Ανέβασαν ταχύτητα οι αγοραστές κατά το τελευταίο δίωρο των σημερινών (25/9) συναλλαγών στο ελληνικό χρηματιστήριο, με αποτέλεσμα να διευρυνθεί το θετικό σερί για τρίτη συναπτή μέρα, σε μία συνεδρίαση που αρχικά «μύριζε»… διόρθωση. Η εγχώρια αγορά έδειξε πως έχει τα «καύσιμα» για να υπερασπιστεί το πρόσφατο κεκτημένο των 1.450 μονάδων (σ.σ. έσπασε μάλιστα στο φινάλε το «φράγμα» των 1.460 μονάδων), παρουσιάζοντας καλύτερη εικόνα σε σύγκριση με τα διεθνή χρηματιστήρια.

Βέβαια, εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι ορισμένες μεγάλες αγορές, όπως η Wall Street και το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, «χορεύουν» ήδη σε ρυθμούς ιστορικών ρεκόρ, οπότε θεωρείται εύλογη η υπεραπόδοση του Χ.Α., λαμβάνοντας υπόψη και τη νωθρότητα της προηγούμενης εβδομάδας (σ.σ. το ελληνικό χρηματιστήριο ήταν στάσιμο, την ώρα που οι διεθνείς αγορές «πετούσαν» με ώθηση από την Fed).

Ειδικότερα, στη σύνοδο της Τετάρτης ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 7,96 μονάδες ή +0,55% και έκλεισε στις 1.462,06 μονάδες, που ήταν και το υψηλό ημέρας. Το χαμηλό ημέρας εντοπίστηκε στις 1.449,14 μονάδες. Πρόκειται για την τρίτη διαδοχική άνοδο του ΓΔ, έχοντας κερδίσει σωρευτικά +2,59%, διευρύνοντας παράλληλα το υψηλό σχεδόν δύο μηνών (επόμενο ορόσημο οι 1.474,44 μονάδες της 1ης Αυγούστου). Με τρεις συνεδριάσεις να απομένουν για να ολοκληρωθεί ο Σεπτέμβριος, η μηνιαία απόδοση ανέρχεται σε +2,16% και η 9μηνιαία (από την έναρξη του 2024) στο +13,06%.

Η επικράτηση των αγοραστών έγινε εναρμονισμένα, καθώς «απλώθηκαν» σε όλο το φάσμα του ταμπλό. Για άλλη μία φορά ξεχώρισε η Εθνική Τράπεζα (κέρδη +2% και τζίρος άνω των 30 εκατ. ευρώ), η οποία κινείται στον «αστερισμό» του placement. Ισχυρή άνοδο σημείωσαν επίσης οι δύο εκ των τεσσάρων -εισηγμένων στο Χ.Α.- μετοχών του ομίλου Viohalco (η ομώνυμη και η ElvalHalcor). Ράλι για τη Motor Oil και τον ΟΤΕ, με την πρώτη να απομακρύνεται από τα φετινά χαμηλά της και τον δεύτερο να «αγγίζει» νέες κορυφές. Νέο ρεκόρ για την Titan, η οποία «πάτησε» στα 34 ευρώ.

Ειδική αναφορά για τον ΑΔΜΗΕ (κινήθηκε πάνω από τα 2,3 ευρώ, έκανε τζίρο περίπου 2,5 εκατ. ευρώ και «φλέρταρε» με υψηλά 7μήνου), ο οποίος επωφελήθηκε από το «κοκτέιλ» θετικών εξελίξεων όσον αφορά την αυξημένη κερδοφορία του ομίλου στο α’ εξάμηνο, καθώς και τον «λευκό καπνό» που βγαίνει στις διαπραγματεύσεις για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου (Great Sea Interconnector). Δεύτερη μέρα διόρθωσης για την Τράπεζα Κύπρου, στον απόηχο της εντυπωσιακής πρεμιέρας, με τον τίτλο να επιστρέφει κοντά στην τιμή εκκίνησης των 4,8 ευρώ.

