Το «άβατον» στο Αγιο Ορος: Επιχειρηματίας φέρνει το νερό των καλόγερων στο ποτήρι μας (pics, vid)
Γράφει η Μαρία Λεμονιά
Πώς η διαμονή του επιχειρηματία Δημήτρη Μπαμπάκου σε Iερά μονή μετατράπηκε σε θαύμα, δίνοντάς του την ιδέα να δημιουργήσει μια φιλική προς το περιβάλλον βιομηχανία στο Αγιο Ορος
«Πίσω από αυτή την επιχειρηματική προσπάθεια κρύβεται μια βαθιά πνευματική αναζήτηση και μια αγάπη για την Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας» αναφέρει ο Δημήτρης Μπαμπάκος, ο επιχειρηματίας που φέρνει το νερό του Αγίου Ορους σε κάθε σπίτι.
«Το “Avaton” είναι ένα καθαρό νερό που προέρχεται από μια αρτεσιανή πηγή στο Μοναστήρι του Βουνού του Αγίου Όρους- μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco. Ένα premium και εκλεπτυσμένο νερό με μια εξαιρετική παλέτα, ευεργετικό τόσο για το σώμα, όσο και για την ψυχή. Προερχόμενο από τη φύση, καθώς δημιουργείται ανάμεσα στους βράχους και την ομίχλη του Αγίου Όρους, πλήρως ανέγγιχτο από την εκβιομηχάνιση και τον ανθρώπινο παράγοντα».
Η αναζήτηση, η συγκυρία και η πρώτη μονάδα στο Αγιο Ορος
Ολα άρχισαν πριν από μερικά χρόνια, όταν ο ιδιοκτήτης της εταιρίας Bright Stone, Δημήτρης Μπαμπάκος, βίωσε μία δυνατή πνευματική σύνδεση με την Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας και τους γέροντές της, οι ζωές των οποίων, περιτριγυρισμένες από τη φύση και το Θείο, χαρακτηρίζονται από λιτότητα, σεμνότητα και σεβασμό. Κατά την διάρκεια κάποιας επίσκεψής του, ο πατέρας Ιωαννίκιος του ζήτησε για αστάθμητους παράγοντες να αλλάξει κελί. Ο νέος χώρος διαμονής του βρισκόταν δίπλα σε ένα βραχώδες, απόκρημνο και μεγαλειώδες σημείο που έδινε την εντύπωση ότι σχεδόν άγγιζε τον ουρανό.
Τα μεσάνυχτα ξύπνησε από τον μελωδικό ήχο του τρεχούμενου νερού. «Ημουν σίγουρος ότι όλο αυτό δεν συνέβη τυχαία. Σκεφτόμουν ότι τα μοναστήρια καταβάλουν κόπο για να καλύψουν τα έξοδά τους (και μόνο η συντήρησή τους κοστίζει αρκετά εκατομμύρια), οι καλόγεροι ζουν φτωχικά ενώ από την άλλη κάνουν τεράστιο φιλανθρωπικό έργο. Τα μοναστήρια είναι οι Ιεροί τόποι στα οποία καταφεύγει ο καθένας μας για να βρει γαλήνη και ηρεμία, αραδιάζοντας τις πιο απόκρυφες σκέψεις μας».
«Αισθανόμουν ότι σ΄αυτό το μέρος που κρύβει αγιοσύνη και αγάπη στον συνάνθρωπο έπρεπε να προσφέρω κι εγώ κάτι. Αρχισε να μου μπαίνει η ιδέα της αξιοποίησης των πηγών του φυσικού μεταλλικού νερού του Ορους. Με μόνιμη επιστημονική μας ομάδα το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μια ισχυρή ομάδα εξειδικευμένων στελεχών προχωρήσαμε για τρία συνεχή χρόνια σε αναλύσεις των ποιοτικών χαρακτηριστικών των συγκεκριμένων πηγών».
