search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

Ρεύμα: Φόρος σε όλη την ηλεκτροπαραγωγή η βάση της συζήτησης με την Κομισιόν για τα τιμολόγια

Βαρόμετρο τα τιμολόγια των προμηθευτών - Τι συζητήθηκε στην χθεσινή πολύωρη σύσκεψη στο ΥΠΕΝ μεταξύ κυβέρνησης και ευρωπαίων αξιωματούχων - Από Δεκέμβριο η παρέμβαση στην αγορά

Ένα στοχευμένο φόρο που θα επιβληθεί από το Δεκέμβριο στην ηλεκτροπαραγωγή και όπως φαίνεται θα αποτελέσει ένα εργαλείο για όλη την χειμερινή περίοδο για να αντιμετωπίσει πιθανές νέες εστίες κλιμάκωσης των τιμών του ρεύματος σκοπεύει να εφαρμόσει η κυβέρνηση και να ανακοινώσει στις αρχές του επόμενου μήνα.

Η πρώτη επεξεργασία αυτών των μέτρων που στόχο έχει να ελαχιστοποιήσει τις συνέπειες της κρίσης τιμών που πλήττουν την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και επομένως τους καταναλωτές έγινε χθες με τα τεχνικά κλιμάκια της Κομισιόν και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην οποία συμμετείχε και ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού κ. Νίκος Τσάφος.

«Στόχος είναι οι παρεμβάσεις να είναι αποτελεσματικές και να επηρεάζουν κατά το δυνατόν λιγότερο την μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη λειτουργία της αγοράς» έλεγε χθες υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή σχολιάζοντας τις συζητήσεις με τους εκπροσώπους της ΕΕ.

Κατά την διάρκεια της πολύωρης συζήτησης που ξεκίνησε το μεσημέρι και τελείωσε αργά το απόγευμα αναλύθηκαν εκτενώς όλα τα δεδομένα της αγοράς και επισημάνθηκε ο ρόλος και η συνεισφορά της χώρας στην εθνική και την ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρισμού.

Τονίστηκε από την ελληνική πλευρά ότι η Ελλάδα δεν έχει αντικειμενική ευθύνη για κανένα από τα τρία πιθανά φαινόμενα που μπορεί να δημιουργούν το πρόβλημα της ανισορροπίας των τιμών. Για παράδειγμα αναφέρθηκε ότι η χώρα μας έχει μεγάλες διασυνδέσεις και εξάγει περίπου το 1/3 της ενέργειάς της το τελευταίο διάστημα και ότι διαθέτει ευέλικτη ηλεκτροπαραγωγή ενισχύοντας το capacity των μονάδων φυσικού αερίου αλλά και των σταθμών αποθήκευσης με μπαταρίες και αντλησιοταμίευση.

Είναι σαφές, με βάση τα όσα διαμηνύουν αρμόδιες πηγές ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και ο αρμόδιος υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης δεν θα ανοίξουν τα χαρτιά τους ως προς τα μέτρα άμυνας πριν ανακοινωθούν τα τιμολόγια ρεύματος από τους προμηθευτές ενέργειας για τον επόμενο μήνα. Και αυτό γιατί η κυβέρνηση περιμένει να δει τί στάση θα ακολουθήσουν οι πάροχοι και τί εκπτώσεις θα προσφέρουν στο τραπέζι, καθώς από την τιμολογιακή πολιτική θα καθοριστούν και οι ανάγκες του κουμπαρά των επιδοτήσεων.

Εφόσον τα τιμολόγια συγκρατηθούν από τους παρόχους τόσο λιγότερη θα είναι και η δαπάνη που θα κληθεί να καλύψει το δημόσιο για να ανακουφίσει τα ελληνικά νοικοκυριά.

Δεν θα περάσουν οι αυξήσεις

Την ταυτότητα των μέτρων σκιαγράφησε εμμέσως πλην σαφώς σε χθεσινές του δηλώσεις και ο κ. Σκυλακάκης λέγοντας ότι οι συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή γίνονται σε καλό κλίμα με στόχο να επιτευχθεί η δέσμευση της κυβέρνησης να μην περάσουν οι αυξήσεις στους καταναλωτές.

Το βάρος όπως τόνισε πέφτει σε μέτρα δημοσιονομικού και λιγότερο κανονιστικού χαρακτήρα. Αυτό σημαίνει ότι δύσκολα η Ευρωπαΐκή Επιτροπή θα εγκρίνει ένα μόνιμο μηχανισμό που θα παρεμβαίνει στην αρχιτεκτονική της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρισμού, θεωρώντας ότι το πρόβλημα δεν συνδέεται με τον αλγόριθμο που χρησιμοποιούν οι διαχειριστές για να κατανέμουν την ηλεκτρική ενέργεια μέσω των διασυνδέσεων αλλά ούτε και με την Ουκρανία η οποία από εξαγωγική χώρα έχει γίνει αμιγώς εισαγωγική λόγω της καταστροφής των ενεργειακών υποδομών της.

Όπως αναφέρουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές η στήριξη έχει κλειδώσει για το Δεκέμβριο. Το σίγουρο είναι ότι η παρέμβαση δεν θα είναι η ίδια που εφαρμόστηκε εκτάκτως το περασμένο καλοκαίρι για να αντιμετωπίσει το ράλι τιμών και αφορούσε το φόρο στην ηλεκτροπαραγωγή μόνο για τις μονάδες φυσικού αερίου. Μένει επομένως να αποσαφηνιστεί η νέα φόρμουλα που θα «γεμίσει» το πορτοφόλι των επιδοτήσεων.

Τί θα συμβεί με τους γείτονες

Το νέο εργαλείο που θα αξιοποιηθεί από την Ελλάδα θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στις γειτονικές αγορές της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας που αντιμετωπίζουν τον ανορθολογισμό των τιμών; Αρμόδιες πηγές τονίζουν ότι η Βουλγαρία και η Ρουμανία σε αυτή τη φάση, δεν έχουν το ίδιο πρόβλημα με την Ελλάδα γιατί κάνουν μεγάλες εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας. «Οπότε το πρόβλημά τους είναι διαφορετικό από το δικό μας που εξάγουμε σαν τρελοί και η εξωτερική ζήτηση ανεβάζει τις τιμές μας. Θέλουμε να περιορίσουμε τις επιπτώσεις αυτών των φαινομένων στους καταναλωτές. Γιατί το να εξάγεις δεν είναι κακό, το να παρασύρονται όμως οι τιμές των εγχώριων καταναλωτών από τις εξαγωγές είναι κάτι που είναι κομμάτι της ευρωπαϊκής λογικής, αλλά όταν συμβαίνει αυτό, υπάρχουν δυσλειτουργίες» αναφέρει η ίδια πηγή και προσθέτει. «Δεν θεωρείται φυσιολογικό να υπάρχει το σύνορο μεταξύ μας. Δεν είναι δείγμα ορθής λειτουργίας της αγοράς».

Διαβάστε ακόμη

Golden Visa: Παράταση για 3.000 υποθέσεις ακινήτων για να «σωθούν» 750 εκατ. ευρώ

Το μεγάλο event του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης στη Νέα Υόρκη με VIP, συλλέκτες και τις οικογένειες Εμπειρίκου και Νιάρχου (pics + vid)

Πώς είδε το Μαξίμου την παρέμβαση Καραμανλή – Αισθητή η απόσταση του νυν και του πρώην πρωθυπουργού

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version