Το μυθικό κάλεσμα τέχνης στις Πυραμίδες, οι Ελληνες vips και το στρώσιμο του τραπεζιού από ελληνικά χέρια (pics + vid)
Από τη Μαρία Λεμονιά
Επρόκειτο για ένα από τα μεγαλύτερα event τέχνης παγκοσμίως.
Στις πυραμίδες της Αιγύπτου διοργανώθηκε μια φαντασμαγορική έκθεση σύγχρονης τέχνης με καλεσμένους από όλο τον κόσμο ανάμεσα στους οποίους και Ελληνες vips. Το επίσημο dinner διέθετε μάλιστα και art le table από ελληνικά χέρια.
Το Art D’Égypte ιδρύθηκε από τη Γαλλο-Αιγύπτια και λάτρη της Ελλάδας, επιμελήτρια Nadine Abdel Ghaffar, ως μια ιδιωτική πολυεπιστημονική εταιρεία που στόχο έχει να υποστηρίξει τις αιγυπτιακές τέχνες και πολιτιστικές δράσεις. Η πρωτοβουλία αυτή έγινε σύντομα μια δύναμη στο αιγυπτιακό πολιτιστικό ημερολόγιο με ποικίλες πρωτοβουλίες σε πολλούς κλάδους.
Πριν από λίγες ημέρες λάτρεις της τέχνης, επιχειρηματίες και άνθρωποι της μόδας έζησαν τη μαγεία της φαντασμαγορίας υπό τον τίτλο «Forever is now».
Ανάμεσα στους αμμόλοφους, με θέα τις αρχαίες Πυραμίδες της Γκίζας, μια μεγάλη υπαίθρια έκθεση τέχνης συγκέντρωσε 10 έργα διεθνών σύγχρονων καλλιτεχνών, δηλαδή installations που ανταποκρίνονται στα εμβληματικά μνημεία. Όπως άλλου τύπου πυραμίδες, σκηνές ακόμη και λουλούδια. Τα πολύχρωμα λουλούδια της ερήμου.
Τα έργα έκοβαν την ανάσα όσων τόλμησαν να διακόψουν το πρόγραμμά τους και να ταξιδέψουν εν μέσω επαγγελματικών υποχρεώσεων μέχρι την πατρίδα της Κλεοπάτρας και των Φαραώ.
Η χρήση αντισυμβατικών υλικών υπογραμμίζει περαιτέρω την φιλοσοφία της Αιγύπτου υπενθυμίζοντάς μας ότι, όπως η αρχαιολογία, η τέχνη απαιτεί προσοχή για το απροσδόκητο και το θάρρος να γιορτάσουμε τα εγκόσμια.
Πέρσι στην ίδια διοργάνωση είχε πρωτοστατήσει το γλυπτό του διακεκριμένου Κώστα Βαρώτσου ενώ φέτος κυριάρχησαν δύο καλλιτέχνες που ζουν και με εφαλτήριο την Ελλάδα κάνουν διεθνή καριέρα – Η Νάσια Ιγγλέση (STUDIO INI), γνωστή για τα γλυπτά της που παίρνουν μορφή και μεταμορφώνονται από την ανθρώπινη αλληλεπίδραση. Το γλυπτό της στη Γκίζα προσκαλεί τους θεατές να ταξιδέψουν στο παρελθόν των Αρχαίων Αιγυπτίων και να σχηματίσουν ένα όραμα για το μνημείο του μέλλοντος που ενώνει τον άνθρωπο με την τεχνολογία.
Συμμετοχή είχε εξάλλου και ο Μίσα Καττάουι. Ο χαμηλών τόνων καλλιτέχνης που έχει εκθέσει την δουλειά του σε διάφορα μέρη του κόσμου ξεκίνησε την ενδιαφέρουσα πορεία του τελείως διαφορετικά. Γιός της Marias Livanos Cattaui της γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελβετία και σπούδασε στις ΗΠΑ όπου και γαλουχήθηκε. Ο Μίσα Καττάουι δεν είναι μια συνηθισμένη περίπτωση καλλιτέχνη.
Λειτουργεί προβοκατόρικα στη σημερινή εποχή δημιουργώντας μέσα από τα έργα του – είτε αυτά είναι αγάλματα, είτε φωτογραφίες- έναν εποικοδομητικό διάλογο για όσα συμβαίνουν στην εποχή μας.
Στην Αίγυπτο για την πρωτότυπη έκθεση βρέθηκαν και κάποιοι Ελληνες. Όπως η άλλοτε συνεργάτης του Φερνάντο Μποτέρο και άνθρωπος της τέχνης Μάγδα Μπαλτογιάννη, ο επιχειρηματίας Τάκης Κανελλόπουλος, η διακεκριμένη αρχαιολόγος Καλλιόπη Παπακώστα – διευθύντρια του Ελληνικού Ινστιτούτου-Ιδρύματος Αλεξανδρινού Πολιτισμού κλ.
Και βέβαια από ένα τέτοιο event δεν θα έλειπαν και οι άνθρωποι της μόδας όπως η Angela Missoni, creative director, μέχρι πρόσφατα του διάσημου ομώνυμου οίκου μόδας.
Η έκθεση «For ever is now» από την Nadine Abdel Ghaffar που διαθέτει σπίτι και στην Ελλάδα δεν θα μπορούσε να μην κλείσει και επίσκεψη στην βιβλιοθήκη της Αλεξανδρείας.
Κάιρο, Αλεξάνδρεια, ένα τσιγάρο δρόμος.
Το art de la table έφερε κοντά τους δύο πολιτισμούς και τις χώρες του.
Η Θέμις Ζουγανέλη ανέλαβε το στρώσιμο των τραπεζιών που μπορεί να είχαν ως γκουρμέ Αραβικές νοστιμιές απέπνεαν όμως την ελληνική αισθητική που διαθέτει τόσο η ίδια όσο και τα εξαιρετικά προϊόντα της.
Ελληνες και ξένοι βίωσαν στην Αίγυπτο κάτι μαγικό!