search icon

business stories

Ράδιο Κορασίδης: Άλλαξε χέρια το κτιριακό συγκρότημα στον Πειραιά (pics)

Σύμφωνα με πληροφορίες νέος ιδιοκτήτης είναι η Newsphone Hellas-Ο πλειστηριασμός έγινε νωρίτερα σήμερα με τιμή πρώτης προσφοράς στα 3.417.000 ευρώ και κατακυρώθηκε με 100 ευρώ παραπάνω– Η άνοδος και η πτώση της εμβληματικής εταιρείας ηλεκτρικών ειδών

Άλλαξε χέρια το κτιριακό συγκρότημα της Ράδιο Κορασίδης, στον Πειραιά, το οποίο βγήκε νωρίτερα σήμερα σε πλειστηριασμό. Σύμφωνα με πληροφορίες, νέος ιδιοκτήτης είναι η εταιρεία Newsphone Hellas, των επιχειρηματιών Απέργη και Θεοδόση που ελέγχουν και την ακτοπλοϊκή Levante Ferries.

Η τιμή πρώτης προσφοράς είχε μειωθεί πλέον στο ½ της μέσης τιμής των εκτιμήσεων των πιστοποιημένων εκτιμητών, ήτοι στο ποσό των 3.417.000 ευρώ μετά τις δύο αποτυχημένες προσπάθειες που προηγήθηκαν, ενώ το ακίνητο κατακυρώθηκε με 100 ευρώ παραπάνω στα 3.417.100 ευρώ. Επισπεύδων του πλειστηριασμού ήταν ο σύνδικος πτώχευσης της Ράδιο Κορασίδης Γαβριήλ Πατρίκιος, στις διαρκείς προσπάθειες του οποίου οφείλεται και το σημερινό θετικό αποτέλεσμα.

Το κτιριακό συγκρότημα

Το συνολικό ενιαίο εκτιμώμενο ακίνητο αποτελείται από 3 αυτοτελή οικόπεδα με πολυώροφα επαγγελματικά κτίρια με χρήση γραφείων, συνολικής επιφάνειας 7.294,90 τ.μ., τα οποία στην πράξη έχουν συνενωθεί και έχουν ενιαία λειτουργία. Βρίσκονται στο Ο.Τ. 25 το οποίο περικλείεται από τις οδούς Μικράς Ασίας, Αιγίνης, Φωκαίας, Σαρανταπόρου, Μαγνησίας.

Πρόκειται ειδικότερα για:

-Κτίριο που αποτελείται από ισόγειο, πρώτο δεύτερο και τρίτο ορόφους, επιφάνειας 123,14 τ.μ., έκαστος, τέταρτο όροφο επιφάνειας 123,35 τ.μ., και δώμα επιφάνειας 73,62 τ.μ.

-Κτίριο που αποτελείται από ισόγειο και τέσσερις ορόφους μεικτής επιφάνειας 433,31 τ.μ., έκαστος, πέμπτο όροφο επιφάνειας 314,99 τ.μ., και δώμα 39,13 τ.μ.

-Κτίριο που αποτελείται από 2ο υπόγειο μεικτής επιφάνειας 644,33 τ.μ. με θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων και ηλεκτρομηχανικές εγκαταστάσεις, 1ο υπόγειο μεικτής επιφάνειας 644,33 τ.μ. με θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων και ηλεκτρομηχανικές εγκαταστάσεις, ισόγειο και 5 όροφοι μεικτής επιφάνειας 450,21 τ.μ. έκαστος, και δώμα επιφάνειας 48,48 τ.μ.

Σημειώνεται ότι και στα τρία κτίρια όλοι οι όροφοι επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω του κεντρικού κλιμακοστασίου και του ανελκυστήρα και έχουν πρόσοψη στους κεντρικούς δρόμους και πίσω όψη επί του ακαλύπτου ο οποίος χρησιμεύει ως χώρος στάθμευσης και εισόδου από την οδό Σαρανταπόρου.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση εκτίμησης, το ακίνητο βρίσκεται στο δήμο Πειραιά, στην περιοχή πίσω από το γήπεδο Καραϊσκάκη, επί της λεωφόρου Μικράς Ασίας από όπου περνάει το τραμ και έχει στάση ακριβώς μπροστά στο ακίνητο. Η θέση του θεωρείται κομβική καθώς βρίσκεται δίπλα από τη συμβολή λεωφόρων (Μικράς Ασίας – Λεωφ. Αθηνών-Πειραιώς), σε πολύ κοντινή απόσταση από τα γήπεδα Καραϊσκάκη και Ειρήνης και Φιλίας αλλά και από το λιμάνι του Πειραιά.

Η περιοχή είναι και οικιστική με κατοικίες καλής έως πολύ καλής κατασκευής αλλά και εμπορική με επαγγελματικά κτίρια και υπηρεσίες.

Από την άνοδο στην πτώση και την περιπέτεια

Η Ράδιο Κορασίδης έγραψε μια μεγάλη ιστορία από την αφετηρία της το 1947 και για όσο βρισκόταν σε λειτουργία ως πρωτοπόρα και κορυφαία επιχείρηση επί σειρά ετών στην αγορά ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών.

Έγραψε και εξακολουθεί να γράφει, ωστόσο, άλλη μια, δυσάρεστη αυτή τη φορά, ιστορία μετά την πτώχευσή της.

