Σε μια απότομη κλιμάκωση της πίεσης της Ουάσινγκτον για να εκδιώξει από την εξουσία τον Νικολάς Μαδούρο, ο Αμερικανός σύμβουλος ασφάλειας Τζον Μπόλτον κάλεσε σήμερα για αυστηρότερη διεθνή δράση ενάντια στον πρόεδρο της Βενεζουέλας, έπειτα από την υπογραφή διατάγματος του Ντόναλντ Τραμπ για πάγωμα στους πόρους της κυβέρνησης της Βενεζουέλας. Παράλληλα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσουν όλα «τα κατάλληλα μέσα» για να τερματίσει τη «δικτατορία» Μαδούρο.

Σε ομιλία του σε μια σύνοδο κορυφής για την Βενεζουέλα, που διεξάγεται στην πρωτεύουσα του Περού Λίμα, ο Μπόλτον τόνισε ότι οι αμερικανικές αρχές θα στοχεύουν πλέον και θα επιβάλουν κυρώσεις σε οποιονδήποτε, και σε αλλοδαπούς, που στηρίζουν την κυβέρνηση Μαδούρο.

«Στέλνουμε ένα μήνυμα σε τρίτα μέρη που θέλουν να συναλλάσσονται με το καθεστώς Μαδούρο: να προχωρήσετε με ιδιαίτερη προσοχή», είπε ο σύμβουλος ασφάλειας του Αμερικανού πρόεδρου.

Ζήτησε πιο σκληρή διεθνή δράση ενάντια στον σοσιαλιστή πρόεδρο της Βενεζουέλας, τον οποίο κατηγόρησε ότι προσποιείται ότι διαπραγματεύεται με την αντιπολίτευση, απλά για να κερδίσει χρόνο. «Ο χρόνος για διάλογο τελείωσε. Τώρα είναι η ώρα για δράση», τόνισε. «Ο Μαδούρο βρίσκεται στο τέλος του», συμπλήρωσε, προειδοποιώντας τη Ρωσία να μην παράσχει επιπλέον στήριξη.

Χθες, ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο επιβάλλει πάγωμα στους πόρους της κυβέρνησης της Βενεζουέλας και απαγορεύει κάθε συναλλαγή με αυτή, μια ενέργεια που μπορεί να παγιδεύει τις εμπορικές της συναλλαγές με τη Ρωσία και την Κίνα, καθώς και με εταιρείες δυτικών χωρών.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, αυτά είναι τα πρώτα μέτρα ενός συνολικού οικονομικού εμπάργκο που θα επιβάλει η Ουάσινγκτον ενάντια στο Καράκας. Αυτό θα φέρει την λατινοαμερικανική χώρα στο ίδιο επίπεδο με χώρες όπως η Βόρεια Κορέα, το Ιράν, η Συρία και η Κούβα.

«Όλα τα περιουσιακά στοιχεία και ιδιοκτησιακά συμφέροντα της κυβέρνησης της Βενεζουέλας που βρίσκονται στις ΗΠΑ (…) δεσμεύονται και δεν μπορούν να μεταφερθούν, να διατεθούν εμπορικά, να εξαχθούν, να αποσυρθούν ή να τύχουν οποιασδήποτε άλλης συναλλαγής», αναφέρεται στο εκτελεστικό διάταγμα.

Είναι η πρώτη φορά σε περισσότερο από 30 χρόνια, που οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής δεσμεύουν περιουσιακά στοιχεία εξ ολοκλήρου μιας κυβέρνησης στο Δυτικό Ημισφαίριο και δίνει στις αμερικανικές αρχές πρωτοφανείς εξουσίες σε οικονομικούς πόρους που συνδέονται με τη Βενεζουέλα.

Ο Τραμπ κατέφυγε σε αυτό το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων μετά αφότου διαδοχικοί γύροι κυρώσεων απέτυχαν να απομακρύνουν τον Μαδούρο από την εξουσία ή να αφαιρέσουν τη στήριξη του στρατού προς αυτόν.

Το νέο εκτελεστικό διάταγμα σημαίνει, όπως είπε ο Μπόλτον, ότι αμερικανικές κυρώσεις μπορεί πλέον να επιβληθούν σε οποιαδήποτε συναλλαγή γίνεται με την βενεζουελανή κυβέρνηση. Όπως τόνισε το νέο μέτρο θα εξωθήσει τις χώρες και τις εταιρείες να επιλέξουν μεταξύ συναλλαγών με τις ΗΠΑ ή με τη Βενεζουέλα.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών τόνισε ότι το νέο αμερικανικό διάταγμα είναι παράνομο και συνιστά μια «οικονομική τρομοκρατία».

Η Κίνα και η Ρωσία, όπως και ορισμένα κράτη της Λατινικής Αμερικής, συνεχίζουν να υποστηρίζουν τον Μαδούρο.

«Η δικτατορία του Νικολάς Μαδούρο πρέπει να τελειώσει, ώστε η Βενεζουέλα να έχει ένα σταθερό, δημοκρατικό και ευήμερο μέλλον», υπογράμμισε στην ανακοίνωσή της η αμερικανική προεδρία. «Όπως έχει εξηγήσει με σαφήνεια η κυβέρνηση Τραμπ: όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι».

Μετά την ανακοίνωση, το Καράκας κατηγόρησε την Ουάσινγκτον για «οικονομική τρομοκρατία» και ότι επιχειρεί να προκαλέσει τη διακοπή του διαλόγου μεταξύ αντιπροσώπων της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, που διεξάγεται στο Μπαρμπάντος με τη μεσολάβηση της Νορβηγίας.