Η ΔΕΗ έχει αντιμετωπίσει σοβαρές προκλήσεις στο παρελθόν ( όπως το αναποτελεσματικό μείγμα παραγωγής ), την μείωση του μεριδίου αγορας της απο το Μνημόνιο στην παραγωγή και την λιανική κάτω απο το 50%, το κόστος ρύπων που εκτοξεύτηκε, τις κοστοβόρες δημοπρασίες ΝΟΜΕ, τη συσσώρευση των απαιτήσεων και την αύξηση του δανεισμού.

Όλα αυτά έχουν αδυνατίσει την ποιότητα πίστωσης της και έχουν αυξήσει τις ανησυχίες για την μακροπρόθεσμη διατηρησιμότητα της στις λειτουργίες και την θέση της στην αγορά. Παρά ταύτα, όπως σημειώνει η Euroxx «θεωρούμε ότι, τα μέτρα τα οποία πάρθηκαν απο τη νέα κυβέρνηση και η νέα διοίκηση» ( η οποία επίσης λάνσαρε μια μακροπρόθεσμη διαδικασία εξέλιξης ) δείχνουν ότι αυτές οι ανησυχίες ανήκουν στο παρελθόν.

Μια βαριά αναδιάρθρωση είναι στο δρόμο. Η ΔΕΗ έχει ως κλειδι στην στρατηγική της την υιοθέτηση ενός πιο πράσινου επιχειρηματικού μοντέλου με σταδιακή κατάργηση των λιγνιτικών μονάδων και την αλλαγή του μείγματος παραγωγής.

Κάτω απο το νέο επιχειρηματικό μοντέλο, η ΔΕΗ σκοπεύει να μειώσει το προσωπικό της απο 15 χιλ. σε 11,5 χιλιάδες μέχρι το 2024 ενω η ψηφιοποίηση και επικέντρωση στους πελάτες επιταχύνουν την απόδοση και ενεργοποιούν τις βελτιώσεις.

Η Euroxx αναμένει τα κέρδη Ebidta να διαμορφωθούν στα 838 εκατ. ευρώ, πάνω απο τα 700 εκατ. ευρώ που έχει προβλέψει η ΔΕΗ.

Η συλλογή επίσης των απαιτήσεων της ΔΕΗ θα μειώσουν τον Δείκτη καθαρού δανεισμού προς Ebidta σε 4,2 το 2022 απο 11 το 2019.

Σύμφωνα με την Euroxx, η ΔΕΗ είναι απο μοναδικές ιστορίες turnaround στο ελληνικό χρηματιστήριο.