Κέρδη αποκόμισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τρίτη, ακολουθώντας και το δυναμικό ανοδικό ρεύμα στη Wall Street, καθώς οι επενδυτές και στις δύο ακτές του Ατλαντικού… γιόρτασαν τη μεγαλύτερη από την αναμενόμενη πτώση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ εκτιμώντας πως ο ανοδικός κύκλος των επιτοκίων, τουλάχιστον για τη Fed, έχει ολοκληρωθεί.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε άλμα ύψους 1,36% στις 452 μονάδες, με το σύνολο των επιμέρους κλάδων του να κινούνται σε θετικό έδαφος.

Αναλόγως στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 1,80% στις 15.620 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 διευρύνθηκε σε ποσοστό 1,52% και τις 7.195 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο κέρδισε 0,30% στις 7.448 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο αυξήθηκε κατά 1,50% φτάνοντας τις 29.361 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαμορφώθηκε στις … μονάδες αυξημένος κατά …

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε για τον Οκτώβριο στο 3,2% σε ετήσια βάση, σημειώνοντας σημαντική πτώση έναντι του 3,7% του Σεπτεμβρίου. Μάλιστα στα επίπεδα αυτά έπεσε και άνω των προβλέψεων, καθώς οι αναλυτές περίμεναν τον δείκτη στο 3,3%.

Στα μάκρο της Ευρώπης ξεχώρισαν τα στοιχεία για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης το τρίτο τρίμηνο που έδειξαν συρρίκνωση κατά 0,1% σε τριμηνιαία βάση, που ήταν και η πρώτη αρνητική επίδοση για το δείκτη από το 2020.

Η αποδυνάμωση αυτή εκτιμάται πως θα ενισχύσει την πίεση που δέχεται η ΕΚΤ να συνεχίσει, επίσης, να κρατά αμετάβλητα τα επιτόκια, καθώς η οικονομία γίνεται όλο και πιο αδύναμη μέσα στο περιβάλλον των υψηλών επιτοκίων.

Πάντως, τα στοιχεία της Eurostat για τα επίπεδα απασχόλησης έδειξαν πως, το τρίτο τρίμηνο, ο δείκτης απασχόλησης αυξήθηκε στο 1,4% στην Ευρωζώνη και στο 1,3% στην ΕΕ, σημειώνοντας έτσι αύξηση κατά 0,3% και 0,2% αντιστοίχως.

Επίσης στη Γερμανία ο δείκτης οικονομικού κλίματος του ινστιτούτου ZEW παρουσίασε απρόσμενη βελτίωση, καθώς αυξήθηκε στις 9,8 μονάδες το Νοέμβριο από τις -1,1 μονάδες τον περασμένο μήνα. Μάλιστα, στα επίπεδα αυτά ήταν υπερδιπλάσιος της εκτίμησης των αναλυτών που περίμεναν βελτίωση του δείκτη στις 5,0 μονάδες.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών παρέμεινε και η ροή αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου, με σημαντικές εταιρείες να κυριαρχούν στη σημερινή ατζέντα, όπως η Vodafone, η RWE και η Imperial Brands.

Στην αγορά των commodities, οι πετρελαϊκές τιμές διεύρυναν τα κέρδη τους, καθώς μετά τον ΟΠΕΚ χθες και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας σήμερα προχώρησε σε επί τα βελτίω πρόβλεψη για τους ρυθμούς ανάπτυξης της ζήτησης τόσο για φέτος όσο και για την ερχόμενη χρονιά, παρά την αδύναμη ανάπτυξη που παρουσιάζουν πολλές σημαντικές οικονομίες.

Συγκεκριμένα ο ΙΕΑ ανέβασε την προβλεπόμενη ζήτηση πετρελαίου φέτος από τα 2,3 εκατ. στα 2,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ενώ και για το 2024 αναβάθμισε την πρόβλεψη του από τα 880.000 στα 930.000 βαρέλια ημερησίως.

Το διπλό «χτύπημα» από ΟΠΕΚ και ΙΕΑ οδήγησε σε ανάκαμψη των τιμών που την περασμένη εβδομάδα είχαν υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα τους από τον περασμένο Ιούλιο. Το Brent ανέβηκε επιπλέον 0,87% στα 83,22 δολάρια και το αμερικανικό WTI κέρδισε 0,84% στα 78,91 δολάρια.

Κέρδη, ωστόσο, κατέγραψε και ο χρυσός, ανεβαίνοντας 0,98% στα 1.969 δολάρια την ουγγιά, λόγω της αποκλιμάκωσης των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων και της πτώσης του δολαρίου. Πραγματικά, στις αγορές συναλλάγματος, ο δείκτης δολαρίου αποδυναμώθηκε σε ποσοστό 0,97% στο 104,60, ενώ άλμα ύψους 1,50 κατέγραψε το ευρώ με την ισοτιμία να «πιάνει» το 1,0857.

Διαβάστε ακόμη

Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο: Πώς σχολιάζει τις ρυθμίσεις του φορολογικού νομοσχεδίου για τα “Αirbnb”

ΔΝΤ για Ελλάδα: Εύσημα για χρέος και ρυθμό ανάπτυξης 2,5% το 2023 – Ανθεκτικό το τραπεζικό σύστημα

Η Βουλή των Ελλήνων μίσθωσε το ιστορικό Μέγαρο Μποδοσάκη (pic)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