(Τελευταία ενημέρωση – 13:35)
Μεταξύ της κατοχύρωσης κερδών του προηγούμενου 4ήμερου και του θετικού κλίματος στο εξωτερικό ισορροπεί το ελληνικό χρηματιστήριο, με στόχο να «κλειδώσει» την παρουσία του πάνω από τις 1.470 μονάδες. «Μάχη» δίνουν αγοραστές και πωλητές, με το πρόσημο του Γενικού Δείκτη να αλλάζει συνεχώς. Εξασφαλισμένη θεωρείται η εβδομαδιαία άνοδος, ενώ έχει «γυρίσει» το παιχνίδι και σε μηνιαία βάση. Ταυτόχρονα, η Αθήνα συντονίζεται με την υπεραπόδοση των μεγάλων χρηματιστηρίων του εξωτερικού, που κατακτούν συνεχώς νέες κορυφές.
Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Παρασκευής (27/9) ο ΓΔ υποχωρεί κατά -0,31% στις 1.466,75 μονάδες, έχοντας κινηθεί μέχρι στιγμής μεταξύ των 1.466,05 (χαμηλό ημέρας) και των 1.474,34 μονάδων (υψηλό ημέρας). Βελτιωμένη η επενδυτική ψυχολογία, όπως αποτυπώνεται στον αυξημένο τζίρο και στα νέα ρεκόρ που καταγράφουν ορισμένα «χαρτιά» με βαρύτητα στο ταμπλό. Παράλληλα, «ψαλιδίζεται» η διαφορά από τα φετινά ρεκόρ των 1.502 (κλείσιμο) και των 1.505 μονάδων (ενδοσυνεδριακά).
Το κλίμα στις διεθνείς αγορές παραμένει ευνοϊκό, καθώς μετά το «μαχαίρι» στα επιτόκια της Fed και τα μέτρα στήριξης της κινεζικής οικονομίας, ήρθαν τα καλύτερα από το αναμενόμενο στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ να διατηρήσουν σε τροχιά ιστορικών υψηλών τους δείκτες Dow Jones και S&P 500 στην Wall Street. Ταυτόχρονα, η πληθώρα θετικών εξελίξεων έφερε νέα ρεκόρ για τον DAX στην Φρανκφούρτη, τους δείκτες στο Πεκίνο, τον χρυσό και το ασήμι.
Ορισμένες τελευταίες λεπτομέρειες έχουν απομείνει προκειμένου να ξεκινήσει το placement για το 10% (με δυνατότητα αναβάθμισης στο 12%) των μετοχών της ΕΤΕ, από το συνολικά 18,39% που κατέχει το ΤΧΣ. Η ιδιωτική τοποθέτηση θα «τρέξει» στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, ενώ προ των πυλών βρίσκεται η έγκριση του ενημερωτικού δελτίου από την Επ. Κεφαλαιαγοράς. Η ζήτηση είναι ισχυρή, ενώ η τιμή αναμένεται να διαμορφωθεί με μικρό discount.
Στην τελική ευθεία έχει μπει η διαδικασία δημοσίευσης των οικονομικών μεγεθών των εισηγμένων για το β’ τρίμηνο και το α’ εξάμηνο του 2024, καθώς την ερχόμενη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου λήγει η σχετική προθεσμία. Παράλληλα, η ολοκλήρωση του γ’ τριμήνου και του 9μήνου φέρνει στο προσκήνιο το window dressing, δηλαδή τις κινήσεις ωραιοποίησης των επενδυτικών χαρτοφυλακίων, ως είθισται στο τέλος μεγάλων περιόδων.
Υποχωρούν οι τράπεζες – Ποιες μετοχές ξεχωρίζουν
Απώλειες -0,68% σημειώνουν τράπεζες, με τον κλαδικό δείκτη να διαπραγματεύεται στις 1.277,82 μονάδες. Ο FTSE 25 (υψηλής κεφαλαιοποίησης) κινείται πτωτικά κατά -0,28% στις 3.579,46 μονάδες και ο Mid Cap (μεσαίας κεφαλαιοποίησης) χάνει -0,27% στις 2.343,19 μονάδες.
Η συναλλακτική δραστηριότητα καθορίζεται στα 48 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 16,817 εκατ. ευρώ αφορούν σε πακέτα. Στα 12,62 εκατ. ευρώ ο τζίρος της Πειραιώς. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς ανέρχεται στα 102,936 δισ. ευρώ. Υπερισχύουν οι πτωτικοί τίτλοι (59) έναντι των ανοδικών (36), ενώ 16 μετοχές μένουν αμετάβλητες.
Στις συστημικές τράπεζες, η Alpha Bank υποχωρεί κατά -1,97% στο 1,593 ευρώ και έπονται η Eurobank (-1,04% στα 2,102 ευρώ) και η Πειραιώς (-0,61% στα 3,926 ευρώ). Από την άλλη πλευρά, η Εθνική ενισχύεται κατά +0,33% στα 7,834 ευρώ.
Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, η Titan καταγράφει άνοδο +2% και οδεύει προς την κατάκτηση ενός ακόμη ρεκόρ. Στο +1,1% διαπραγματεύεται η Aegean. Αντίθετα, απώλειες άνω του -1% σημειώνουν η Motor Oil, η Ελλάκτωρ και η ΕΥΔΑΠ. Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, δυνάμεις από τα εξαμηνιαία αποτελέσματά τους παίρνουν η ΕΥΑΘ και η ΑΒΑΞ, οι οποίες ενισχύονται κατά +2,5% και +1,7%, αντίστοιχα.
Ξεχωριστή αναφορά για την Κρι Κρι, η οποία αρχικά οπισθοχωρούσε κατά -3% στον απόηχο του placement για το 3,03% του μετοχικού κεφαλαίου. Η διάθεση συνολικά 1 εκατ. μετοχών της γαλακτοβιομηχανίας έγινε στην τιμή των 12 ευρώ, με σημαντικό discount σε σύγκριση με τα τρέχοντα επίπεδα. Πλέον, ο τίτλος επανέρχεται στο ιστορικό υψηλό των 13,4 ευρώ.
Βελτιωμένος ο τζίρος – Ενισχύεται η τραπεζοκεντρικότητα
Αξίζει να σημειωθεί ότι από το rebalancing των δεικτών του FTSE Russell την περασμένη Παρασκευή (20/9), ο τζίρος ξεπερνά σε καθημερινή βάση τα 100 εκατ. ευρώ, με την καθαρή συναλλακτική κίνηση συνεχώς να αυξάνεται. Εξάλλου, αυτό ήταν απαραίτητο συστατικό για να ξεφύγει το Χ.Α. από την «στενωπό» των 1.400-1.450 μονάδων.
«Επόμενο μεγάλο “στοίχημα” είναι η υπέρβαση του υπερδεκαετούς υψηλού, το οποίο βρίσκεται λίγο υψηλότερα από τις 1.500 μονάδες», τονίζει ο πιστοποιημένος τεχνικός αναλυτής, κ. Πέτρος Στεριώτης, ο οποίος προσθέτει, μεταξύ άλλων: «Όπως φαίνεται, η αγορά πήρε αρκετές “ανάσες” και ξεπέρασε την οποία “υψοφοβία”, με την γενική τάση να παραμένει ανοδική στα διάφορα χρονικά πλαίσια ανάλυσης.
Άπαξ και ολοκληρώθηκαν οι προγραμματισμένες αναδιαρθρώσεις δεικτών που συμπεριλαμβάνουν ελληνικούς τίτλους, το rebalancing των χαρτοφυλακίων που τους ακολουθούν και οι ετυμηγορίες των ξένων οίκων για το ελληνικό αξιόχρεο, πλέον στο επίκεντρο περνάει το placement της Εθνικής Τράπεζας … Η τραπεζοκεντρικότητα του ΧΑ όχι μόνο διατηρείται αλλά και ενισχύεται μετά και την καλοδεχούμενη επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου στο ΧΑ και ενόψει της (μεγάλης) προσφοράς τίτλων της ΕΤΕ».
«Σε ευρύτερο επίπεδο, τα ιστορικά ρεκόρ στους ξένους δείκτες-οδηγούς, οι ευνοϊκότερες συνθήκες χρηματοπιστωτικής ρευστότητας που οφείλονται στην αποκλιμάκωση των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών και το window dressing συνδράμουν τη βελτίωση των αποτιμήσεων λίγο πριν τη λήξη του 3ου τριμήνου», επισημαίνει ο κ. Στεριώτης στο εβδομαδιαίο του σχόλιο για το Χρηματιστήριο.
