(Τελευταία ενημέρωση – 13:30)
Ανεβάζουν σταδιακά «ταχύτητα» οι αγοραστές στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο κινείται σε ανοδικό έδαφος για τέταρτη διαδοχική μέρα. Το ράλι των διεθνών αγορών δίνει πνοή αισιοδοξίας και σε εγχώριο επίπεδο, με ορισμένα ενεργειακά και βιομηχανικά blue chips να ηγούνται των σημερινών (26/9) κερδών. Αισθητά αυξημένος ο καθαρός τζίρος, χωρίς τη συνδρομή των πακέτων, όπως συνέβαινε σε προηγούμενες συνεδριάσεις.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά +0,69% και διαπραγματεύεται στις 1.472,09 μονάδες, με υψηλό ημέρας τις 1.474,07 μονάδες και χαμηλό ημέρας τις 1.462,37 μονάδες. Με αυτό τον τρόπο, «ψαλιδίζεται» περαιτέρω η απόσταση από τα φετινά ρεκόρ που εντοπίζονται λίγο πάνω από τις 1.500 μονάδες.
Νέο ράλι για την Titan, η οποία κυνηγά καινούριες κορυφές σε επίπεδα άνω των 35 ευρώ, έχοντας προηγηθεί το report της NBG Securities, που δίνει τιμή στόχο 41 ευρώ για τη μετοχή. Στις παρυφές των 26 ευρώ η Jumbo, με ισχυρή άνοδο και τζίρο άνω των 4 εκατ. ευρώ, στον απόηχο των ανθεκτικών μεγεθών της και της έκθεσης της Eurobank Equities, που δίνει τιμή στόχο 33,4 ευρώ. Κέρδη άνω του +3% για την Ελλάκτωρ, που επιστρέφει στα 2 ευρώ.
Με κεκτημένη ταχύτητα από τα ικανοποιητικά αποτελέσματα, ο ΑΔΜΗΕ διευρύνει το θετικό σερί του και κινείται πάνω από τα 2,4 ευρώ, σε νέο υψηλό 7μήνου. Αξιοσημείωτα κέρδη καταγράφουν επίσης η Motor Oil και η Eurobank. Ειδική αναφορά για τον ΟΛΘ με άνοδο κοντά στο +2,5% και αυξημένο τζίρο λόγω των ενισχυμένων οικονομικών μεγεθών του. Από τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης, ξεχωρίζει επίσης η Attica Bank με ράλι άνω του +6%, στον απόηχο της έγκρισης από τη ΓΣ της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους 735 εκατ. ευρώ.
Το θετικό κλίμα στο εξωτερικό, με την επιθετική μείωση των επιτοκίων από την Federal Reserve και με τα μέτρα τόνωσης της κινεζικής οικονομίας, ευνοεί την ανάληψη ρίσκου από τους επενδυτές. Η αύξηση της καθαρής συναλλακτικής δραστηριότητας στο Χ.Α. και η προεξόφληση της επιτυχίας στο placement της ΕΤΕ αποτελούν πρόσθετους παράγοντες προσέλκυσης των buyers.
Μεταξύ άλλων, οι επενδυτές σταθμίζουν τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Νέα Υόρκη. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το ελληνικό χρηματιστήριο, ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι, όπως πέρυσι στόχος ήταν η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, στόχος για το 2025 είναι η αναβάθμιση του Χ.Α. στις ανεπτυγμένες αγορές, τονίζοντας ότι «αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς».
Η προσοχή στρέφεται στην Jumbo, η οποία ανακοίνωσε τις επιδόσεις α’ εξαμήνου πριν την έναρξη των σημερινών συναλλαγών, παρουσιάζοντας αύξηση της κερδοφορίας της κατά +14,32% (καθαρά κέρδη 121,69 εκατ. ευρώ). Ακολουθεί η έκτακτη ΓΣ, όπου οι μέτοχοι θα κληθούν να εγκρίνουν το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών, με διάρκεια δύο ετών, για έως το 10% του μετοχικού κεφαλαίου και με ανώτατο όριο τιμής τα 27,2 ευρώ.
Πέρα από την Jumbo, αποτελέσματα ανακοινώνουν σήμερα η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και η ΕΥΔΑΠ. Την Παρασκευή (27/9) ακολουθούν ο ΟΛΠ, η Dimand και η ΕΥΑΘ. Την ερχόμενη Δευτέρα (30/9) λήγει η προθεσμία για τις γνωστοποιήσεις των οικονομικών μεγεθών β’ τριμήνου και α’ εξαμήνου, με τις Intrakat, Intracom Holdings και Τεχνική Ολυμπιακή να έχουν σειρά, μεταξύ πολλών άλλων εισηγμένων, κυρίως της μικρής κεφαλαιοποίησης.
Στο προσκήνιο και η ΔΕΗ, η οποία ανακοίνωσε στρατηγική συμφωνία με τους ομίλους Κοπελούζου και Σαμαρά, εξαγοράζοντας 66,6MW λειτουργικών ΑΠΕ, 1,7GW υπό ανάπτυξη ΑΠΕ και ποσοστό 20% στην υπό κατασκευή μονάδα CCGT της Αλεξανδρούπολης (840MW). Το συνολικό τίμημα της συμφωνίας ανέρχεται στα 176 εκατ. ευρώ, με τα 106 εκατ. ευρώ να καταβάλλονται σε μετρητά και τα υπόλοιπα μέσω ιδίων μετοχών.
Δυναμικές οι τοποθετήσεις των αγοραστών
Οι τράπεζες ενισχύονται κατά +0,41% στις 1.284,73 μονάδες, ο FTSE 25 (υψηλής κεφαλαιοποίησης) κινείται υψηλότερα κατά +0,86% στις 3.593,33 μονάδες και ο Mid Cap (μεσαίας κεφαλαιοποίησης) καταγράφει άνοδο +0,32% στις 2.356,29 μονάδες.
Η αξία των συναλλαγών διαμορφώνεται στα 51,363 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων μόλις το 1,066 εκατ. ευρώ αφορά σε πακέτα. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς υπολογίζεται στα 103,126 δισ. ευρώ. Θετικά πρόσημα για 66 μετοχές, έναντι 37 που υποχωρούν και 17 που μένουν χωρίς μεταβολή.
Στις συστημικές τράπεζες, η Eurobank ενισχύεται κατά +1,78% στα 2,115 ευρώ και έπονται η Πειραιώς (+1,07% στα 3,962 ευρώ) και η Alpha Bank (+0,37% στο 1,626 ευρώ). Από την άλλη πλευρά, η Εθνική διορθώνει κατά -0,89% και διαπραγματεύεται στα 7,79 ευρώ.
Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, η Titan ενισχύεται κατά +3,8% επεκτείνοντας το ρεκόρ της, με σημείο αναφοράς την επί τα βελτίω αναθεώρηση της τιμής στόχου από την NBG Securities στα 41 ευρώ. Στο +3,3% ακολουθεί η Ελλάκτωρ. Στο +2,2% διαπραγματεύεται η Jumbo. Κέρδη άνω του +1% για τη Motor Oil, την Aegean, την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, την HELLENiQ ENERGY, τη Σαράντης και τη Metlen.
Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, ισχυρή άνοδο της τάξης του +3,4% καταγράφει ο ΑΔΜΗΕ, με ώθηση από τα ικανοποιητικά αποτελέσματα α’ εξαμήνου. Αξιοσημείωτα τα κέρδη για την Κρι Κρι, την ΑΒΑΞ, την ΕΥΑΘ και την ΕΧΑΕ. Αντίθετα, η Πλαστικά Θράκης υποχωρεί περισσότερο από -1%.
«Άλμα» +2,4% σημειώνει ο ΟΛΘ λόγω των ενισχυμένων οικονομικών μεγεθών του. Η Attica Bank «σκαρφαλώνει» κατά +6,17% στα 4,99 ευρώ, με «όχημα» την έγκριση της ΑΜΚ.
Τριήμερο ράλι στο Χ.Α. – Ποιοι τίτλοι πρωταγωνίστησαν
Το υψηλό 8 εβδομάδων διεύρυνε την Τετάρτη η Λεωφόρος Αθηνών, καταγράφοντας άνοδο για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση. Μία μέρα μετά την «κατάρριψη» των 1.450 μονάδων, ο Γενικός Δείκτης υπερέβη και τις 1.460 μονάδες. Με αυτό τον τρόπο μείωσε τη διαφορά του από το φετινό ρεκόρ κλεισίματος των 1.502,79 μονάδων (αποτελεί και υψηλό 13 ετών) στο -2,71%. Εκ των πρωταγωνιστών της ανοδικής προσπάθειας ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος ενισχύθηκε κατά +4,88% το τελευταίο τριήμερο.
Με βήμα γοργό «βαδίζει» προς τα 8 ευρώ η Εθνική, λίγες ημέρες πριν τη διεξαγωγή του placement για το 10-12% των μετοχών, που κατέχει το ΤΧΣ στην τράπεζα. Αναμένεται η έγκριση του ενημερωτικού δελτίου από την Επ. Κεφαλαιαγοράς προτού προχωρήσει η διαδικασία στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας. Μέσα σε τρεις ημέρες ο τίτλος έχει βρεθεί από τα 7,18 ευρώ στα 7,86 ευρώ, που ισοδυναμεί με κέρδη +9,47%. Παράλληλα, ο τζίρος που έκανε η ΕΤΕ ξεπέρασε τα 30 εκατ. ευρώ για δεύτερη σερί συνεδρίαση, φανερώνοντας το έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον.
Μία ημέρα κράτησε η διόρθωση για τον ΟΤΕ, ο οποίος προερχόταν από ένα 9ήμερο ράλι, καθώς χθες ξανά προς την… δόξα τράβηξε. Συγκεκριμένα, κατέγραψε «άλμα» +2,19% και έκλεισε στα 15,89 ευρώ, που συνιστούν ρεκόρ 22 μηνών. Υψηλότερη τιμή έχει να σημειωθεί από τα μέσα Νοεμβρίου 2022. Έχει αυξήσει τα φετινά του κέρδη στο +23,18% και η κεφαλαιοποίηση ανέρχεται στα 6,557 δισ. ευρώ.
Αν και σημείωσε μικρή άνοδο, η ΔΕΗ διεύρυνε το ρεκόρ της και έθεσε γερά «θεμέλια» για την παραμονή της πάνω από το ορόσημο των 12 ευρώ. Μετρά 5 ημέρες σωρευτικών κερδών +9,05%, αποκομίζοντας πάνω από 1 ευρώ στο εν λόγω διάστημα. Μία «ανάσα» από τα 12,3 ευρώ η μετοχή, σε επίπεδα που αποτελούν υψηλό άνω των 7 μηνών. Απέχει πλέον -3% από το υψηλό έτους των 12,67 ευρώ. Νέος θετικός καταλύτης το deal με τους ομίλους Κοπελούζου και Σαμαρά για την εξαγορά χαρτοφυλακίου ΑΠΕ.
Πρώτη φορά «πάτησε» στα 34 ευρώ η Titan, από τότε που έγινε η επανεισαγωγή της στο Χ.Α. το 2019. Ο τίτλος έκλεισε στα 34,05 ευρώ και έφτασε έως και τα 34,15 ευρώ στα υψηλά ημέρας. Το τελευταίο διήμερο έχει ενισχυθεί κατά +3,97% και εντός της φετινής χρονιάς κατά +58,74%. Το νέο ρεκόρ της Titan την έχει φέρει στη 11η θέση των πολυτιμότερων εισηγμένων του Χ.Α., με αποτίμηση 2,666 δισ. ευρώ. Τιμή στόχο 41 ευρώ δίνει πλέον η NBG Securities.
Στις παρυφές των 6 ευρώ σταμάτησε η Viohalco, διευρύνοντας το ανοδικό σερί της για πέμπτη διαδοχική ημέρα. Από τις 18 Σεπτεμβρίου έχει ενισχυθεί κατά +7,61%. Επιπλέον, το χθεσινό «άλμα» της μετοχής κατά +1,89% συνοδεύθηκε από τζίρο της τάξης του 1,24 εκατ. ευρώ, αρκετά πάνω από τα συνηθισμένα επίπεδα. Το ίδιο συνέβη και με την θυγατρική, ElvalHalcor, η οποία έκανε συναλλαγές άνω των 500 χιλ. ευρώ. Χθες «αναρριχήθηκε» κατά +3,83% στο 1,95 ευρώ, την υψηλότερη τιμή σε «βάθος» τεσσάρων μηνών. Μετρά κι αυτή πέντε ημέρες αθροιστικών κερδών +6,32%.
Σε υψηλό περίπου 7 μηνών έκλεισε ο ΑΔΜΗΕ, κλείνοντας στα 2,35 ευρώ και κάνοντας πολύ μεγάλο τζίρο για τα δεδομένα του, στα 2,6 εκατ. ευρώ. Παρουσίασε θετική εικόνα για τρίτη σερί μέρα (σωρευτική ενίσχυση +3,98%), με κέρδη +5,86% φέτος και συνολική κεφαλαιοποίηση ύψους 545,2 εκατ. ευρώ. Έχοντας βρει λύση οι ρυθμιστικές αρχές Ελλάδας και Κύπρου για την ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών, χθες προέκυψε ένας ακόμη θετικός καταλύτης για τον ΑΔΜΗΕ. Ο λόγος για τα αποτελέσματα α’ εξαμήνου, καθώς η καθαρή κερδοφορία αυξήθηκε σημαντικά.
Το φετινό ρεκόρ των 28,8 ευρώ επαναπροσέγγισε ο ΟΛΠ, σημειώνοντας άνοδο +2,94% την Τετάρτη. Η μετοχή έκλεισε χθες στα 28 ευρώ και η κεφαλαιοποίησή της ανέρχεται πλέον στα 700 εκατ. ευρώ. Από την έναρξη του 2024 ενισχύεται κατά +20,69%.
Σε κατάσταση ευφορίας οι διεθνείς αγορές
Η Wall Street πρόκειται να ανεβάσει ξανά «στροφές» σήμερα, όπως αποτυπώνεται στα προθεσμιακά συμβόλαια (futures). Χθες έκανε διάλειμμα από τα ρεκόρ μετά από τέσσερις συναπτές ανόδους, με τους δείκτες Dow Jones και S&P 500 να βάζουν «φρένο» στις συνεχείς υπερβάσεις των ιστορικών υψηλών τους.
Οι αγοραστές πατάνε «γκάζι» και στις ευρωπαϊκές αγορές, με τον DAX να «φλερτάρει» ήδη με νέο υψηλό όλων των εποχών. Ειδικότερα, ο γερμανικός δείκτης ενισχύεται περισσότερο από +1% και κινείται πάνω από τις 19.100 μονάδες. Κέρδη άνω του +1% σημειώνουν επίσης ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600, ο γαλλικός CAC 40, ο ισπανικός IBEX 35 και ο ιταλικός FTSE MIB.
Σε υψηλούς ρυθμούς συνέχισαν τα ασιατικά χρηματιστήρια, με ορισμένους δείκτες να «χτυπούν» πολύμηνα ρεκόρ. Οι μετοχές σε Κίνα και Χονγκ Κονγκ επέκτειναν την ήδη έντονα ανοδική τους πορεία, καταγράφοντας «άλμα» πέριξ του +4%. Ακολούθησαν οι βασικοί δείκτες σε Ιαπωνία και Νότια Κορέα, με κέρδη +2,4% και +2,9%, αντίστοιχα.
Διαβάστε ακόμη:
Οδηγός ΑΑΔΕ για AirBnB: Τι ισχύει εάν διαχειρίζεται άλλος το ακίνητό σας
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα