Ιδιαίτερη σημασία στις συνέπειες των πιθανών δασμών των ΗΠΑ στην Ευρώπη δίνει η UBS σε σχετικό report της, προχωρώντας σε «ποσοτικοποίηση» του αντίκτυπου της κλιμάκωσης των παγκόσμιων δασμών (δασμοί των ΗΠΑ στην Κίνα ύψους 60% και στον υπόλοιπο κόσμο ύψους 10%).

Επίσης, βασίστηκε ένα σενάριο με μια πιο περιορισμένη εκδοχή των δασμών στην Κίνα, όπου το 25% των αγαθών εξαιρούνταν (για τεχνικούς λόγους).

Το βασικό συμπέρασμα του ελβετικού οίκου είναι ότι ο βαθμός των αντιποίνων είναι η κρίσιμη μεταβλητή που επηρεάζει την κατανομή των δασμολογικών αποτελεσμάτων. Τα αντίποινα αυξάνουν τον πληθωρισμό σε κάθε περίπτωση και επιδεινώνουν την εγχώρια ζήτηση, αλλά από την άλλη βελτιώνουν το πραγματικό ΑΕΠ.

«Μέχρι στιγμής υποθέσαμε ότι οι ευρωπαϊκοί δασμοί θα αποτελούσαν μέρος της παγκόσμιας πρότασης του Τραμπ για τους δασμούς και θα ερχόταν αργότερα (2026) ή και ποτέ. Εξετάζουμε τον αντίκτυπο ενός δασμού 10% των ΗΠΑ σε όλες τις εισαγωγές από την Ευρωζώνη. Ένας δασμός μόνο για την ΕΕ είναι πιο πληθωριστικός για την Ευρώπη από ότι οι παγκόσμιοι δασμοί. Εκτιμούμε τον αντίκτυπο στον πληθωρισμό μεταξύ -2 μονάδες βάσης (μ.β.) και +26 μ.β. για τον αποπληθωριστή του ΑΕΠ και μεταξύ 1 μ.β. και 13 μ.β. για τον δείκτη τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ).  Το εύρος αυτό καθορίζεται από τον βαθμό των αντιποίνων.

Αν η Ευρώπη δεν προβεί σε αντίποινα και συνεπώς οι τιμές των εισαγωγών της δεν αυξηθούν, οι επιπτώσεις στον πληθωρισμό είναι σε μεγάλο βαθμό μια συνάρτηση της υποτίμησης του νομίσματος και της αδυναμίας ανάπτυξης. Αντίθετα, τα αντίποινα αυξάνουν τις τιμές των εισαγωγών και τον πληθωρισμό.

Ωστόσο, αν οι δασμοί στην Ευρώπη εφαρμοστούν ως μέρος των παγκόσμιων δασμών, οι επιπτώσεις στον πληθωρισμό εξανεμίζονται σε μεγάλο βαθμό, επειδή το νόμισμα της Κίνας εκτιμάται ότι θα υποτιμηθεί περισσότερο από ότι το ευρώ, λόγω των υψηλότερων αμερικανικών δασμών, το οποίο με τη σειρά του κάνει πιο φθηνές όλες τις εισαγωγές της Ευρώπης από την Κίνα (400 δισ. ευρώ) και αντισταθμίζει το αυξημένο κόστος των αμερικανικών εισαγωγών (πλήρως ανταποδοτικός δασμός 10% σε 300 δισ. ευρώ)», εκτιμάει ο οίκος.

Η ονομαστική αξία ενός δασμού 10% για την Ευρωζώνη αξίζει περίπου 30 δισ. ευρώ ή 0,2% του ΑΕΠ και η Ευρωζώνη αποτελεί λιγότερο από το 10% της παγκόσμιας κλιμάκωσης των δασμών. Ο συνολικός οικονομικός αντίκτυπος στο ΑΕΠ, αν επιβληθούν δασμοί μόνο στην Ευρώπη, κυμαίνεται από -28 μ.β. (πλήρη αντίποινα) έως -43 μ.β. (χωρίς αντίποινα), αποκλειστικά επειδή οι εξαγωγές μειώνονται περισσότερο από τις εισαγωγές.

Ωστόσο, οι επιπτώσεις στην εγχώρια ζήτηση είναι σχετικά λίγες, εν μέρει επειδή οι μεταβολές του συναλλαγματικού ισοζυγίου και του πληθωρισμού είναι μικρές. Στο σενάριο των παγκόσμιων δασμών, 0 αντίκτυπος στο ΑΕΠ αυξάνεται,  κυρίως επειδή η παγκόσμια ζήτηση (και συνεπώς οι εξαγωγές) επιδεινώνεται, με τις μεταβολές του ΑΕΠ να κυμαίνονται από -0,6 ποσοστιαίες μονάδες (πλήρη αντίποινα) έως -0,75 (χωρίς αντίποινα).

Διαβάστε ακόμη:

Μύγα-δολοφόνος που τρώει ζωντανά τα βοοειδή ανησυχεί τις ΗΠΑ

Φορολοταρία: Πότε θα γίνει η «mega» κλήρωση για 100.000 ευρώ σε 12 τυχερούς

Κίμπερλι Γκίλφοϊλ – Νέα πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα: «Θα στηρίξω τους Έλληνες συμμάχους μας» το πρώτο μήνυμα της

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα