Πώς τρία αδέλφια που ξεκίνησαν από χωριό της Μεσσηνίας έφτασαν να «σερβίρουν» γαστρονομία τα εκλεκτά σπίτια και δημοφιλή μουσεία της πρωτεύουσας και να γίνει το τελευταίο τους κάλεσμα το talk of the town της Αθήνας
Βασιλικό δείπνο στην Αθήνα: Μυθικό art de la table, σπάνιες γεύσεις και εκλεκτοί καλεσμένοι (pics + vid)
Aπό τη Μαρία Λεμονιά
Ο περιβάλλοντας χώρος στο Ωδείο Αθηνών «είχε φορέσει τα καλά του». Καλοντυμένοι σερβιτόροι κερνούσαν τους υψηλούς καλεσμένους κρασιά από τις κορυφαίες ελληνικές ετικέτες, τη στιγμή που γευστικά ορντέβρ προετοίμαζαν τους ουρανίσκους γι’ αυτό που επρόκειτο να ακολουθήσει.
Περίπου στις 9.30 μμ οι αυστηρά επιλεγμένοι 300 καλεσμένοι άρχισαν να κατεβαίνουν στην κυρίως αίθουσα που είχε ετοιμαστεί για το δείπνο. Επιχειρηματίες, πολιτικοί και πρωταγωνιστές του κοινωνικού γίγνεσθαι αισθάνθηκαν δέος μπροστά στο υπερθέαμα. Το κάλεσμα του «Δειπνοσοφιστηρίου», που συμπλήρωνε 25 χρόνια επιτυχημένης πορείας στην εστίαση της χώρας μας, είχε δημιουργήσει ένα σκηνικό επιπέδου Μπάκιγχαμ. Τα αδέλφια Χριστοφιλέα -επιχειρηματίες και οικοδεσπότες- έγιναν αμέσως παραλήπτες του έκδηλου θαυμασμού των προσκεκλημένων. Η λέξη απέδιδε αυτό που αντίκριζαν τα μάτια: Μαγεία!
Τραπέζια των 100 ατόμων ντυμένα με καθρέφτες σε ένα setup που έκοβε την ανάσα και επιμελήθηκε η Βανέσα Σουραβλιά. Πορσελάνινα σερβίτσια, κρυστάλλινα ποτήρια και ένα art de la table χρώματα σε συνδυασμό λουλουδιών με μπαχαρικά και θησαυρούς από τη γη.
«Πρόκειται για κάτι μοναδικό!» αναφώνησε κοσμοπολίτης επιχειρηματίας. «Τέτοιο σκηνικό δεν συνάντησα ούτε σε δείπνο των Βερσαλλιών!».
Μια στρατιά από παρατεταμένους σερβιτόρους με μαύρο κολαριστό dress code υποδείκνυε ότι και αυτό που θα ακολουθούσε θα ήταν αντίστοιχου επιπέδου. Σέρβις Γαλλίας και γκουρμέ γεύσεις Μεσογείου. Κάθε πιάτο συνοδευόταν κι από τον αντίστοιχο οίνο.
To Amuse bouche ήταν γαρίδα Μάνης σε χυμό από νεράντζι, μέλι λεβάντας, αγουρέλαιο και τραγανό παξιμάδι. Aκολούθησε κριθαρότο με αστακό, βασιλομανίταρα & χειμωνιάτικη τρούφα ενώ για κυρίως προσφέρθηκε μοσχαρίσιο φιλέτο ελληνικής εκτροφής 35 ημερών ωρίμανση, τραγανό σύγκλινο, σπαράγγια, κρέμα πατάτας & σάλτσα από πορτοκάλι και άγριο θυμάρι. Και για επιδόρπιο; Τάρτα σοκολάτας με ganache ελληνικού καφέ & κάστανο!
Γευστικός άρτος και υπερθέαμα με χορεύτριες που συνδύασαν τον ρυθμό με τα ακροβατικά και το συγκρότημα Rosanna Mailan & the band όπου εναρμονισμένο με το θέμα συμπλήρωνε ηχητικά τα τραγούδια με ήχους από σκεύη κουζίνας.
Τα αδέλφια Χριστοφιλέα είχαν κερδίσει το στοίχημα: Ηταν μια βραδιά από αυτές που σπάνια ζει η ελληνική πρωτεύουσα!
Από χωριό της Μάνης στα καλύτερα σπίτια της Αθήνας. Η πορεία των αδελφών Χριστοφιλέα – ιδιοκτητών της επιτυχημένης εταιρείας catering «Δειπνοσοφηστήριον» ξεκινά τη δεκαετία του ΄90. Ο Τάκης Χριστοφιλέας, με καταγωγή από το χωριό Καστάνια της Μάνης, κατεβαίνει στην Αθήνα αναζητώντας την τύχη του. Γιος γεωργού είναι εργατικός και έχει ένα όνειρο: Να επιτύχει. Πιάνει δουλειά στον Πολιτιστικό Σύλλογο «Πανόραμα» που βρίσκεται στο Κολωνάκι, έναν χώρο όπου περνά όλη η πνευματική και επιχειρηματική ελίτ της Αθήνας. Έναν χώρο που διαμορφώνει κινήματα και θεωρείται ό,τι πιο εκλεπτυσμένο και σικ. Ο Τάκης εργάζεται στη διεύθυνση του εστιατορίου. Η δουλειά πηγαίνει καλά, οι ιθύνοντες και ο κόσμος τον αγαπά κι έτσι πείθει τον αδελφό του Δημήτρη να κατέβει κι αυτός στην Αθήνα και να εργαστεί επίσης στο Πανόραμα ως ζαχαροπλάστης και μετέπειτα μάγειρας. «Δεν μου ήταν δύσκολο!» τονίζει ο Δημήτρης σήμερα. «Από μικρό παιδί λάτρευα τις δημιουργίες της κουζίνας. Μεγαλώσαμε σε ένα σπιτικό όπου το μαγείρεμα ήταν πραγματική ιεροτελεστία».
Στην παρέα προστίθεται και ο ξάδελφός τους Διομήδης Καψάλης με τον οποίο έχουν στενές σχέσεις και τον θεωρούν ουσιαστικά αδελφό τους. Η ανταπόκριση που έχουν οι γεύσεις τους και η καλή τους επικοινωνία με τον κόσμο τούς πείθει να δημιουργήσουν κάτι δικό τους. Η dream team από τη Μεσσηνία ενώνει τις δυνάμεις της και κάπως έτσι γεννιέται η εταιρεία catering, το γνωστό σε όλους μας «Δειπνοσοφιστήριον». Μια έννοια γνωστή από την αρχαιότητα που φρόντισε να διατηρήσει στο πέρασμα των αιώνων το διασωθέν πολύτιμο 15τομο έργο του αρχαίου Ελληνα Αθήναιου από τη Ναυκρατίδα της Αιγύπτου που έζησε κατά την ελληνιστική περίοδο. Ενα εγχειρίδιο γαστρονομίας που πατάει στη διήγηση και περιγραφή ενός μεγάλου συμποσίου που είχε παραθέσει ο Ρωμαίος Λαρήνσιος, συνθέτοντας όμως αλλεπάλληλες καταγραφές παραθεμάτων από εκατοντάδες συγγραφείς.
Η φήμη των Χριστοφιλέα – Καψάλη για την καλή γεύση και τον σεβασμό στον πελάτη κάνει τον κύκλο των καλών αθηναϊκών σπιτιών κι έτσι ο Αγγελος Δεληβοριάς τους καλεί να αναλάβουν το εστιατόριο εντός του Μουσείου Μπενάκη, το 1οεστιατόριο στην Ελλάδα μέσα σε Μουσείο. «Αυτό ήταν το επόμενο βήμα κι εμείς ήμασταν έτοιμοι γι’ αυτό» αναφέρει στο Lemon Social Eye o Δημήτρης Χριστοφιλέας. «Το Μουσείο Μπενάκη έγινε το δεύτερο σπίτι μας!».
Ο κόσμος ενθουσιάζεται κι έτσι όλοι στην Αθήνα τους γνωρίζουν και τους καλούν. Στα καλύτερα σπίτια των Αθηνών σερβίρονται δείπνα από τους ίδιους ενώ τα μουσεία, το ένα μετά το άλλο, τους ανοίγουν διάπλατα τις πόρτες τους.
Ακολουθεί το Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς 138, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στην Κηφισιά, το Μουσείο Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή στο Παγκράτι, το Ωδείο Αθηνών. Το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος (Deree) από το 2013 είναι μια στρατηγική συνεργασία για το Δειπνοσοφιστήριον. Η συνεργασία με το ISLAND τους απογειώνει καθώς εκεί πλέον πραγματοποιούνται οι σημαντικότερες δεξιώσεις γάμων της Αθηναϊκής Ριβιέρας. Στη συνέχεια έπεται το ιστορικό Ecali Club με τα μυθικά καλέσματά του.
Σήμερα από τα έμπειρα χέρια του Δειπνοσοφιστηρίου γεύονται μοναδικές γεύσεις βραβευμένοι με Οσκαρ ηθοποιοί, κραταιοί επιχειρηματίες ακόμη και αρχηγοί κρατών αφού έχει επιμεληθεί επίσημα δείπνα σε private αλλά και επίσημα καλέσματα. Aλλα και απλοί άνθρωποι που αγαπούν το κέντρο της Αθήνα και τη Στοά «Σπυρομήλιου» στην οποία διατηρούν το εστιατόριο «ILIOS» και το aperitivo bar JULEP.
Πριν από λίγα χρόνια η «χρυσή ομάδα της γεύσης» θα αποκτήσει ένα ακόμη ατού: Πρόκειται για τον μετρ της κουζίνας Δημήτρη Σκαρμούτσο που θα μπει στο Δειπνοσοφιστήριο προκειμένου να έχει εποπτεία, την ευθύνη και την οργάνωση στο κομμάτι του φαγητού τόσο για τις υπηρεσίες catering όσο και στα εστιατόρια. Ο γνωστός σεφ θα αποκτήσει μετοχική σχέση με την εταιρεία και όταν θα τον παντρέψουν και οι τρεις τους Σκαρμούτσος και «Δειπνοσοφιστήριον» θα γίνουν κυριολεκτικά οικογένεια.
Το ραντεβού με τα αστέρια Michelin
To μεγάλο στοίχημα του Δειπνοσοφιστηρίου και των αδελφών Χριστοφιλέα ήταν όταν το Ίδρυμα Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος τους ανέθεσε το εστιατόριό του. Παρόλο που όλοι οι χώροι των μουσείων που συνεργάζονται διαθέτουν την αισθητική μεγάλων αρχιτεκτονικών γραφείων της Αθήνας, εκεί οι προσδοκίες ξεπέρασαν τα ελληνικά δεδομένα και standars.
Πρόκειται για το «DELTA», ένα premium εστιατόριο που θα γίνει γνωστό σε κάθε γωνιά της γης και θα προσελκύει τους foodies και τους gastrotravellers όλου του κόσμου, αποτελώντας πόλο έλξης. Οι Θάνος Φέσκος και Γιώργος Παπαζαχαρίας, κορυφαίοι σεφ της εποχής μας και καταξιωμένοι σεφ στο εξωτερικό θα έρθουν μετά από πρόσκληση των αδελφών Χριστοφιλέα προκειμένου να δημιουργήσουν το πιο ψαγμένο εστιατόριο της Αθήνας. Τότε οι δύο σεφ είχαν δηλώσει: «Πάμε να κάνουμε κάτι μοναδικό. Να δημιουργήσουμε ένα εστιατόριο που θα γίνει γνωστό σε κάθε γωνιά της γης και θα προσελκύει τους foodies και τους gastrotravellers όλου του κόσμου και θα αποτελεί και πόλο έλξης (mustvisit) για τους επισκέπτες. Μιλάμε για ένα σύμβολο κοσμοπολιτισμού που θα αναδείξει τη μοναδικότητα της χώρας μας και όσα την απαρτίζουν». Η αλήθεια είναι ότι τα κατάφεραν. Φέτος το εστιατόριο «DELTA», δηλαδή μόνο έναν χρόνο μετά τη λειτουργία, γνώρισε διεθνή αναγνώριση κερδίζοντας δύο αστέρια Michelin & 1 Green Sustainable Gastronomy Star, μαζί.
«Μόνο περίπου το 3% από τα εστιατόρια στον κόσμο έχουν καταφέρει κάτι τέτοιο: H απόκτηση δύο αστεριών μαζί αποτελεί ένα δύσκολα πραγματοποιήσιμο όνειρο. Είμαστε ευτυχείς γιατι τα καταφέραμε. Τώρα οδεύουμε ολοταχώς προς το τρίτο» λέει στο Lemon Social Eye o Δημήτρης Χριστοφιλέας που μαρτυρά ότι μυήθηκε στις καλές γεύσεις από τη μητέρα του Ελένη. Η κυρία Ελένη είχε δύο σκοπούς – να ευχαριστεί την οικογένεια στο φαγητό και να βοηθήσει τα παιδιά της να επιτύχουν…