Ξανά οι αγοραστές στο «τιμόνι»

Σε θετικό έδαφος έκλεισαν οι βασικοί κλαδικοί δείκτες του Χρηματιστηρίου, με τις τράπεζες να ενισχύονται κατά +0,79% στις 1.279,50 μονάδες. Ο FTSE 25 (υψηλής κεφαλαιοποίησης) κινήθηκε ανοδικά κατά +0,51% στις 3.562,53 μονάδες και ο Mid Cap (μεσαίας κεφαλαιοποίησης) κέρδισε +0,31% στις 2.348,74 μονάδες.

Στα 112,637 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε η ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα, με την αξία των πακέτων να «αγγίζει» τα 7,069 εκατ. ευρώ. Τζίρο 31,219 εκατ. ευρώ έκανε η ΕΤΕ και ακολούθησε η Πειραιώς με 12,224 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς ανέρχεται στα 102,65 δισ. ευρώ. Θετικά πρόσημα για 62 μετοχές, έναντι 38 που υποχώρησαν και 28 που έμειναν χωρίς μεταβολή.

Στις συστημικές τράπεζες, η Εθνική «αναρριχήθηκε» κατά +2,08% στα 7,86 ευρώ, η Eurobank κέρδισε +0,39% στα 2,078 ευρώ, η Πειραιώς κατέγραψε άνοδο +0,26% στα 3,92 ευρώ, ενώ η Alpha Bank έκλεισε αμετάβλητη στο 1,62 ευρώ.

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, η ElvalHalcor σημείωσε «άλμα» +3,83% και έκλεισε στο 1,95 ευρώ. Ο ΟΤΕ «σκαρφάλωσε» κατά +2,19% στα 15,89 ευρώ, την υψηλότερη τιμή από το Νοέμβριο του 2022. Με κέρδη άνω του +1% έκλεισαν η Viohalco (+1,89% στα 5,94 ευρώ), η Titan (+1,49% στα 34,05 ευρώ), η Motor Oil (+1,44% στα 21,2 ευρώ) και ο ΔΑΑ (+1,04% στα 7,78 ευρώ).

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, ο ΟΛΠ «εκτινάχθηκε» κατά +2,94% στα 28 ευρώ και ο ΑΔΜΗΕ ενισχύθηκε κατά +2,62% στα 2,35 ευρώ. Ενισχύθηκαν κατά τουλάχιστον +1% η ΕΥΑΘ (+1,27% στα 3,19 ευρώ), η Τεχνική Ολυμπιακή (+1,25% στα 2,43 ευρώ) και η Πλαστικά Θράκης (+1,04% στα 3,9 ευρώ). Στον αντίποδα, η Intrakat υποχώρησε κατά -1,11% στα 4,885 ευρώ. Τέλος, η Τράπεζα Κύπρου διολίσθησε κατά -2,03% στα 4,82 ευρώ.

Ώθηση από αύξηση τζίρου, τράπεζες και αποτελέσματα

Η συναλλακτική κίνηση ζωντάνεψε έστω και με… χρονοκαθυστέρηση, με την εγχώρια αγορά να βρίσκει «σφυγμό» μετά την παρατεταμένη υποτονικότητα του καλοκαιριού. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την υπέρβαση πάνω από τις 1.450 μονάδες, οι οποίες μέχρι πρότινος χαρακτηρίζονταν ως ανθεκτικό σημείο αντίστασης, τουλάχιστον μέχρι να «ζωηρέψουν» οι επενδυτές.

Στο placement του 10-12% των μετοχών της Εθνικής, από το 18,39% που κατέχει το ΤΧΣ, είναι στραμμένα τα επενδυτικά βλέμματα, με τους αναλυτές να κάνουν λόγο για ένα πετυχημένο μοντέλο στα πρότυπα της ιδιωτικής τοποθέτησης του περασμένου Νοεμβρίου. Στις πρώτες ημέρες της ερχόμενης εβδομάδας πρόκειται να «τρέξει» η διαδικασία.

