search icon

NEW BUSINESS WAVE

Καινοτομία από το ΑΠΘ

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης συνεχίζει σταθερά στη πορεία που έχει χαράξει η διοίκηση του για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας της ακαδημαϊκής κοινότητας

του Κώστα Τσαούση

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης συνεχίζει σταθερά στη πορεία που έχει χαράξει η διοίκηση του για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας της ακαδημαϊκής κοινότητας. Μάλιστα, δεν αφήνει ευκαιρία για να μην προβάλει τις επιτυχίες των ερευνητικών ομάδων που προέρχονται από τα σπλάχνα του.

Τελευταίο παράδειγμα, η ανακοίνωση του για τις διακριθείσες ομάδες στον 11ο Διεθνή Πανεπιστημιακό Διαγωνισμό EΝΝΟVΑΤΙΟΝ 2018, που διοργανώνεται από 20 πανεπιστήμια σε Ελλάδα και Κύπρο. 

Φέτος, ο διαγωνισμός που έχει ως στόχο την ανάδειξη της νεανικής καινοτομίας και επιχειρηματικότητας αλλά και την προώθηση επιχειρηματικών ιδεών και προϊόντων έγινε την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019, στο Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας, ACEin, στην Αθήνα, με την οργανωτική υποστήριξη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα διαβάζουμε τα εξής: «Στον φετινό διαγωνισμό καταγράφηκε ρεκόρ συμμετοχών, καθώς πήραν μέρος  συνολικά 204 ομάδες! Στην τελική φάση του διαγωνισμού κι έπειτα από 3 αξιολογήσεις, πέρασαν 17 ομάδες, εκ των οποίων 5 προέρχονταν από το ΑΠΘ. Οι ομάδες που προκρίθηκαν στον τελικό παρουσίασαν τις επιχειρηματικές τους ιδέες σε 17μελή Επιτροπή ειδικών και επενδυτών, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι εταιριών επιχειρηματικών συμμετοχών της επενδυτικής πλατφόρμας του EquiFund, μεγάλων εταιριών/χορηγών του διαγωνισμού, καθώς και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας».

Οι 4 από τις 5 ομάδες του ΑΠΘ που κατάφεραν να προκριθούν στον τελικό τα πήραν όλα και έφυγαν που λέει και η νεολαία… 
Συγκεκριμένα οι ομάδες που βραβεύτηκαν είναι: 

Το 1ο Βραβείο στην κατηγορία Entrepreneurial Impact κέρδισε η ομάδα SΕΑΜΧ. Την ομάδα αποτελούν ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΑΠΘ (Σέρρες),  Νικόλαος  Θεοδωράκης, και τα μέλη Ρούλα Καλλιτσάρη, Σοφία Γκατζαβέλη, Μάγδα Παπανικολάου, Κυριακή Αναστασιάδου και Γιάννης Λιανόπουλος. 

Το 1ο Βραβείο στην κατηγορία Technology Innovation κατέκτησε η ομάδα Cor-IS. Την ομάδα αποτελούν ο Καθηγητής του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, Θεόδωρος Καραπάντσιος, και τα μέλη Σωτήρης Ευγενίδης, Κωνσταντίνος Ζαχαρίας και Γιώργος Καραγιάννης.   
 
Το 2ο Βραβείο στην κατηγορία Technology Innovation  μοιράστηκαν οι εξής δύο ομάδες του ΑΠΘ: η ομάδα iCry2Talk, η οποία αποτελείται από τον Καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ,  Λεόντιο Χατζηλεοντιάδη, και τους  φοιτητές του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ, Αναστασία Ντράχα, Ανδρέα Λουτζίδη, Ιάσονα Χατζηκώστα και  Δημήτρη Ιακωβάκη και η ομάδα TremorFreeMe, η οποία αποτελείται από τον Καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ, Λεόντιο  Χατζηλεοντιάδη, και τους φοιτητές του Τμήματος  Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ, Θωμά Μπίκια, Μπασιάν Λέσι και Αγγελική Παπαθανασίου. 
 
