Διανύουν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους στον ωκεανό αν και γεννιούνται σε ποταμούς. Ωστόσο, όταν φτάσει η εποχή της αναπαραγωγής τους επιστρέφουν στον τόπο όπου γεννήθηκαν για να εναποθέσουν τα αυγά τους. Για να επιτύχουν το σκοπό τους και να διασφαλίσουν ότι τα αυγά τους θα είναι ασφαλή κολυμπούν προς την αντίθετη φορά του ρεύματος. Οι σολομοί είναι ιδιαίτερα ψάρια που συνήθως ζουν στο βόρειο Ατλαντικό και το βόρειο Ειρηνικό, εντούτοις, η υπερθέρμανση πλέον τους ωθεί σε περιοχές που μέχρι πρότινος θεωρούνταν ψυχρότερες.
Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από μελέτη που διεξήχθη από το Τμήμα Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ στο Ηνωμένο Βασίλειο και δημοσιεύθηκε στο PNAS, σύμφωνα με την οποία είδη ψαριών του γλυκού νερού δημιουργούν νέους βιότοπους προς τους πόλους.
Έπειτα από ανάλυση δεδομένων από το 1958 έως το 2019 σχετικά με περισσότερα από 600 είδη ψαριών, οι ερευνητές κατέληξαν πως η ανισορροπία στο οικοσύστημα που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή οδηγεί στην αύξηση πληθυσμών ειδών γλυκού νερού στους πόλους, ενώ παράλληλα μειώνεται η αφθονία των ειδών σε περιοχές κοντά στον Ισημερινό.
Αναλύοντας, μάλιστα, τα δεδομένα διαπίστωσαν ότι η θερμοκρασία αυξήθηκε κατά 0,21 βαθμό Κελσίου ανά δεκαετία σε όλες τις περιοχές που ερευνήθηκαν.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η αύξηση της θερμοκρασίας των θαλασσών μπορεί μακροπρόθεσμα να έχει αντίκτυπο στην απόδοση των πληθυσμών, όπως ο ρυθμός ανάπτυξης, η αναπαραγωγή, η κίνηση και η συμπεριφορά.
Ο Μάρτιν Γκένερ καθηγητής Εξελικτικής Οικολογίας, ανέφερε ότι η υπερθέρμανση οδηγεί στην αύξηση των πληθυσμών κοντά στους πόλους, δίνοντας πνοή σε νέους οικοτόπους, ενώ παράλληλα στον Ισημερινό, όπου οι θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλές και σχεδόν απαγορευτικές για ορισμένα είδη, παρατηρείται συρρίκνωση.
Ανάμεσα στα είδη που έχουν επηρεαστεί είναι όσα έχουν μεγαλύτερο μέγεθος, μεταναστευτική συμπεριφορά (μετακινούνται από τον ποταμό στον ωκεανό) και είναι πιο διευρυμένη η κατανομή τους, όπως ο σολομός, η καστανή πέστροφα, η ευρωπαϊκή πέρκα και ο λούτσος των ποταμών.
Η ερευνητική ομάδα προβλέπει ότι όσο τα ψάρια εκτίθενται στην υπερθέρμανση, τόσο πιθανότερο είναι να επηρεαστεί ο αριθμός τους και η δομή των αποικιών τους.
Αυτά τα ευρήματα υποδεικνύουν, συνέχισε ο Γκένερ, ότι η προβλεπόμενη μελλοντική αύξηση της θερμοκρασίας θα οδηγήσει πιθανότατα σε εκτεταμένες αλλαγές στη δομή της κοινότητας των ποταμών, όπως η μείωση της αφθονίας στην κατανομή των ειδών.
Η έρευνα θα βοηθήσει τους ειδικούς να κατανοήσουν με ποιον τρόπο τα είδη του γλυκού νερού ανταποκρίνονται στην κλιματική αλλαγή ώστε να προβλέψουν πώς θα επηρεαστούν στο μέλλον, σε συνδυασμό με την ρύπανση, την υποβάθμιση των ενδιαιτημάτων τους και την υπεραλίευση.
Κατανοώντας τις επιπτώσεις των παραγόντων αυτών μπορούν να αναπτυχθούν στρατηγικές για την προστασία και διατήρηση των ειδών, ενώ παράλληλα αναδεικνύονται τα σοβαρά ζητήματα που προκύπτουν από την περιβαλλοντική κρίση.
Σε αντίθεση με τα ψάρια που ζουν κοντά στα δύο άκρα του πλανήτη, τα είδη που αναγκάζονται να «ταξιδέψουν» στις περιοχές εκείνες, δεν είναι προσαρμοσμένα για να επιβιώσουν σε τόσο δύσκολες συνθήκες. Δεν είναι τυχαίο ότι φιλοξενούνται λιγότερα είδη συγκριτικά με πιο εύκρατες ζώνες.
Αν ο αριθμός τους, επομένως, μειωθεί σημαντικά θα είναι πολλές οι αλυσιδωτές επιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στον τροφικό πλέγμα, καθώς ζώα που τρέφονται με ψάρια δε θα έχουν πρόσβαση σε τροφή και παράλληλα οι κοινότητες κατοίκων που ζουν σε παράκτιες περιοχές και στηρίζουν τη διαβίωσή τους στην αλιεία θα έρθουν αντιμέτωπες με σημαντικές προκλήσεις.
Οι ειδικοί τώρα προσπαθούν να αναζητήσουν περισσότερες απαντήσεις γύρω από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, καθώς και λύσεις για την αποκατάσταση των οικοτόπων που έχουν πληγεί.
Διαβάστε ακόμη:
Τελειώνει η προθεσμία για τα ασανσέρ – Αγωνία για παράταση από τους ενοίκους πολυκατοικιών
Fraport Greece: Στο +11,6% έκλεισε ο Νοέμβριος στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια (πίνακας)
Τι αλλάζει η μείωση των επιτοκίων σε 420.000 στεγαστικά δάνεια
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα