Λίγα χρόνια αργότερα και έχοντας δημιουργήσει τη μεγαλύτερη και πλέον δυναμική εταιρεία ανάπτυξης χώρων γραφείου στη Ρουμανία, τα ίδια Μέσα τον έχρισαν «βασιλιά των γραφείων».
Πριν από λίγες ημέρες, όμως, ο Ιωάννης Παπαλέκας, ιδρυτής της Globalworth, η οποία είναι εισηγμένη στην αγορά ΑΙΜ του Λονδίνου και ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες στο real estate σε Ρουμανία και Πολωνία, αποφάσισε, για «προσωπικούς λόγους», όπως επισήμως αναφέρεται, να ρευστοποιήσει πλήρως τη συμμετοχή του στην εταιρεία που δημιούργησε ο ίδιος. Η συνολική αξία από τη ρευστοποίηση της άμεσης και έμμεσης συμμετοχής του τοποθετείται σε κεφάλαια άνω των 330 εκατ. ευρώ, με αγοραστή τη CPI Property Group (CPIPG), έναν επενδυτικό όμιλο real estate που διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία αξίας 7,9 δισ. ευρώ και πλέον απέκτησε ποσοστό 16,8% στην εταιρεία. Iδιοκτήτης με 90% της CPIPG είναι ο Τσέχος δισεκατομμυριούχος Ράντοβαν Βίτεκ.
Οσοι γνωρίζουν τη δραστηριότητα του κ. Παπαλέκα από την ενασχόλησή του με το real estate την τελευταία 20ετία υποστηρίζουν πως θα μπορούσε κάλλιστα μέρος από τα κεφάλαια αυτά να τα διαθέσει στο εγχώριο real estate, και δη στο κομμάτι του τουρισμού. Πολύ περισσότερο δε από τη στιγμή που έχει συνδέσει τα τελευταία χρόνια το όνομά του με το γνωστό και μη εξαιρετέο «Nammos» της Μυκόνου, του οποίου το ακίνητο είχε αγοράσει προ πενταετίας μαζί με άλλα γειτονικά καταβάλλοντας τίμημα κοντά στα 11 εκατ. ευρώ. Πέρυσι μάλιστα δεν έλειψαν και οι προτάσεις που δέχτηκε ο Παπαλέκας για να πουλήσει τα εν λόγω ακίνητα για 40 εκατ., ποσό που ο ίδιος, όπως λέγεται, θεώρησε μικρό και ανέβασε τον πήχη κοντά στα 60 εκατ. ευρώ.
Εκτός από τη Μύκονο, το όνομα του επιχειρηματία με καταγωγή από την Κόρινθο είχε ακουστεί και στην περίπτωση των «Αστεριών» της Γλυφάδας, εκεί όπου o όμιλος Grivalia έχει ήδη βάλει μπρος για την αναβίωση του 5άστερου ιστορικού συγκροτήματος, μέσω της Grivalia Hospitality.
Οταν, εν έτει 2017 η τελευταία συμφώνησε με τον όμιλο Παπαθεοχάρη να αποκτήσει το 80% των μετοχών της Ναυσικά Α.Ε. (έχει τη μακροχρόνια μίσθωση του ακινήτου των «Αστεριών» το οποίο ανήκει στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου), έγινε γνωστό ότι πέραν του εν λόγω ποσοστού ανέλαβε και την αποπληρωμή υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων υπέρ ιδιώτη δανειστή, συνολικού ύψους 12,325 εκατ. ευρώ. Ο ιδιώτης δανειστής ήταν ο κ. Παπαλέκας, ενώ ο όμιλος Παπαθεοχάρη διατήρησε το υπόλοιπο 20% της Ναυσικά Α.Ε.
Πέραν πάντως της ελληνικής αγοράς, η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να αποτελέσει ένα εύκολο πεδίο δραστηριοτήτων για τον επιχειρηματία, ο ίδιος φαίνεται ότι διαβλέπει ευκαιρίες αυτή τη στιγμή και στην αγορά ακινήτων του Τελ Αβίβ.
Η πορεία στην Globalworth
Αυτά πρόσφατα, γιατί οι business που έχει χτίσει Παπαλέκας στο ρουμανικό real estate πάνε πίσω στο 2001. Τότε που ο ίδιος έτρεχε επενδύσεις τρίτων επιχειρηματιών και εν συνεχεία δικές του, δημιουργώντας σταδιακά ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων το οποίο κατά το μεγαλύτερο μέρος του ρευστοποιήθηκε. Το όνομά του είχε περάσει και από το ελληνικό Χρηματιστήριο μέσω της ΝΤΕΣΠΕΚ Συμμετοχών στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ως μετόχου της εταιρείας που ρευστοποίησε τη συμμετοχή του νωρίς.
Στο βιογραφικό του κ. Παπαλέκα για τις δραστηριότητές του στη ρουμανική αγορά πριν από τη δημιουργία της Globalworth αναφέρεται ότι είχε αναλάβει «την απόκτηση, ανάπτυξη και πώληση άνω των 400.000 τ.μ. επαγγελματικών χώρων (γραφείων, εμπορικών καταστημάτων και logistics) και 1.000 διαμερισμάτων στη Ρουμανία».
