Στην πεποίθησή της ότι η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει στον τομέα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, στο νέο ΕΣΕΚ καθώς και στις ρυθμιστικές πρωτοβουλίες του ΥΠΕΝ αναφέρθηκε σήμερα η Γεν. Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων του υπουργείου Αλεξάνδρα Σδούκου κατά την ομιλία της στο Power & Gas Forum.
Η κυρία Σδούκου αναφερόμενη στο θέμα των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, αγορά που αναμένεται να εγκαινιαστεί και στη χώρα μας το επόμενο διάστημα, τόνισε ότι «η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένα Mediterranean Offshore Wind Hub και να δημιουργήσει μια νέα βιομηχανία που με τη σειρά της θα δημιουργήσει ευκαιρίες τεχνολογικής ανάπτυξης και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας».
Παράλληλα, ανέλυσε τις ρυθμιστικές πρωτοβουλίες του ΥΠΕΝ για επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης.
«Σχεδιάζουμε μια σύνθετη, πολύπλοκη, αλλά και εντελώς απαραίτητη αλλαγή για το ενεργειακό μας σύστημα, η οποία μεσομακροπρόθεσμα εντάσσεται ασφαλώς στο πλαίσιο καταπολέμησής της κλιματικής αλλαγής, αλλά ταυτόχρονα αναδεικνύεται, λόγω των πρόσφατων γεγονότων, και σε άμεση εθνική και ευρωπαϊκή προτεραιότητα για την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και κυρίως το φυσικό αέριο», όπως είπε.
Αναφερόμενη στο νέο ΕΣΕΚ, το οποίο θα ολοκληρωθεί εντός του έτους επισήμανε ότι «προσπαθούμε να ενσωματώσουμε τόσο τις καινούργιες επιστημονικές, όσο και τις γεωπολιτικές και οικονομικές προσλαμβάνουσες».
Προς αυτή την κατεύθυνση χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική μια πρόσφατη μελέτη της McKinsey η οποία αναδεικνύει ότι οι νέες τεχνολογίες, ιδίως στον κλάδο της ενέργειας θα παίξουν το μεγαλύτερο ρόλο στην πορεία προς το net-zero, καθώς θα συμμετάσχουν κατά 80% στον εκμηδενισμό των εκπομπών τις επόμενες τρεις δεκαετίες.
Ένα ακόμη συμπέρασμα είναι ότι αυτή η μετάβαση μπορεί να κρύβει και μια σημαντική ευκαιρία για την Ελλάδα «εφόσον καταφέρουμε να τοποθετηθούμε σωστά και στρατηγικά τα επόμενα χρόνια σε καινοτόμους τεχνολογικούς τομείς με εγχώρια προστιθέμενη αξία», όπως τόνισε.
«Χρειαζόμαστε σημαντικές επενδύσεις στις ΑΠΕ»
Η κυρία Σδούκου επισήμανε την ανάγκη σημαντικών επενδύσεων στις ΑΠΕ τονίζοντας ότι η Ελλάδα πρέπει μέχρι το 2025 να έχει υλοποιήσει τουλάχιστον όλα τα έργα (φωτοβολταϊκά και αιολικά) που έχουν προκύψει από τους διαγωνισμούς καθώς και όσα αναμένουμε από διμερή συμβόλαια.
«Με βάση το σχεδιασμό μας οι ΑΠΕ σε λιγότερο από 10 χρόνια θα πρέπει να παράγουν πάνω από τα 2/3 της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας», όπως είπε.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη διαρκούς βελτίωσης του ρυθμιστικού περιβάλλοντος της αγοράς. «Έχουμε ήδη πολλές αιτήσεις άνω των στόχων. Είμαστε σε συνεργασία με τους διαχειριστές και στο επόμενο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται μέτρα για τη σύνδεση πρόσθετου δυναμικού ΑΠΕ», υπογράμμισε.
Όπως τόνισε, έχει ζητηθεί από τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ να επιταχύνουν τις διαδικασίες για τις προσφορές σύνδεσης και για τα επενδυτικά πλάνα. Παρόλα αυτά παρέθεσε στοιχεία για τη σημαντική πρόοδο που έχει γίνει.
Με βάση αυτά, ο ΔΕΔΔΗΕ από το 2019 έχει τετραπλασιάσει τον αριθμό των χορηγήσεων όρων σύνδεσης με 8.500 οριστικές προσφορές για 3,3 GW. Αντίστοιχα, ο ΑΔΜΗΕ χορήγησε προσφορές σε 1.200 σταθμούς το 2021 με 3 GW ισχύος.
«Ο πήχης που έχουμε βάλει είναι να φέρουμε τους στόχους του ΕΣΕΚ, πέντε χρόνια νωρίτερα, δηλαδή στο 2025, ξεπερνώντας τα 8 GW», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.
«Πράσινο» από την Κομισιόν για την αποθήκευση
Για να γίνει όμως η ενεργειακή μετάβαση πραγματικότητα θα πρέπει η εγκατάσταση των νέων σταθμών ΑΠΕ να συνοδεύεται και από μονάδες αποθήκευσης, όπως είπε. Στο πλαίσιο αυτό αποκάλυψε ότι χθες ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι συζητήσεις με την Κομισιόν για την έγκριση του σχήματος που επεξεργάστηκε το ΥΠΕΝ για τα συστήματα αποθήκευσης.
Πρόκειται για τα 800-900 MW συνολικής ισχύος και το σχήμα αυτό είναι το πρώτο που λαμβάνει έγκριση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. κάτι που χαρακτήρισε μεγάλη επιτυχία της Ελλάδας. Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα αποσταλεί η επίσημη κοινοποίηση για να ακολουθήσει η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.