search icon

Επενδύσεις

Υπερταμείο: Συγχωνεύσεις, μετακινήσεις στρατηγικοί επενδυτές και… ΧΑ στο «μενού» του νέου πλάνου

Τι περιλαμβάνει το νέο τριετές στρατηγικό πλάνο του Υπερταμείου (2025 – 2027) - Οι στρατηγικού χαρακτήρα επενδύσεις

Με φιλόδοξους στόχους αναμένεται να ενεργοποιηθεί το νέο τριετές στρατηγικό πλάνο του Υπερταμείου (2025 – 2027) σηματοδοτώντας την έναρξη της τρίτης φάσης λειτουργίας του στο δρόμο για να καταστεί το Εθνικό Ταμείο Πλούτου της χώρας μέσω της δημιουργίας Επενδυτικού Fund για στρατηγικού χαρακτήρα επενδύσεις και την ολοκλήρωση του μετασχηματισμού και την ανάπτυξη των θυγατρικών του – δημόσιων επιχειρήσεων μεταξύ άλλων.

Σύμφωνα με την παρουσίαση που έκανε χθες η διοίκηση του Υπερταμείου το νέο στρατηγικό πλάνο προβλέπει τη βελτίωση της απόδοσης σε όλους τους δείκτες. Πρώτα απ’ όλα προβλέπει τη συνολική συνεισφορά στα δημόσια οικονομικά να φθάνει τα 159,4 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 102,8 εκατ. θα κατευθυνθούν για την αποπληρωμή του χρέους, 56,6 εκατ. ευρώ θα επενδυθούν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, και 46,3 εκατ. ευρώ θα παραμείνουν στο Υπερταμείο για μελλοντικές επενδύσεις. Επίσης προβλέπεται η αύξηση του EBITDA κατά 35% ως το 2027 (από 76 εκατ. ευρώ το 2025 σε 114 εκατ. το 2007), βελτίωση της απόδοσης των περιουσιακών στοιχείων (ROA) στο 3,4% από 2,4% σήμερα και εκτιμώμενα έσοδα από μερίσματα 261,1 εκατ. ευρώ. Κι αυτά παρά τον αντίκτυπο που θα έχει η μεταφορά του τροχαίου υλικού στο κράτος αλλά και της αναμενόμενης μείωσης των δραστηριοτήτων του ADP και του PPF συνολικού ύψους 104 εκατ. ευρώ που υπολογίζεται να αντισταθμιστεί με οργανική ανάπτυξη περίπου 110 εκατ. ευρώ.

Συγχωνεύσεις, επενδυτές και ΧΑ

Η διοίκηση του Υπερταμείου προέβη σε χθες σε λεπτομερή παρουσίαση των σχεδίων που υπάρχουν ανά θυγατρική αλλά και τα επόμενα βήματα στην κατεύθυνση της απορρόφησης των ΤΑΙΠΕΔ και ΤΧΣ και της συγκρότησης του νέου επενδυτικού fund το οποίο θα όπως ειπώθηκε αναμένεται να είναι λειτουργικό ως το τέλος του α’ εξαμήνου του 2025 με “προίκα” τα 303 εκατ. ευρώ από την επιστροφή των συμμετοχών στην ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ στο κράτος. Η απορρόφηση των δύο θυγατρικών αναγνωρίστηκε ότι είναι μία δύσκολη υπόθεση ενώ τονίστηκε η διατήρηση της αυτόνομης λειτουργίας της Μονάδας Ωρίμανσης Έργων και στρατηγικών επενδύσεων που σήμερα διαχειρίζεται έργα ύψους 8 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες θυγατρικές του Υπερταμείου, πέραν των ήδη γνωστών αναδιαρθρώσεων και μετασχηματισμού που επιχειρούνται αυτή τη στιγμή στα ΕΛΤΑ και τις δημόσιες συγκοινωνίες, στο πλάνο ξεχωρίζουν ο στόχος εισαγωγής των Κεντρικών Αγορών ως ενιαίο σχήμα στο ΧΑ και η είσοδος στρατηγικού επενδυτή στις Αλυκές.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του Υπερταμείου ο εθνικός φορέας που θα δημιουργηθεί απ’ τη συγχώνευση των δύο κεντρικών αγορών Αθήνας (Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας – ΟΚΑΑ) και Θεσσαλονίκης (Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης – ΚΑΘ) το 2025 με στόχο την εισαγωγή στο ΧΑ αναμένεται να έχει αυξημένη αξία 25% απ’ τα τρέχοντα επιπεδα. Υπό αυτό το πρίσμα, σε εξέλιξη βρίσκεται η μελέτη μετεγκατάστασης των δύο κεντρικών αγορών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με το Υπερταμείο να εξετάζει διάφορες επιλογές, όπως πχ την περίπτωση του Επιχειρηματικού Πάρκου στη Φυλή και του αντίστοιχου στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου στη Θεσσαλονίκη.

Επίσης εντός του 2025 θα «κλείσει» και η πώληση του 51% των Ελληνικών Αλυκών και προς τούτο θα προκηρυχθεί ανοιχτός διεθνής διαγωνισμός. Ήδη υπάρχει ενδιαφέρον από αυστριακή βιομηχανία αλατιού, όπως επίσης και από Κύπριο επιχειρηματία, ενώ έχουν βολιδοσκοπήσει το Υπερταμείο και ελληνικές εταιρείες.

Φέτος η παραγωγή των Ελληνικών Αλυκών θα αγγίξει τους 250.000 τόνους αλάτι, που αποτελεί ρεκόρ, με τα έσοδα της εταιρείας να έχουν υπερτριπλασιαστεί απ’ όταν μπήκε στην «ομπρέλα» του Υπερταμείου.

Ακίνητα

Στην ίδια κατεύθυνση με τις υπόλοιπες θυγατρικές, ο στόχος για την ΕΤΑΔ είναι να αποεπενδύσει σταδιακά από όλες τις επιχειρησιακές μονάδες, όπως είναι η λειτουργία της Ακτής Βουλιαγμένης (ο διαγωνισμός για την παραχώρηση της οποίας αναμένεται εντός του 2025), όπως και των χιονοδρομικών κέντρων.

Ο στόχος για την αξία χαρτοφυλακίου της ΕΤΑΔ είναι να διπλασιαστεί στα 2,2 δισ. ευρώ έως το 2027. Η εταιρεία βρίσκεται ένα βήμα πριν από την έναρξη του μεγάλου έργου καταγραφής, ταυτοποίησης, ομαδοποίησης, αποτίμησης και ωρίμανσης των 36.000 ακινήτων του χαρτοφυλακίου, που εχει ανατεθεί σε εννέα ιδιωτικά σχήματα. Εντός της επόμενης διετίας εκτιμάται οτι θα έχει ολοκληρωθεί η αποτίμηση για μέχρι 6.500 και θα έχουν προχωρήσει ενέργειες ωρίμανσης για μέχρι 1.000 assets, ώστε να προχωρήσουν διαγωνιστικές διαδικασίες,

 

Διαβάστε ακόμη 

Τακτοποιήσεις για 15.000 ακίνητα των servicers και των τραπεζών

Πλειστηριασμοί: Το «καταραμένο» οικόπεδο των Λαϊνόπουλων και το ξεχασμένο «φιλέτο» της οικογένειας Κούτλα (pics)

Αλέξανδρος Κουδουνάς (IWG): Ετοιμάζουμε τρία νέα «ξενοδοχεία – γραφεία» στην Αττική (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

 

Exit mobile version