«Με μεγάλη έκπληξη αλλά και συγκίνηση διαπιστώσαμε πως τα ποιοτικά χαρακτηριστικά το καθιστούν μοναδικό στον παγκόσμιο χάρτη του φυσικού μεταλλικού νερού. Εχει μηδενικά νιτρικά, η αγωγιμότητά του είναι ιδιαίτερα χαμηλή και με μηδενικά βαρέα μέταλλα γεγονός που το καθιστούν ιδιαίτερα ωφέλιμο για τον ανθρώπινο οργανισμό».
Σε κοντινή απόσταση από το μοναστήρι και το λιμάνι του Αγίου Ορους, Δάφνη, κατασκευάστηκε ένα από τα πιο σύγχρονα εμφιαλωτήρια της χώρας. Η επένδυση που ολοκληρώθηκε στα μέσα τους 2022 στοίχισε 40 εκατομμύρια ευρώ. Τον Μάιο του 2022 κυκλοφόρησαν τα πρώτα νερά από το Αγιο Ορος.
Ως αντάλλαγμα της άρρηκτης εμπιστοσύνης που τους έδειξε η Ιερά Μονή συνδράμουν πλέον στη χρηματοδότηση και την υποστήριξη των δραστηριοτήτων της Μονής. «Το πέντε τοις εκατό από τα κέρδη πάνε στο μοναστήρι και στην φιλανθρωπική του δράση».
«Είναι σημαντικό ότι δεν αλλοιώσαμε καθόλου το φυσικό περιβάλλον. Δεν κάναμε γεώτρηση αντιθέτως συλλέγουμε το νερό που αναβλύζει με φυσικό τρόπο στις πηγές και που μέχρι τότε έπεφτε στην θάλασσα. Οσο δε νερό περισσεύει δεν το αφήνουμε να πέσει στη θάλασσα αλλά το αξιοποιούμε για την γη της περιοχής. Η χλωρίδα και η πανίδα “ξαναζωντάνεψε”».
Το Νερό που σπάει το άβατο
«Η ιδεολογία του ονόματος της επωνυμίας μας αντικατοπτρίζει τη σημασία της πολύ ιδιαίτερης κληρονομιάς του παγκοσμίως μοναδικού προϊόντος μας» αναφέρει ο Δημήτρης Μπαμπάκος. Avaton στα Ελληνικά σημαίνει τόπος ιερός, απρόσιτος και απαραβίαστος. Στα Αρχαία Ελληνικά το Άβατον ήταν ένα μέρος όπου απαγορευόταν η είσοδος στους αμύητους. Ακόμη και σήμερα, αυτός ο κανόνας τηρείται στον ιερό χώρο του Αγίου Όρους. Το οικοσύστημα του τόπου είναι πρακτικά ανέγγιχτο από τους ανθρώπους εξαιτίας της προαναφερθείσας απομόνωσης για περισσότερο από χίλια χρόνια. «Ως αποτέλεσμα, δημιουργείται ένα νερό που είναι η ίδια η ζωή».
Περίπου 10 εκατομμύρια φιάλες νερού κάθε μήνα διοχετεύονται από το Αγιο Ορος στην Ελληνική αλλά και παγκόσμια αγορά. Παρά το γεγονός ότι το συγκεκριμένο νερό κυκλοφορεί μόνο ένα χρόνο έχει γίνει ιδιαίτερα αγαπητό αλλά και μόδα σε high end εστιατόρια και πεντάστερα ξενοδοχεία. Μερικά από αυτά στη Σαντορίνη, την Αθηναϊκή Ριβιέρα και την Μύκονο.
Η φιάλη του – μαύρη που είναι το Stil και λευκή για το ανθρακούχο που φέτος κέρδισε διεθνές βραβείο για το design του παραπέμπει στην φιγούρα καλόγερου. «Είμαστε χαρούμενοι γιατί συλλέξαμε το νερό του Αγίου Ορους και το παρέχουμε σε όλο τον πλανήτη» αναφέρει ο Δημήτρης Μπαμπάκος. Το promo πάντως του συγκεκριμένου νερού αναμένεται να κάνει τους επόμενους μήνες μεγάλης εμβέλειας διεθνής σταρ που δηλώνει φαν του…