Έχοντας παραμείνει ενεργός παίκτης στο ρουμανικό real estate, η νέα ευκαιρία να δημιουργήσει ένα καινούριο, ισχυρό χαρτοφυλάκιο ακινήτων ήρθε εκ νέου το 2013, «δεδομένου ότι οι οικονομικές συνθήκες και το γενικότερο περιβάλλον στο real estate της Ρουμανίας ευνοούσαν περισσότερο», όπως θα δηλώσει και ο ίδιος μετά.
Εξ ου και η δημιουργία της Globalworth, τις μετοχές της οποίας εισήγαγε το ίδιο έτος στην αγορά ΑΙΜ του Λονδίνου, αντλώντας τότε πάνω από 53 εκατ. ευρώ, για να ακολουθήσει το 2014 αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με την άντληση 144 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, την ίδια χρονιά δεν έλειψαν και οι νομικής φύσης περιπέτειες, όταν το όνομά του βρέθηκε στο στόχαστρο σε υπόθεση για χρηματοοικονομικό κύκλωμα που επηρέαζε μέσω offshore τιμές μετοχών στο Xρηματιστήριο του Βουκουρεστίου, χωρίς ωστόσο ουδέποτε να αποδειχθεί οτιδήποτε για τον ίδιο.
Στην πορεία της Globalworth από το 2017 και μετά, ένα από τα ορόσημα ήταν η έκδοση εταιρικών ομολόγων 550 εκατ. ευρώ και φυσικά η επέκταση στην Πολωνία, τη δεύτερη αγορά για τον όμιλο.
Σήμερα η Globalworth, η οποία προβάλλεται ως leader στην αγορά γραφείων της Ρουμανίας, έχει φτάσει να διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας 2,85 δισ. ευρώ (με βάση τα στοιχεία του α’ εξαμήνου του 2019) σε Ρουμανία και Πολωνία. Ποσοστό πάνω από το 95% του εν λόγω χαρτοφυλακίου που αντιστοιχεί σε συνολική επιφάνεια 1.200.000 τ.μ. παράγει εισόδημα, αφού πρόκειται κυρίως για γραφεία μισθωμένα σε 685 εταιρείες είτε τοπικού χαρακτήρα είτε μεγάλες πολυεθνικές.
Μεταξύ των διεθνών ονομάτων-μισθωτών της Globalworth περιλαμβάνονται όμιλοι όπως οι Allianz, Ericsson, HP, Vodafone, American Express, Airbus, Sanofi, Nokia, Google, Deutsche Bank, AXA, Abbott, Skanska, Leroy Merlin κ.ά. Το ετήσιο, συμβολαιοποιημένο εισόδημα στο τέλος του α’ εξαμήνου του 2019 για τον όμιλο ήταν στα 184,1 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 15,4% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2018.
Η μετοχική βάση της Globalworth, με βάση την τελευταία επίσημη παρουσίαση τον Νοέμβριο του 2019, περιλαμβάνει τη συμμετοχή του ιδρυτή της και CEO Ιωάννης Παπαλέκα με 15%, της Growthpoint Properties με 29%, του μεγαλύτερου REIT (επενδυτική ακινήτων) της Νότιας Αφρικής, και της Aroundtown (19%), της μεγαλύτερης εισηγμένης εταιρείας επαγγελματικών ακινήτων στη Γερμανία. Ποσοστό 5,7% διαθέτει η EBRD, 6,3% το Altshuler Group 6,3% και κάτω του 5% άλλοι μέτοχοι.
Η έξοδος του Παπαλέκα από την Globalworth πραγματοποιήθηκε σταδιακά, ξεκινώντας από τον περασμένο Ιανουάριο και περιελάμβανε, πέραν της άμεσης συμμετοχής, επιπλέον δικαιώματα προαίρεσης (warrants) και μερισμάτων, φτάνοντας τελικά σε συνολική αξία κεφαλαίων ύψους 330 εκατ. ευρώ. Ο Ελληνας επιχειρηματίας επιβεβαίωσε ότι θα παραμείνει στη θέση του CΕΟ και του επικεφαλής της διεύθυνσης του ομίλου σε μεσοβραχυπρόθεσμο ορίζοντα.
«Η Globalworth αποτελεί πλέον έναν ώριμο όμιλο διαχείρισης και ανάπτυξης ακινήτων, διαθέτοντας μια ισχυρή ομάδα στο management καθώς και αναγνωρίσιμους επενδυτές-μετόχους που μπορούν να αναπτύξουν περαιτέρω τον όμιλο», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι επιτελείς της. Ενδεικτικά, στον τομέα των νέων αναπτύξεων από το 2015 μέχρι και το α’ εξάμηνο του 2019, ο όμιλος έχει παραδώσει γραφεία συνολικής επιφάνειας 260.000 τ.μ., ενώ στο κομμάτι των επενδύσεων τα κεφάλαια που έχουν τοποθετηθεί για αγορές από το τέλος του 2017 έως και το α’ εξάμηνο του 2019 αντιστοιχούν σε 804 εκατ. ευρώ.
Το πλάνο μάλιστα για την εισηγμένη στην αγορά ΑΙΜ του Λονδίνου είναι να υπάρξει προσεχώς εισαγωγή σε κύρια χρηματιστηριακή αγορά.