Σε θετικό έδαφος κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στη συνεδρίαση της Πέμπτης, κυρίως χάρη στην ώθηση που έλαβαν από τα ισχυρά κέρδη των ασιατικών αγορών, μετά την επιβεβαίωση της είδησης πως η κινεζική κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως σε νέα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας.
Έτσι, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκανε άλμα ύψους 1,25% φτάνοντας τις 525 μονάδες και με τους περισσότερους επιμέρους κλάδους του να παρουσιάζουν κέρδη.
Ξεχώρισαν οι μετοχές των εξορυκτικών εταιρειών με άλμα κοντά στο 4,2% και οι τεχνολογικές με άνοδο 3,4%. Αχίλλειος πτέρνα οι ενεργειακές μετοχές που έπεσαν 2,9% ακολουθώντας το καθοδικό ρεύμα των πετρελαϊκών τιμών.
Ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει και στο ράλι των μετοχών των κολοσσών ειδών πολυτελείας με LVMH και Kering να κερδίζουν πάνω από 9%, δεδομένης της στρατηγικής σημασίας που έχει η κινεζική αγορά για τον κλάδο.
Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 1,69% στις 19.238 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 έκανε άλμα ύψους 2,33% στις 7.742 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο πρόσθεσε 0,20% στις 8.284 μονάδες.
Αντίστοιχο κλίμα και στην περιφέρεια με τον FTSE MIB στο Μιλάνο να ανεβαίνει κατά 1,68% αγγίζοντας τις 34.409 μονάδες και τον IBEX 25 στη Μαδρίτη να διαμορφώνεται στις 11.953 μονάδες αυξημένος κατά 1,36%.
Ενισχυτικός παράγοντας για τους δείκτες στάθηκαν τα θετικά μαντάτα από την στρατηγικής σημασίας κινεζική οικονομία, καθώς – όπως έγινε γνωστό – ο πρόεδρος Σι Ζινπίνγκ ηγήθηκε ειδικής συνεδρίασης του πολιτικού γραφείου στην οποία αποκλειστικό θέμα συζήτησης ήταν η ενίσχυση των μέτρων δημοσιονομικής και νομισματικής στήριξης της οικονομίας.
Παράλληλα συζητήθηκε και η λήψη μέτρων που θα φρενάρουν την συνεχιζόμενη αποδυνάμωση της αγοράς ακινήτων που λειτουργεί σαν τροχοπέδη για την σταθεροποίηση της ευρύτερης οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό και η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας προχώρησε άμεσα και από την πλευρά της στη δρομολόγηση νέου πακέτου μέτρων για την τόνωση της αγοράς ακινήτων, όπως με τη μείωση του κόστους για τα στεγαστικά δάνεια.
Η προοπτική σταθεροποίησης, αν όχι και ενίσχυσης της κινεζικής οικονομίας λειτούργησε ενθαρρυντικά – όπως ήταν φυσικό – για τις ευρωπαϊκές αγορές που ελπίζουν, εξάλλου, πως και η πολιτική μείωσης των επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες θα δώσουν ώθηση στους ρυθμούς ανάπτυξης.
Νωρίτερα, μάλιστα, η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) προχώρησε στην τρίτη μείωση των επιτοκίων της κατά τη φετινή χρονιά, εγκρίνοντας νέα περικοπή κατά 25 μονάδες βάσης, στο 1%.
Στις αγορές των commodities οι πετρελαϊκές τιμές δέχτηκαν ισχυρές πιέσεις μετά από δημοσίευμα των «Financial Times» που ανέφερε ότι η Σαουδική Αραβία ετοιμάζεται να εγκαταλείψει τη στρατηγική των περικοπών στα επίπεδα παραγωγής προκειμένου να ανακτήσει το μερίδιο αγοράς που έχει χάσει και με τον τρόπο αυτό να εγκαταλείψει την άτυπη τιμή στόχο που έχει θέσει στα 100 δολάρια το βαρέλι.
Αυτό σημαίνει πως οι πετρελαϊκές τιμές θα μπουν σε έναν νέο καθοδικό κύκλο που ήδη σήμερα έφερε απώλειες που πρόσκαιρα πλησίασαν το 3%.
Στις 19.00 ώρα Ελλάδος η τιμή του Brent συμβολαίων Νοεμβρίου βρισκόταν στα 72,08 δολάρια με πτώση 1,91% και το αμερικανικό WTI έπεφτε 2,11% στα 68,22 δολάρια το βαρέλι.
Με τις νέες αυτές απώλειες η ετήσια πτώση για το αμερικανικό αργό κυμαίνεται στο 5% και για το Brent πλησιάζει το 7%!
Στα πολύτιμα μέταλλα το ασήμι αποφάσισε να ακολουθήσει τα πολλαπλά ρεκόρ του χρυσού αγγίζοντας τα 32,3 δολάρια την ουγγιά, που είναι το υψηλότερο σημείο του από τον Απρίλιο του 2011. Με την επίδοση αυτή το ασήμι έχει ανέβει περίπου 40% μέσα στους τελευταίους 12 μήνες.
Όσον αφορά τον χρυσό, η τιμή spot «έπιασε» ένα ακόμη υψηλό στα 2.685,58 δολάρια την ουγγιά, διευρύνοντας τα φετινά του κέρδη πάνω από το 29% και επιβεβαιώνοντας τους αναλυτές του κλάδου που θεωρούν ότι το μέταλλο θα γίνεται όλο και πιο… λαμπερό με φόντο την πολιτική νομισματικής χαλάρωσης από τη Fed.
Στις αγορές συναλλάγματος το αμερικανικό νόμισμα έχασε έδαφος με τον δείκτη δολαρίου να πέφτει ελαφρά κατά 0,04% στο 100,87 και την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να κινείται στο 1,1186 με το ευρώ να κερδίζει περίπου 0,48%. Θυμίζουμε πως την Τετάρτη το αμερικανικό νόμισμα κατάφερε να σταθεροποιηθεί και να ανακτήσει μέρος του εδάφους που έχασε την Τρίτη, όταν και υποχώρησε στο χαμηλότερο σημείο του εδώ και πάνω από 14 μήνες.
Διαβάστε ακόμη
60 δόσεις, από 50 ευρώ το μήνα και… στον εξωδικαστικό τα χρέη προς τους δήμους
Η πιο ακριβή τσάντα στον κόσμο
Τουρκία: Ψήφος εμπιστοσύνης από τους ξένους θεσμικούς η πώληση ρεκόρ διεθνούς ομολόγου
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα