search icon

Επιχειρήσεις

ΔΕΗ: Plan B με τιτλοποίηση χρεών για να ενισχυθεί η ρευστότητα

Στα 2,5 δισ. ευρώ παραμένουν τα φέσια καταναλωτών, επιχειρήσεων και βιομηχανίας

Της Μαριάννας Τζάννε
 
Τη λύση της τιτλοποίησης οφειλών για να ενισχύσει την ρευστότητά της επαναφέρει στο προσκήνιο η ΔΕΗ, κίνηση που δείχνει ότι η πολιτική εισπραξιμότητας μέσω της εταιρείας Qualco, δεν έχει φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Το σχέδιο είχε περιγράψει προ διετίας, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, λέγοντας μάλιστα τότε, ότι υπήρχαν μεγάλα διεθνή funds και τράπεζες όπως η Bank of Amerika, η Deutsche Bank και η HSBC, οι οποίοι θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές εφόσον υπήρχε ένας αξιόπιστος μηχανισμός συλλογής τους.

Ο σχεδιασμός εκείνος μπήκε όμως στην κατάψυξη και η ΔΕΗ επέλεξε τελικά το Φθινόπωρο του 2017 να αναθέσει την είσπραξη των χρεών, κατόπιν διαγωνισμού στην εταιρεία Qualco. Τα στοιχεία όμως για την εισπραξιμότητα βγαίνουν με το σταγονόμετρο.

Το πρώτο επτάμηνο του 2018 η ΔΕΗ είχε ανακοινώσει ότι είχε εισπράξει 140 εκατομμύρια ευρώ από τα συνολικά 2,5 δισ. ευρώ οφειλών, με στόχο να φτάσει περίπου τα 500 εκατ. ευρώ έως τον Μάρτιο του 2019. Μπροστά στο βουνό των χρεών αυτά αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό.

Στην τιτλοποίηση οφειλών, επανήλθε προχθές κατά την τελετή κοπής της πίτας της ΔΕΗ ο κ. Παναγιωτάκης, δηλώνοντας ότι η Επιχείρηση σχεδιάζει να προχωρήσει στην αξιοποίηση του χαρτοφυλακίου των οφειλών, προσθέτοντας νέα εργαλεία στην εισπραξιμότητά της. “Έτσι, σε συνδυασμό με τη γραμμή χρηματοδότησης από τις Τράπεζες θα είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε στις ανάγκες μας” είπε ο κ. Παναγιωτάκης.

Το σχέδιο της τιτλοποίησης προβλέπει την μετατροπή οφειλών σε ομόλογα, τα οποία θα διατεθούν σε επενδυτές, προεισπράττοντας ουσιαστικά η ΔΕΗ, τα χρέη προς την επιχείρηση.

Πρόκειται για ένα βήμα υψηλού ρίσκου καθώς όπως έχει τονίσει και ο επικεφαλής της Επιχείρησης, προϋποθέτει την ύπαρξη ενός αξιόπιστου μηχανισμού είσπραξης, προκειμένου τα χρήματα αυτά να αποπληρώσουν τους κατόχους των ομολόγων.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της ΔΕΗ, από τα 2,5 δισ. ευρώ 1,7 δισ. ευρώ αντιστοιχεί στις οφειλές της χαμηλής και μέσης τάσης, δηλαδή αφορά ληξιπρόθεσμες οφειλές προς νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις. Περίπου 800 εκατ. υπολογίζονται, οι οφειλές από τους λεγόμενους τελικούς πελάτες, εκείνους, οι οποίοι έχουν διακόψει την ηλεκτροδότηση του ακινήτου τους και έχουν αφήσει φέσια στην εταιρεία. Προχθές ο κ. Παναγιωτάκης επανέλαβε ότι ο αριθμός των τελικών καταναλωτών έχει μεγεθυνθεί τα τελευταία χρόνια, αφήνοντας αιχμές και για το ρόλο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ).

Στα χρέη της ΔΕΗ περιλαμβάνονται επίσης οι οφειλές της Υψηλής Τάσης, οι οποίες προσεγγίζουν τα 400 εκατ. ευρώ και οι οφειλές του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα που εκτιμώνται σε 200 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Παναγιωτάκης δήλωσε τις προηγούμενες μέρες ότι το φαινόμενο της δημιουργίας νέων οφειλετών έχει ελαχιστοποιηθεί. Αγκάθι παραμένουν τα χρέη των ΤΟΕΒ-ΓΟΕΒ (Τοπικοί και Γενικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων) και των ΔΕΥΑ (Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης), των οποίων οι οφειλές τους ανέρχονται σε 142 εκατ. ευρώ.

Exit mobile version