Της Μαριάννας Τζάννε
Μόνο σε ένα θαύμα μπορεί πλέον να ελπίζει η ΔΕΗ για να σωθεί ο διαγωνισμός για την πώληση των λιγνιτικών της μονάδων, με τους επενδυτές να γυρίζουν ο ένας μετά τον άλλο την πλάτη στο διαγωνισμό, δύο μέρες πριν την προγραμματισμένη κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών (6 Φεβρουαρίου). Το ραντεβού της Παρασκευής με τους υποψήφιους, με σκοπό η ΔΕΗ να παρουσιάσει τα νέα οικονομικά δεδομένα των μονάδων όπως αυτά διαμορφώνονται μετά την εθελούσια έξοδο αλλά και για να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις τους, συνοδεύτηκε από ηχηρές απουσίες.
Χαρακτηριστικό του κλίματος είναι ότι η συνάντηση κατέληξε τελικά σε ένα τυπικό teleconference, στο οποίο τα στοιχεία παρουσίασαν τα στελέχη της ΔΕΗ που τρέχουν τον διαγωνισμό και όχι και στους τρεις ενδιαφερόμενους, αλλά μόνο σε έναν. Και αυτό, γιατί στην πρόσκληση της ΔΕΗ, ανταποκρίθηκε τελικά μόνο η πλευρά του ομίλου Κοπελούζου και των Κινέζων της CHN Energy (απουσίαζαν οι Τσέχοι με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η Μυτιληναίος), χωρίς φυσικά αυτό να βεβαιώνει και μια θετική στάση από πλευράς τους, στο διαγωνισμό.
Στελέχη του ομίλου ανέφεραν την Παρασκευή, ότι τίμημα με χαμηλή προσφορά δεν σκοπεύουν να υποβάλλουν, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι εάν δεν υπάρξει κάποια σοβαρή ανατροπή τις επόμενες ώρες, δεν θα καταθέσουν προσφορά.
Άλλωστε με τα σημερινά δεδομένα, δηλαδή δίχως τα λιγνιτικά ΑΔΙ, την δημιουργία μηχανισμού επιμερισμού κερδών και ζημιών αλλά και μια χαμηλότερη και σταθερή τιμή προμήθειας λιγνίτη από το ορυχείο της Αχλάδας για την Μελίτη κατά την εκτίμηση κορυφαίου παράγοντα του διαγωνισμού, το τίμημα που θα αντιστοιχούσε στις μονάδες είναι κάτω από 20 εκατομμύρια ευρώ.
Οι επενδυτές σημειώνουν ότι η μόνη πρόοδος που έχει σημειωθεί στην σχεδόν δίμηνη παράταση που δόθηκε, είναι η μείωση του προσωπικού κατά 400 άτομα, εξέλιξη όμως που από μόνη της δεν φαίνεται να ικανοποιεί τους σχεδιασμούς τους.
Τα όσα διαμηνύουν οι επενδυτές, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις δηλώσεις αισιοδοξίας για τις μονάδες, στις οποίες έχει επιδοθεί τις τελευταίες εβδομάδες η ΔΕΗ, στην προσπάθειά της να πείσει ότι τα λιγνιτικά εργοστάσια έχουν γυρίσει σελίδα. Σε σχετική μάλιστα ενημέρωση που παρείχε την περασμένη Πέμπτη η Επιχείρηση στους δημοσιογράφους προαναγγέλλοντας και την συνάντηση της Παρασκευής, επαναλάμβανε ότι με το πρόγραμμα αποχωρήσεων προσωπικού, η Μεγαλόπολη καθίσταται κερδοφόρα, ενώ με τα επικείμενα ΑΔΙ θα γίνει σημαντικά κερδοφόρα! Το ίδιο θα συμβεί και με τη Μελίτη με την προϋπόθεση ότι θα ξεκαθαρίσει η τιμή προμήθειας λιγνίτη από την Αχλάδα».
Η κυβέρνηση φαίνεται να ισορροπεί σε τεντωμένο σχοινί, καθώς η αποτυχία του διαγωνισμού είναι σχεδόν προδιαγεγραμμένη. Το ερώτημα είναι εάν έχει δρομολογήσει plan B όπως άφησε να εννοηθεί τις προηγούμενες μέρες στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου ο κ. Παναγιωτάκης (επαναλαμβάνοντας το μότο του ότι δεν θα ξεπουληθούν οι μονάδες) ή θα αφήσει το χρόνο να κυλήσει χωρίς βιασύνη μέχρι την εκλογή αναμέτρηση ώστε ο γόρδιος δεσμός της ΔΕΗ να μεταφερθεί στην επόμενη κυβέρνηση.