Στο επίκεντρο βρίσκεται γενικότερα ο κλάδος, καθώς στο εν εξελίξει συνέδριο της Bank of America στο Λονδίνο δόθηκε «ειδικό βάρος» στις συστημικές τράπεζες. Σηματωρό αποτελεί το listing της Τράπεζας Κύπρου, η οποία έχει κάνει ένα εξαιρετικό ξεκίνημα και τροφοδοτεί την αγορά με «φρέσκο χρήμα», επαναφέροντας την κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. σε επίπεδα άνω των 100 δισ. ευρώ.

Συνεχής είναι η ροή των ανακοινώσεων για τα αποτελέσματα α’ εξαμήνου, τα οποία κρίνονται αρκούντως ικανοποιητικά, καθώς στις 30 Σεπτεμβρίου λήγει η σχετική προθεσμία για τις εισηγμένες. Σήμερα, πριν την έναρξη της συνεδρίασης, ο ΑΔΜΗΕ παρουσίασε τις οικονομικές του επιδόσεις, με αξιοσημείωτη αύξηση στα καθαρά κέρδη του.

Μεταξύ των εταιρειών που περιλαμβάνονται στους δείκτες της υψηλής και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, αποτελέσματα ανακοινώνουν την Πέμπτη (26/9) η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Jumbo, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και η ΕΥΔΑΠ, την Παρασκευή (27/9) ο ΟΛΠ, η Dimand και η ΕΥΑΘ και τη Δευτέρα (30/9) η Intrakat και η Τεχνική Ολυμπιακή.

Δεν απομακρύνονται από τα ρεκόρ τους οι διεθνείς αγορές

Μεικτά πρόσημα καταγράφονται σήμερα στην Wall Street, με τον Dow Jones να διορθώνει ελεγχόμενα μετά την ανανέωση του ιστορικού υψηλού του. Σε ανοδικό έδαφος ο S&P 500 (διαπραγματεύεται σε τιμές ρεκόρ) και ο Nasdaq. Η επιθετική μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης από την Federal Reserve αφήνει ακόμα το αποτύπωμά της και σε συνδυασμό με το ανοδικό ξέσπασμα της Nvidia, συντηρούν τα κέρδη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Μάλιστα, η νέα άνοδος ήρθε κόντρα στα ανησυχητικά στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ, η οποία κατήλθε σε χαμηλό 3ετίας.

Πτωτικές τάσεις επικρατούν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους traders να κατοχυρώνουν τα βραχυπρόθεσμα κέρδη, που είχαν οδηγήσει μεταξύ άλλων τον γερμανικό δείκτη DAX στην κορυφή των 19.000 μονάδων. Απώλειες -0,15% καταγράφει ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600. Οι υπόλοιποι μεγάλοι δείκτες της Γηραιάς Ηπείρου οπισθοχωρούν κατά -0,2% με -0,6%. Στο επίκεντρο βρίσκονται οι εξελίξεις με την Commerzbank και την UniCredit.

Τα μέτρα τόνωσης της κινεζικής οικονομίας αποδίδουν «καρπούς» για τα ασιατικά χρηματιστήρια, τα οποία διατηρήθηκαν σε έντονα ανοδική ρότα. Κέρδη άνω του +1% σημείωσαν οι δείκτες σε Πεκίνο και πέριξ του +0,7% στο Χονγκ Κονγκ. Ήπια η πτώση σε Ιαπωνία και Αυστραλία, ενώ ο Kospi στη Νότια Κορέα διολίσθησε -1,3%.

Διαβάστε ακόμη:

Όμιλος ΔΕΗ: Στρατηγικό deal για εξαγορά χαρτοφυλακίου ΑΠΕ από τους ομίλους Κοπελούζου & Σαμαρά

METLEN: Με χρηματοδότηση από την Eurobank και το Ταμείο Ανάκαμψης τα φωτοβολταϊκά πάρκα 311,16MWp σε Θεσσαλονίκη και Λάρισα

Η αποτελεσματική διαχείριση του κύκλου πληρωμών αποτελεί προτεραιότητα για τις ελληνικές επιχειρήσεις

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα