search icon

Χριστίνα Ρωμηού

Και τώρα αρχίζει η σαφήνεια

Οι δυο άκρως σημαντικές επισκέψεις των τελευταίων 24ώρων, αφενός του πρωθυπουργού στη Ρωσία, αφετέρου του πρώτου υπουργού της κυβέρνησης στις ΗΠΑ μάς άφησαν, θα λέγαμε, να ρίξουμε μια κλεφτή ματιά στο... μέλλον.

Οι δυο άκρως σημαντικές επισκέψεις των τελευταίων 24ώρων, αφενός του πρωθυπουργού στη Ρωσία, αφετέρου του πρώτου υπουργού της κυβέρνησης στις ΗΠΑ μάς άφησαν, θα λέγαμε, να ρίξουμε μια κλεφτή ματιά στο… μέλλον.

Κατ’ αρχάς στο πρόσφατο ταξίδι του υπουργού Οικονομικών στις ΗΠΑ, έγινε σαφές ότι οι Αμερικανοί “νίπτουν τας χείρας τους” και μας ζητούν πλέον να αναλάβουμε δεσμεύσεις στις διαπραγματεύσεις. Όσο για τη δόση προς το ΔΝΤ, δεν παίρνει καμιά αναβολή. Πρέπει να πληρωθεί κανονικά, όπως και οι υπόλοιπες που ακολουθούν..

Εξ ανατολάς, μένει βέβαια να δούμε τι θα βγει από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Ωστόσο, σύμφωνα με όσα μετέδιδαν από χθες τα ρωσικά ΜΜΕ, η υπόσχεση για ρωσική βοήθεια φαίνεται ότι δεν εξέλειψε εντελώς. Πόρρω όμως απέχει από την άτοκη καταβολή κάποιων εκατοντάδων δισ. που ευαγγελιζόταν η τότε αντιπολίτευση του κ. Αλέξη Τσίπρα. Φαίνεται πως σε αυτή τη χώρα για να πάρεις άτοκα πρέπει να είσαι αντιπολίτευση και όχι κυβέρνηση. Αλλιώς θα πληρώσεις ακριβά. Αυτό φέρεται να είπε Ρώσος αξιωματούχος, ο οποίος σημείωσε πως η Μόσχα είναι έτοιμη να εξετάσει το ενδεχόμενο εκπτώσεων στις τιμές φυσικού αερίου αλλά και δανείου προς την Αθήνα με αντάλλαγμα περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας. Με λίγα λόγια, τα “ασημικά” που θα μας τα έπαιρνε η τρόικα, τώρα θα μας τα πάρει η Ρωσία. Αίτημα λογικό, θα ‘ λεγε κανείς, αφού πώς είναι δυνατό να μας δανείσει άτοκα μια χώρα που αντιμετωπίζει α) δυτικές κυρώσεις, β) απώλειες από την πτώση της τιμής του πετρελαίου, γ) διολίσθηση του εθνικού της νομίσματος, δ) καλπάζοντα πληθωρισμό και προβλέψεις για ύφεση το 2015 και ίσως επιστροφή της οικονομίας της στα επίπεδα της κρίσης του 1998;

Και από την άλλη, έχουμε και τα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών για πρόσθετα μέτρα 900 εκατ. ώστε να αυξηθεί στα 7 δισ. ευρώ τη λίστα μέτρων του κ. Βαρουφάκη. Από πού θα βγουν αυτά; Φυσικά και δεν θα επαρκέσει η αύξηση ΦΠΑ στα νησιά της χλιδής (Μύκονος και Σαντορίνη). Το πιθανότερο, πιο δοκιμασμένο και αναμενόμενο, η αύξηση φόρων για τους πολλούς, σε συνδυασμό με τη συνήθη αποστράγγιση των επιχειρήσεων, ίσως και με περικοπή των συντάξεων. Το είπε, άλλωστε και η κα Λαγκάρντ. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να ανησυχούμε: η κυβέρνηση μένει συνεπής στο ιδεολογικό της πλαίσιο. Οι δημόσιοι υπάλληλοι παραμένουν δημόσιοι υπάλληλοι…

Η αίσθηση που δημιουργείται από τα παραπάνω είναι πως όταν οι υποσχέσεις γίνονται συστάσεις, όταν οι υποσχέσεις γίνονται “ναι μεν, αλλά με όρους”, τότε η ασάφεια παραμένει μόνο σε κάποιους ψηφοφόρους που εξακολουθούν να ελπίζουν. Για τους άλλους αρχίζει να αχνοφαίνεται η σαφήνεια του τι δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ.

Exit mobile version