Κατά την πρώτη φάση της αποτέλεσε κυρίαρχο παίκτη και την αποκλειστική σχεδόν επιλογή των καταναλωτών για την προμήθεια ραδιοφώνων, τηλεοράσεων και οικιακών συσκευών πριν ανοίξει η αγορά στον ανταγωνισμό. Ακόμη και αργότερα όμως κρατήθηκε για χρόνια στη δεύτερη θέση, όντας το «αντίπαλο δέος» για τη ραγδαία ανερχόμενη «Κωτσόβολος».

Το «οικοδόμημα» ωστόσο είχε πολλά προβλήματα που δεν χρειάστηκε να έρθει η οικονομική κρίση για να κάνουν την εμφάνισή τους. Αρκετά νωρίτερα, ήδη από το 2001 η εταιρεία είχε εισέλθει σε «αρνητικό φεγγάρι», το οποίο τελικά διήρκεσε μέχρι την τελική πτώση της και παρότι στην πορεία άλλαξε χέρια, περνώντας μεταξύ άλλων και από την κραταιά κάποτε MIG.

Βεβαίως σε τέτοιες περιπτώσεις ούτε καν η πτώχευση δεν είναι μια απλή διαδικασία. Αντίθετα, διαρκεί χρόνια, όπως αποδεικνύεται και από την τύχη της πτωχευτικής περιουσίας της Ράδιο Κορασίδης που βρίσκεται υπό πτώχευση από τον Νοέμβριο του 2014.

Εκείνη τη χρονιά ανέλαβε σύνδικος πτώχευσης ο δικηγόρος Πειραιά Γαβριήλ Πατρίκιος, ο οποίος έκτοτε έχει επιδοθεί σε μαραθώνιο προσπαθειών για την εκποίηση της πτωχευτικής περιουσίας.

Σε πρώτη φάση παρέλαβε ένα οικόπεδο στη Μύκονο, ακίνητα στη Ν. Φιλαδέλφεια και στο Κουκάκι, τρεις αποθήκες στη Ρόδο, ένα οικόπεδο στον Πύργο Ηλείας καθώς και ένα ισόγειο κατάστημα επί της Γρ. Λαμπράκη στον Πειραιά. Παράλληλα, το διάστημα 2015-2017 προχώρησε στην εκποίηση των κινητών περιουσιακών στοιχείων (εμπορεύματα-αποθέματα κλπ).

Αφού μεσολάβησαν χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες και καθυστερήσεις για διάφορους λόγους η εκποίηση των παραπάνω ακινήτων κατέστη δυνατό να ξεκινήσει το 2018. Από τότε και μέχρι το 2021 πράγματι πουλήθηκαν το οικόπεδο στη Μύκονο, τα ακίνητα στη Ν. Φιλαδέλφεια και στο Κουκάκι, καθώς και οι τρεις αποθήκες στη Ρόδο, ενώ εντός του 2024 κατακυρώθηκε μέσω ηλεκτρονικού πλειστηριασμού το οικόπεδο στον Πύργο Ηλείας. Σημειώνεται ότι για ορισμένα από τα παραπάνω ακίνητα η διαδικασία ξεκίνησε με το παλιό σύστημα των φυσικών προσφορών και ολοκληρώθηκε μέσω του e-auction.

Ωστόσο, στην πορεία έχουν «ανακαλυφθεί» από τον σύνδικο πτώχευσης επιπλέον ακίνητα (καταστήματα, αποθήκες), για τα οποία βρίσκεται σε εξέλιξη η προετοιμασία ώστε να βγουν σε πλειστηριασμό, ενώ τα περισσότερα εξ αυτών είναι ήδη μισθωμένα. Με άλλα λόγια, η πραγματική περιουσία της Ράδιο Κορασίδης είναι κατά κάποιο τρόπο ένας «γρίφος». Αξίζει δε να αναφερθεί ότι μεταξύ άλλων εντοπίστηκαν και μετοχές, οι οποίες ήδη μεταβιβάστηκαν με επιτυχία.

Αξίζει να αναφερθεί ότι μόνο για το μεγάλο ακίνητο του Πειραιά προηγήθηκε πολυετής δικαστική και…γραφειοκρατική περιπέτεια μέχρι να ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς και να ολοκληρωθεί η συμβολαιογραφική επαναμεταβίβαση του στη Ράδιο Κορασίδης, στα τέλη του 2022.

Μέχρι την ολοκλήρωση των απαιτούμενων ενεργειών και λόγω άλλων γεγονότων που μεσολάβησαν η «επιχείρηση εκποίησης» κατέστη δυνατό να ξεκινήσει στις αρχές της χρονιάς. Στο πλαίσιο αυτό έγιναν συνολικά έξι προσπάθειες, με τελευταία στις 23 Μαΐου 2024, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Έτσι, από τον Οκτώβριο ξεκίνησε νέος κύκλος ηλεκτρονικών πλειστηριασμών μέχρι τη σημερινή κατάληξη.

Διαβάστε ακόμη

ΑΑΔΕ: Εκτός λειτουργίας ψηφιακές υπηρεσίες από το Σάββατο 14/12 έως την Κυριακή 15/12

Η Lomar ενώνεται με την Mythos AI για να «διευρύνει τα όρια» της αυτόνομης πλοήγησης 

Γαλλία: Μυστήριο με τον διορισμό του νέου πρωθυπουργού – Καμία ανακοίνωση μετά τη συνάντηση Μακρόν, Μπαϊρού

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version