Κάθε άλλο παρά ανακουφισμένος εμφανίζεται ο CEO της ΒΡ, Bob Dudley, μερικά χρόνια μετά την τραγωδία στον Κόλπο του Μεξικού το 2010 που είχε ως συνέπεια την κατάρρευση σχεδόν του πετρελαϊκού κολοσσού, αλλά και τη μακροχρόνια βουτιά των τιμών του πετρελαίου. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι η ΒΡ εμφανίζεται σήμερα περισσότερο ισχυρή από ποτέ μετά από εκείνη τη δραματική στιγμή για την εταιρεία με το τραγικό δυστύχημα στην πλατφόρμα πετρελαίου στο Μεξικό.
Με τις πετρελαϊκές τιμές στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2014 και τη μετοχή της BP σε υψηλά 8ετίας, είναι ξανά σε θέση να εξετάσει την αύξηση μερισμάτων και την πιθανότητα εξαγορών, αναφέρει ο Dudley σε αποκλειστική του συνέντευξη στο Reuters.
O 62χρονος CEO αναφέρει επίσης ότι έχει την πρόθεση να συνεχίσει να ηγείται της εταιρείας και την επόμενη δεκαετία και να την οδηγήσει σε μια φάση επέκτασης αλλά και νέας αβεβαιότητας, μετά από 8 ταραχώδη χρόνια στο τιμόνι.
Η εταιρεία ηλικίας 110 ετών αυτή τη στιγμή βρίσκεται εν μέσω της ταχύτερης ανάπτυξης στη νεότερη ιστορία της με την απόκτηση νέων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου από την Αίγυπτο και το Ομάν ως τις ΗΠΑ και τον Κόλπο του Μεξικού. Κι αυτό τη στιγμή που αποπληρώνει σταδιακά τα πρόστιμα και τα κόστη καθαρισμού άνω των 65 δισ. δολ. για το δυστύχημα του Deepwater Horizon που προκάλεσε και τον θάνατο 10 εργαζομένων.
Σύμφωνα με τον Dudley οι πιο δύσκολες ώρες πέρασαν και η BP δεν φαίνεται να αποτελεί πλέον στόχο εξαγοράς, μετά από αρκετά χρόνια φημολογίας ότι μπορεί να πουληθεί.
Στο μεταξύ, το υπουργείο Πετρελαίου του Ιράκ ανακοίνωσε στις αρχές Μαΐου ότι η κρατική εταιρεία North Oil Company ήρθε σε συμφωνία με τη BP με σκοπό την ανάπτυξη των πετρελαϊκών κοιτασμάτων του Kirkuk, βόρεια του Ιράκ.
Σύμφωνα με το Reuters, η εν λόγω συμφωνία θα αυξήσει την παραγωγή έξι κοιτασμάτων του Kirkuk σε ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα τριπλασιάζοντας με αυτόν τον τρόπο την παραγωγή πετρελαίου.
Και στο παρελθόν η BP παρείχε τεχνική υποστήριξη για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων του Kirkuk.
Παράλληλα με το πετρέλαιο, ρόλο – κλειδί για τη BP αποτελεί η επέκταση της παραγωγής φυσικού αερίου με νέα πρότζεκτ σε Ομάν, Αίγυπτο, Τρινιντάντ και Τομπάγκο.
Από τις αρχές του 2000 η ΒΡ είχε λανσάρει το μότο «πέρα από το πετρέλαιο», καθώς άρχισε να επεκτείνεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η ΒΡ και ανταγωνιστές της όπως η Shell στοιχηματίζουν στο φ/α, τον υδρογονάνθρακα που ρυπαίνει λιγότερο, ώστε να μπορέσει να στηρίξει μια ολοένα αυξανόμενη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια με την ανάπτυξη των οικονομιών και τον εξηλεκτρισμό των μεταφορών.
Το φυσικό αέριο ήδη αντιστοιχεί σε πάνω από το 55% της παραγωγής της ΒΡ.
Όσο για το πετρέλαιο η ΒΡ περιμένει ότι η τιμή του θα κορυφωθεί στα τέλη του 2030. Μετά θα σταθεροποιηθεί και σταδιακά θα αρχίσει να υποχωρεί. Για τη ΒΡ που έλκει τις ρίζες της στο 1908 με την ανακάλυψη του πρώτου κοιτάσματος στο Ιράν, οι μέρες του μαύρου χρυσού έχουν τελειώσει.
Αν και οι τιμές έχουν χτυπήσει τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 3,5 ετών με 80 δολ/βαρέλι, η ΒΡ θεωρεί ότι θα μειωθούν και θα παραμείνουν στα 50-65 δολ/βαρέλι λόγω της αυξανόμενης παραγωγής αμερικανικού σχιστολιθικού πετρελαίου και τις δυνατότητας του ΟΠΕΚ να μειώνει την παραγωγή.
Αυτή τη στιγμή για τη ΒΡ προέχει η αύξηση της παραγωγής και των ταμειακών ροών με την παράλληλη μείωση του χρέους της. Μόνο τότε θα αρχίσει να εξετάζει την αύξηση των αποδόσεων στους μετόχους υπό τη μορφή μερισμάτων, αν και , σύμφωνα με τον Dydley, δεν έχουμε φτάσει ακόμα σε αυτό το σημείο.