Η 4ήμερη «αναρρίχηση» του Χ.Α. και οι διακριθέντες τίτλοι
Τέσσερις διαδοχικές ανόδους μετρά η Λεωφόρος Αθηνών, κατακτώντας ένα ορόσημο σε κάθε μία από αυτές. Η εβδομάδα ξεκίνησε με την υπέρβαση πάνω από τις 1.440 μονάδες, ακολούθησαν οι 1.450 μονάδες την Τρίτη, οι 1.460 μονάδες την Τετάρτη και χθες σειρά είχαν οι 1.470 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης έχει ενισχυθεί κατά +3,23% το τελευταίο 4ήμερο, κατά +2,8% εντός του Σεπτεμβρίου (απομένουν δύο συνεδριάσεις μαζί με τη σημερινή για να ολοκληρωθεί ο μήνας) και κατά +13,77% φέτος.
Χθες ήταν η σειρά της Eurobank να «λάμψει», έπειτα από τρεις συνεδριάσεις που ξεχώριζε η Εθνική, η οποία από την πλευρά της διόρθωσε. Ειδικότερα, η Eurobank κατέγραψε «άλμα» +2,21% την Πέμπτη και έκλεισε στα 2,124 ευρώ, που συνιστούν υψηλό σχεδόν δύο μηνών. Παράλληλα, η μετοχή σημείωσε σωρευτικά κέρδη +6,89% μέσα σε τέσσερις ημέρες και έχει βελτιώσει τη φετινή της απόδοση στο +31,93%. Στο -5,18% η διαφορά από το υψηλό έτους -σε επίπεδο κλεισίματος- των 2,24 ευρώ.
Συνεχίζεται δίχως «φρένα» το ράλι της Titan, η οποία άγγιξε ακόμη μία κορυφή. Χθες «αναρριχήθηκε» κατά σχεδόν 1 ευρώ, ήτοι +2,79% και έκλεισε στα 35 ευρώ, που αποτελούν νέο ρεκόρ. Το νέο «άλμα» της μετοχής συνοδεύθηκε από αυξημένο τζίρο, άνω των 4 εκατ. ευρώ. Έχει σημειώσει κέρδη +6,87% το τελευταίο τριήμερο και +63,17% μέσα στο 2024. Μάλιστα, τα καλύτερα… έρχονται όπως επισημαίνει η NBG Securities στο report της για την Titan, δίνοντας τιμή στόχο 41 ευρώ, από 38,2 ευρώ προηγουμένως.
Ούριος «άνεμος» πνέει στην Jumbo, καθώς μετά την ισχυρή αύξηση της κερδοφορίας στο α’ εξάμηνο και την έγκριση του προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών, ήρθε η Eurobank Equities να τοποθετήσει τον τίτλο στα 33,4 ευρώ (τιμή-στόχος), με upside άνω του +28% συγκριτικά με το χθεσινό κλείσιμο στα 25,94 ευρώ. Επιπλέον, ο αναλυτής έσπευσε να επισημάνει ότι «οι επενδυτές πρέπει να επικεντρώνονται περισσότερο σε αυτό που κάνει, παρά σε αυτό που λέει η Jumbo», αναφερόμενος στο απαισιόδοξο guidance της διοίκησης. Στα χθεσινά υψηλά ημέρας, η μετοχή βρέθηκε πάνω από τα 26 ευρώ για πρώτη φορά από τον περασμένο Ιούλιο.
Υπήρξαν και τίτλοι, οι οποίοι κατέγραψαν χθες ήπια άνοδο, αλλά αρκετή ώστε να τους οδηγήσει σε νέα ρεκόρ ή κοντά στις πρόσφατες κορυφές τους. Αρχικά, ο ΟΤΕ «πάτησε» στα 16 ευρώ, κλείνοντας σε υψηλό 22 μηνών (Νοέμβριος 2022). Παράλληλα, η ΔΕΗ (12,38 ευρώ) διεύρυνε το ρεκόρ 8μήνου, πλησιάζοντας το φετινό υψηλό των 12,67 ευρώ. Στο ίδιο μήκος κύματος, η Cenergy επανήλθε σε τιμές άνω των 10 ευρώ, προσεγγίζοντας εκ νέου το ενδοσυνεδριακό ιστορικό ρεκόρ των 10,18 ευρώ. Comeback στα κέρδη και για την Lamda Development, η οποία έκλεισε στα 7,54 ευρώ και «ψαλίδισε» την διαφορά της από το υψηλό έτους των 7,65 ευρώ.
Σε ανοδική ρότα για τέταρτη σερί ημέρα συνέχισε ο ΑΔΜΗΕ, με ώθηση από τη σημαντική ενίσχυση της κερδοφορίας του στο α’ εξάμηνο. Στο ίδιο μοτίβο με την Τετάρτη, η μετοχή «σκαρφάλωσε» χθες κατά +1,7% στα 2,39 ευρώ, με αυξημένο για τα δεδομένα της τζίρο στα 2,6 εκατ. ευρώ. Με αυτό τον τρόπο διεύρυνε το ρεκόρ 7μήνου, καταγράφοντας παράλληλα νέο ενδοσυνεδριακό υψηλό έτους στα 2,435 ευρώ. Στο +7,66% καθορίζεται η φετινή άνοδος.
Το ιστορικό ρεκόρ κλεισίματος των 13,4 ευρώ ισοφάρισε η Κρι Κρι, φτάνοντας έως τα 13,5 ευρώ στα υψηλά ημέρας. Υπενθυμίζεται ότι η ενδοσυνεδριακή κορυφή εντοπίζεται ελάχιστα πιο πάνω, στα 13,55 ευρώ. Ο τίτλος ενισχύεται κατά +39,87% φέτος και η χρηματιστηριακή του αξία υπολογίζεται στα 443 εκατ. ευρώ.
Πέμπτη σερί άνοδος για την ΑΒΑΞ, η οποία αγνοεί το αρνητικό πρόσημο από τις 17 Σεπτεμβρίου. Χθες κατέκτησε ακόμη ένα ορόσημο, καθώς ξεπέρασε το 1,5 ευρώ και βρέθηκε σε υψηλό 4μήνου. Στο 5ήμερο η μετοχή έχει «σκαρφαλώσει» από το 1,34 ευρώ στα 1,54 ευρώ, που ισοδυναμεί με κέρδη της τάξης του +14,93%. Έτσι, μείωσε περαιτέρω τις φετινές απώλειες στο -17,2%. Παράλληλα, ο όμιλος παρουσίασε εξαιρετικά αποτελέσματα α’ εξαμήνου, με εντυπωσιακή αύξηση σε τζίρο και κερδοφορία.
«Κύμα» από ρεκόρ στα χρηματιστήρια του εξωτερικού
Σταθεροποιητικές τάσεις και μικρές μεταβολές είναι η εικόνα που αναμένεται να επικρατήσει σήμερα στην Wall Street, όπως δείχνουν τα προθεσμιακά συμβόλαια (futures) των βασικών δεικτών. Στο «μονοπάτι» των ρεκόρ κρατήθηκαν την Πέμπτη ο Dow Jones και ο S&P 500, με ώθηση από τα βελτιωμένα στοιχεία για το ΑΕΠ και τα επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ. Στο επίκεντρο τα δεδομένα για τον πληθωρισμό (PCE), που θα δημοσιευθούν αργότερα.
Σε ήπια ανοδική τροχιά διατηρούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μία ημέρα μετά το ράλι που έφερε κέρδη ακόμη και άνω του +2%. Επιμένει στα ρεκόρ ο γερμανικός DAX, καθώς βρέθηκε πάνω από τις 19.200 μονάδες για πρώτη φορά στα χρονικά. Σήμερα ενισχύεται κατά +0,9% και αγγίζει τις 19.400 μονάδες. Μεταξύ +0,2% και +0,5% η κίνηση των υπόλοιπων βασικών δεικτών. Οι επενδυτές εστιάζουν στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Commerzbank και UniCredit, οι οποίες φέρνουν «σεισμό» στον τραπεζικό τομέα της Γηραιάς Ηπείρου. Πρόσθετη ώθηση παρέχει η επιβράδυνση του πληθωρισμού στη Γαλλία.
Δείχνουν να μην έχουν «ταβάνι» οι ασιατικές αγορές, με τους δείκτες σε Πεκίνο και Χονγκ Κονγκ ξανά σε πρωταγωνιστικό ρόλο, καθώς ολοκλήρωσαν την καλύτερη εβδομάδα τους από το 2008 και το 1998, αντίστοιχα. Σηματωρός το τεράστιο πακέτο τόνωσης της κινεζικής οικονομίας. Μεγάλες κερδισμένες οι μετοχές εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο real estate. Με ισχυρή άνοδο, της τάξης του +2,6%, ακολούθησε ο Nikkei στο Τόκιο.
Διαβάστε ακόμη:
Τι σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το 2025 και μετά
Απόστολος Βακάκης: Τα καμπανάκι για το «κόστος πολέμου», οι επιδόσεις και η μετοχή
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Πώς αλλάζει πίστα στις παραχωρήσεις με την προσθήκη της Αττικής οδού και της Εγνατίας
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα