Οι νέοι στην Κίνα έχουν χάσει την όρεξή τους για κατανάλωση ως αποτέλεσμα των μεγάλων απωλειών θέσεων εργασίας σε αντίθεση με τις ανθεκτικά ισχυρές καταναλωτικές συνήθειες των ηλικιωμένων, σύμφωνα με διακεκριμένο Κινέζο οικονομολόγο.
Σύμφωνα με τον Gao Shanwen, επικεφαλής οικονομολόγος της SDIC Securities, παρότι η γήρανση του πληθυσμού στην Κίνα θα μπορούσε να περιορίσει την ανάπτυξη μακροπρόθεσμα, οι ηλικιωμένοι διακρίνονται όλο και περισσότερο για την υγιή οικονομική τους κατάσταση.
«Όσο νεότερος είναι ο πληθυσμός μιας επαρχίας, τόσο πιο χαμηλή είναι η αύξηση της κατανάλωσης εκεί», δήλωσε ο Gao σε συνέδριο επενδυτών στη Σενζέν την Τρίτη, επικαλούμενος περιφερειακά στοιχεία. Ο οικονομολόγος, ο οποίος έχει συμβουλεύσει στο παρελθόν τις ρυθμιστικές αρχές και την κινεζική κυβέρνηση, περιέγραψε τη μεταπανδημική κοινωνία της Κίνας ως «γεμάτη από ζωηρούς ηλικιωμένους, άψυχους νέους και απελπισμένους μεσήλικες».
Τα σχόλια έγινα viral στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένου του Weibo, λόγω της αμείλικτης ειλικρίνειας που είναι ασυνήθιστη στην Κίνα. Οι τοπικοί αναλυτές προσπαθούν διαρκώς να χρησιμοποιούν πιο μετριοπαθή ορολογία, ενώ φτάνουν ακόμα και σε σημείο να αυτολογοκρίνονται σε λέξεις όπως «αποπληθωρισμός», καθώς οι αξιωματούχοι ζητούν να επικρατεί ένα θετικό αφήγημα γύρω από την οικονομία.
Λιγότερο από τέσσερα χρόνια πριν, το φερέφωνο του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος People’s Daily χαιρέτισε τους νέους ως καταναλωτική δύναμη, λέγοντας ότι «γίνονται η κύρια ομάδα καταναλωτών πολλών δημοφιλών προϊόντων».
Οι λιανικές πωλήσεις είναι υποτονικές από το 2022, καθώς η καταναλωτική εμπιστοσύνη δέχθηκε πλήγμα από τα νέα μέτρα για την πανδημία, καθώς και από τη χειρότερη κρίση ακινήτων της Κίνας στην πρόσφατη ιστορία. Όσο η οικονομία «κατέβαζε ταχύτητα», οι εκτεταμένες περικοπές μισθών και οι απολύσεις επιβάρυναν επίσης τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών και περιόρισαν τις δαπάνες.
Παρόλο που μια πρόσφατη κυβερνητική εκστρατεία για την επιδότηση των αγορών αυτοκινήτων και οικιακών συσκευών οδήγησε σε ανάκαμψη της κατανάλωσης, ο ρυθμός ανάπτυξης εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλότερος από τα προ της πανδημίας επίπεδα.
Πριν από την πανδημία, δεν υπήρχε εμφανής συσχέτιση της αύξησης της κατανάλωσης σε μια περιοχή με τα δημογραφικά της στοιχεία, σύμφωνα με τον Gao. Η μετατόπιση τα τελευταία χρόνια αντανακλά το γεγονός ότι οι αποδοχές των συνταξιούχων παρέμειναν σταθερές, ενώ οι προοπτικές απασχόλησης των νέων έχουν εξασθενήσει, είπε.
«Τουλάχιστον για τους νέους, η εμπιστοσύνη τους στο μελλοντικό εισόδημα έχει μειωθεί σημαντικά, η καταναλωτική τους δραστηριότητα έχει περιοριστεί και η προθυμία τους να αγοράσουν σπίτια έχει επίσης περιοριστεί», είπε. «Αλλά όλα αυτά τα προβλήματα δεν υπάρχουν για τον ηλικιωμένο πληθυσμό».
Η ανεργία των νέων παρέμεινε αυξημένη στο 17,1% τον Οκτώβριο, ποσοστό υπερτριπλάσιο του εθνικού ποσοστού ανεργίας στις αστικές περιοχές.
Ενδέχεται ο αριθμός των ατόμων που δεν μπόρεσαν να βρουν εργασία στις πόλεις τα τελευταία τρία χρόνια να ανέρχεται συνολικά σε 47 εκατομμύρια, παρόλο που το επίσημο ποσοστό ανεργίας παρέμεινε σταθερό, δήλωσε ο Gao, επικαλούμενος την ανάλυσή του για τις προ της πανδημίας τάσεις στα στοιχεία απασχόλησης στις πόλεις. Αυτό ισοδυναμεί με το 10% του αστικού εργατικού δυναμικού της Κίνας πέρυσι, με βάση υπολογισμούς του Bloomberg που χρησιμοποιούν επίσημα στατιστικά στοιχεία.
Διαβάστε ακόμη
CNBC: Δημογραφική κατάρρευση – Η σταδιακή εξαφάνιση της ελληνικής υπαίθρου
Economist: Στο top 5 των κορυφαίων οικονομιών η Ελλάδα και το 2024 (πίνακας)
Βόμβα ΣτΕ: Αντισυνταγματικές οι διατάξεις του ΝΟΚ αλλά χωρίς αναδρομικότητα
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα