλέον, οι δρόμοι απέναντι στην Τουρκία. Ο ένας του διαλόγου και της διπλωματίας. Ο άλλος είναι η κλιμακούμενη ένταση που αναπόφευκτα θα οδηγήσει στη λήψη μέτρων. Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι θέλει τον πρώτο δρόμο. Εναπόκειται στην Τουρκία να πράξει το ίδιο. Να το κάνει με συνέπεια» πρόσθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Η Μέρκελ ζητά «επικοδομητικό» διάλογο με την Τουρκία

Εξαιρετικά ήπιους τόνους έναντι στην Τουρκία υιοθέτησε η Γερμανίδα καγκελαρίος Άνγκελα Μέρκελ κατά την άφιξή της στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ. Όπως αναφέρει το Politicο η ρητορική της υποδηλώνει ότι διαφωνεί με την επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα όπως έχει προταθεί από άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας.

«Θα επισημάνω ότι η σχέση μας με την Τουρκία είναι φυσικά πολύπλοκη και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μεγάλο ενδιαφέρον να αναπτύξει μια πραγματικά εποικοδομητική σχέση και με την Τουρκία, παρά όλες τις δυσκολίες», δήλωσε η Μέρκελ. «Είμαστε εταίροι στο ΝΑΤΟ και βασιζόμαστε ο ένας στον άλλο όσον αφορά την τακτική μετανάστευση και την υποστήριξη της Τουρκίας στην αντιμετώπιση των πολλών προσφύγων που αναλαμβάνει»

Η Μέρκελ πρόσθεσε ότι «φυσικά πρέπει να επιλύσουμε τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και για μένα η διπλωματία διαδραματίζει εξέχοντα ρόλο σε αυτό».

Μακρόν: Αδιαπραγμάτευτη η αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν δήλωσε ευτυχής «που θα έχουμε μια γεωστρατηγική συζήτηση» κατά την είσοδό του στη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Όπως είπε ο Μάκρον «υποστηρίζει ένθερμα» τα συμπεράσματα του Συμβουλίου όπως προτείνονται από τον Πρόεδρο Τσαρλς Μισέλ σχετικά με το ακανθώδες ζήτημα της στρατηγικής αυτονομίας.

«Το προτεινόμενο κείμενο μας επιτρέπει να προχωρήσουμε προς την κατεύθυνση της διαύγειας, μιας Ευρώπης που θεωρεί τον εαυτό της ως γεωστρατηγική δύναμη, που ανοικοδομεί τη βιομηχανική και τεχνολογική της ανεξαρτησία», δήλωσε ο Μακρόν.

Επανέλαβε τις θέσεις του για τη σημασία διαλόγου με τη Ρωσία και αφού δήλωσε ότι «η αλληλεγγύη στην Ελλάδα και την Κύπρο είναι αδιαπραγμάτευτη», πρόσθεσε ότι η ΕΕ πρέπει «να βρει τον τρόπο να επαναφέρει έναν απαιτητικό διάλογο με την Τουρκία»

 

Exit mobile version