Εππλέον, η ομάδα Cor-IS  απέσπασε και το Βραβείο  «NBG Business Seeds Award» της Εθνικής Τράπεζας, το οποίο περιλαμβάνει πρόκριση στη 2η φάση του επόμενου 10ου διαγωνισμού Καινοτομίας & Τεχνολογίας που διοργανώνει η Εθνική Τράπεζα.
Η 5η ομάδα του ΑΠΘ που συμμετείχε στην τελική φάση του διαγωνισμού ήταν η Rhoe MunicipalAssistant. Η ομάδα αποτελείται από τους φοιτητές του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ, Θεοχάρη Βλαχοπαναγιώτη, Ιωάννη – Νεκτάριο Καλεντερίδη, Κωνσταντίνο Γκρίζο, Δημήτριο Κοντοσφύρη και Αιμίλιο Μουχταρόπουλο.
 
Κατά την τελετή απονομής των βραβείων έγινε ειδική μνεία από τους διοργανωτές στις υπηρεσίες αξιοποίησης έρευνας και επιχειρηματικής ωρίμανσης που προσφέρει το Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας του ΑΠΘ, γεγονός που συνέβαλε ουσιαστικά στις εξαιρετικές επιδόσεις του Αριστοτελείου, υποδεικνύοντας και στα υπόλοιπα Πανεπιστήμια να ακολουθήσουν το παράδειγμα του ΑΠΘ.

Αλλά, ας δούμε από κοντά το τι κάνουν οι διακριθείσες ομάδες.

Η SEAMX αναπτύσσει μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα διαχείρισης αθλητικών γεγονότων, με σκοπό να βοηθήσει τους διοργανωτές να σχεδιάσουν αδιάλειπτες αθλητικές εμπειρίες για τους πελάτες τους, αλλά και να δημιουργήσουν προγράμματα και υπηρεσίες που έχουν αξία για αυτούς.

Η επιχειρηματική ιδέα Cor-IS αφορά μια καινοτόμα, μη-επεμβατική συσκευή για την έγκαιρη διάγνωση της στεφανιαίας νόσου, μέσω της αποτίμησης της λειτουργικότητας του ενδοθηλίου. Εφαρμόζει τεχνολογία που αναπτύχθηκε για τη διάγνωση της Νόσου Αποσυμπίεσης στους αστροναύτες, με τη χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA). Η συσκευή Cor-IS πλεονεκτεί σημαντικά σε σύγκριση με την υπερηχογραφική μέθοδο που εφαρμόζεται κλινικά, επειδή διαθέτει καλύτερη διακριτική ικανότητα, είναι φορητή, εύχρηστη και πολύ οικονομικότερη. Η συσκευή Cor-IS έχει βραβευθεί από την ESA και τη NASA για την επιτυχημένη μεταφορά τεχνολογίας από το διάστημα στη γη και έχει συμπεριληφθεί στις 100 μεγαλύτερες ανακαλύψεις του 2015 και του 2017 σε παγκόσμιους διαγωνισμούς καινοτομίας.

Το iCry2Talk είναι μια έξυπνη διεπαφή ανάμεσα στον γονέα και το μωρό με τη μορφή ενός mobile app. Χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνικές επεξεργασίας σήματος και τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, μεταφράζει σε πραγματικό χρόνο το κλάμα του μωρού αντιστοιχίζοντάς το με τις ανάγκες του (π.χ. πείνα, πόνος) κι εμφανίζει το αποτέλεσμα με μορφή κειμένου, εικόνας, ηχητικού μηνύματος και νοηματικής γλώσσας.

Η TremorFreeMe έχει αναπτύξει μια διακριτική συσκευή που θα φοριέται στο χέρια σαν ρολόι, η οποία θα σταματάει το τρέμουλο και θα βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ασθενών που πάσχουν από ανεξέλεγκτο τρόμο στο χέρι.

– Η Rhoé αναπτύσσει λύσεις hardware και λογισμικού για την αυτοματοποίηση διαδικασιών σε επίπεδο πόλης. Η πιο πρόσφατη λύση βοηθά τις Δημοτικές Αρχές στη βεβαίωση παραβάσεων, αυτοματοποιώντας την όλη διαδικασία.

Exit mobile version