Σημαντικά χαμηλότερα των προβλέψεων διαμορφώθηκαν τα κέρδη δ’ τριμήνου για τη BP, καθώς η άνοδος στις τιμές του πετρελαίου δεν κατάφερε να αντισταθμίσει τη μείωση των εσόδων από τον τομέα διύλισης.
Πιο αναλυτικά, τα κέρδη σε προσαρμοσμένη βάση για έκτακτα στοιχεία και αποθέματα διαμορφώθηκαν σε 400 εκατ. δολάρια, έναντι μέσης πρόβλεψης για 567,7 εκατ. δολάρια. Σε αντίθεση με τους ανταγωνιστές της, Shell και Exxon Mobil που ανακοίνωσαν ότι οι ταμειακές ροές κάλυψαν τις δαπάνες και τα μερίσματα με τις τρέχουσες τιμές στο πετρέλαιο, η BP ανακοίνωσε ότι δεν θα πετύχει αυτούς τπυς στόχους μέχρι και τα τέλη του έτους και πάλι μόνον εάν οι τιμές του «μαύρου χρυσού» αυξηθούν στα 60 δολάρια το βαρέλι.
Πάντως, τα αποτελέσματα της BP ήρθαν για να ενισχύσουν την εικόνα που έχει διαμορφωθεί σε ολόκληρη τη βιομηχανία πετρελαίου: τα κέρδη από την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου αυξάνονται λόγω των υψηλότερων τιμών του αργού, ενώ, την ίδια ώρα, τα κέρδη από τη διύλιση και την εμπορία του είναι κατώτερα του αναμενόμενου.
«Σχεδόν όλοι οι μεγάλοι παίκτες δεν πέτυχαν τις προβλέψεις κερδών. Το μεγάλο θέμα για το τρίμηνο είναι η εξασθένηση στον τομέα διύλισης», αναφέρει ο αναλυτής της BMO Capital Markets, Brendan Warn. «Ίσως περίμεναν να αλλάξουν τα πράγματα πολύ γρήγορα».
Τα προ φόρων και τόκων κέρδη της ΒΡ που συμπεριλαμβάνουν διύλιση και εμπορία, υποχώρησαν κατά 28% στο τρίμηνο και διαμορφώθηκαν στα 877 εκατ. δολάρια. Οι πωλήσεις επλήγησαν από το μερικό κλείσιμο του μεγαλύτερου διυλιστηρίου της ΒΡ στις ΗΠΑ.
Οι καθαρές ζημιές συνεχίζουν να αυξάνονται με τον δείκτη μόχλευσης να αυξάνεται στο 26,8% στα τέλη του 2016 από 21,6% έναν χρόνο νωρίτερα. Η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου διαμορφώθηκε στα 2,19 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σημειώνοντας μείωση 5,5% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα. Φέτος η μετοχή της BP στο Λονδίνο είχε απώλειες 6,5%, έναντι απωλειών 3,1% για τη Shell και 3,3% για την Total.