της Μαριάννας Τζάννε
Τον κίνδυνο να παγώσει η συγχώνευση με την ΔΕΗ Ανανεώσιμες που αποτελεί μία από τις κεντρικές πολιτικές της διοίκησης στην μετά λιγνίτη εποχή, αντιμετωπίζει η Επιχείρηση ηλεκτρισμού στην αγωνιώδη και επίμονη προσπάθεια να ενισχύσει την ρευστότητά της.
Τρεις μήνες πριν την λήξη του ομολογιακού δανείου, για το οποίο θα χρειαστεί να καταβάλλει 350 εκατομμύρια μέχρι το Μάιο, η ΔΕΗ αναζητά επειγόντως ένεση ρευστότητας, την οποία όμως οι τράπεζες φαίνεται να χορηγούν υπό δυσμενείς όρους.
Τα εμπόδια που μπαίνουν συνδέονται με την προσπάθεια επέκτασης της γραμμής χρηματοδότησης με νέο δάνειο ύψους 200 εκ. ευρώ, με τις τράπεζες να αναζητούν πρόσθετες εξασφαλίσεις και να απαιτούν να μπουν ως ενέχυρο οι μετοχές της ΔΕΗ Ανανεώσιμες.
Πρόκειται για όρο που βάζει σε μεγάλες περιπέτειες της ΔΕΗ καθώς ανατρέπει μια αποφασισμένη διαδικασία συγχώνευσης, στο πλαίσιο ενός γενναίου restart στις ΑΠΕ. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι ανάλογες απαιτήσεις είχαν εκδηλώσει οι τράπεζες και κατά την σύναψη προηγούμενου κοινοπρακτικού ύψους επίσης 200 εκ. ευρώ στις αρχές του 2018, οι οποίες όμως τελικά κάμφθηκαν. Τότε όμως η ΔΕΗΑΝ ήταν αυτόνομη εταιρεία και δεν υπήρχαν οι δυσκολίες που υπάρχουν σήμερα.
Στην στάση των τραπεζών αρνητικό ρόλο φαίνεται ότι διαδραματίζουν η επιδείνωση των αποτελεσμάτων της ΔΕΗ (ζημιές 299 εκ. ευρώ στο 9μηνο) αλλά και η καθυστέρηση στη λήψη μέτρων που θα βελτίωναν την εικόνα του ισολογισμού της (π.χ αύξηση τιμολογίων).
Εάν αυτή τη φορά οι δανειστές επιμείνουν και η ΔΕΗ δεν καταφέρει να βγει στις αγορές όπως σχεδιάζει, αρμόδιες πηγές δεν αποκλείουν να παγώσει η συγχώνευση μέχρι να λυθεί το θέμα με την αποπληρωμή του ομολόγου.
Το θέμα αναμένεται να ξεκαθαρίσει εντός του επόμενου μήνα, καθώς 31 Μαρτίου η ΔΕΗ οφείλει να δημοσιεύσει ισολογισμό. Εάν η ΔΕΗΑΝ συγχωνευτεί με την ΔΕΗ τότε θα βγει ισολογισμός μετασχηματισμού. Διαφορετικά, θα εκδοθεί ξεχωριστός ισολογισμός για την ΔΕΗ Ανανεώσιμες.
Μέχρι πρόσφατα, στελέχη της ΔΕΗ θεωρούσαν εξασφαλισμένη την χρηματοδότηση των 200 εκ. ευρώ ενώ για τα υπόλοιπα 150 εκατ. δήλωναν αποφασισμένα, εάν αποτύχει η έξοδος στις αγορές, να εκταμιευτούν από τα διαθέσιμά της. Πρόκειται ωστόσο για μια επιλογή υψηλού ρίσκου καθώς θα έθετε σε τεράστια οικονομική αβεβαιότητα την επιχείρηση, με κίνδυνο κατά ορισμένες πηγές, ακόμη και την στάση πληρωμών.
Υπό αυτό το πρίσμα, η οικονομική ένεση προς την ΔΕΗ φαντάζει μονόδρομος με πλέον καθοριστικό παράγοντα για την ρύθμισή της, την λήψη πολιτικών αποφάσεων για την ενσωμάτωση της ρήτρας ρύπων.
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ έχει διαμηνύσει ότι η έξοδος στις αγορές δεν θα έχει καμία τύχη εάν δεν ληφθούν μέτρα βελτίωσης των εσόδων και κυρίως των λειτουργικών αποτελεσμάτων, τα οποία περνούν μέσα από την αύξηση των τιμολογίων.
Για φέτος, η ΔΕΗ θα πρέπει να καλύψει δαπάνες 600 εκ. ευρώ για να αποπληρώσει δάνεια προηγούμενων ετών. Μιλώντας προ εβδομάδων στην αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της βουλής, ο κ. Παναγιωτάκης είχε δηλώσει ότι έχει εξασφαλίσει όλες τις πληρωμές του έτους και συγκεκριμένα: 50 εκατ. ευρώ προς ελληνικές τράπεζες, 200 εκατ. ευρώ προς την ΕΤΕΠ καθώς και τα 350 εκατ. για το διεθνές ομόλογο που λήγει το Μάιο.