Σε μια εποχή που σε κάποια μέρη του κόσμου οι γυναίκες όχι απλά μπαίνουν στο περιθώριο αλλά και έχουν άδοξο τέλος, η Σοφία Εφραίμογλου αποτελεί πρότυπο γυναικείας δυναμικότητας. Έμποροι και Βιομήχανοι της δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης και την θέτουν επικεφαλής τους.
Σοφία Εφραίμογλου – Η πρώτη γυναίκα Προέδρος του ΕΒΕΑ: Από την οικογενειακή επιχείρηση των παιδικών χρόνων, Πρόεδρος Εμπόρων και Βιομηχάνων
Γράφει η Μαρία Λεμονιά
Είναι η πρώτη φορά που στην ιστορία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, τη ναυαρχίδα των Επιμελητηρίων, το οποίο αριθμεί χιλιάδες επιχειρήσεις, μια γυναίκα αναλαμβάνει το τιμόνι. Η Σοφία Εφραίμογλου είναι η ήρεμη δύναμη που κατάφερε να αλλάξει το κατεστημένο γυρίζοντας σελίδα.
Η ίδια μάλιστα αμέσως μετά την εκλογή της δεν δίστασε να δηλώσει «Αναλαμβάνω Πρόεδρος ενός φορέα, που, σε όλη τη μακρόχρονη ιστορία του, υπηρετεί τον στόχο της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Ενός φορέα που συμβάλλει στην πρόοδο της χώρας, με τις θέσεις εργασίας που δημιουργούμε, με τα φορολογικά έσοδα που φέρνουμε, με την καινοτομία που προάγουμε. Είμαστε αναπόσπαστο κομμάτι της εθνικής προσπάθειας για οικονομική ανάπτυξη και ευημερία. Διότι, χωρίς επιχειρήσεις, δεν μπορούμε να έχουμε ούτε ανάπτυξη, ούτε κοινωνική συνοχή, ούτε μέλλον ως χώρα».
Ένα success story που ξεκινά από τα παιδικά της χρόνια
Το βάπτισμα του πυρός στα επιχειρηματικά η Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου το παίρνει κατά τα παιδικά της χρόνια, στη Νέα Σμύρνη, τη γειτονιά που μεγαλώνει. Ο πατέρας της είναι Εμπορικός Διευθυντής στην εταιρεία SUZUKI και η οικογένεια διατηρεί κατάστημα εμπορίας αυτοκινήτων και μηχανών.
«Από την πρώτη γυμνασίου κάθε καλοκαίρι αρχικά έκανα φροντιστήριο για να δώσω για κάποιο δίπλωμα αγγλικών και παράλληλα δούλευα στη SUZUKI. Tα απογεύματα δε, πήγαινα στο μαγαζί. Τότε τα μηχανάκια δεν ερχόντουσαν έτοιμα αλλά σε κομμάτια. Είχα μάθει τη δουλειά και ήξερα να τα συναρμολογώ. Ήταν κάτι σαν παιχνίδι για εμένα. Ήταν η εποχή της μεγάλης ανάπτυξης για την Ελλάδα και καθώς τα μηχανάκια είχαν μεγάλη ζήτηση, είχα μπει δυναμικά και στις πωλήσεις».
Ολοκληρώνοντας το σχολείο σπουδάζει στην Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και επειδή αναζητεί πάντα το καινούργιο γράφεται και σε μια ιδιωτική σχολή πληροφορικής. Αργότερα αποκτά ένα ακόμη πτυχίο στα χρηματοοικονομικά. Με έντονο επιχειρηματικό DNA από τα γεννοφάσκια της, έρχεται να συμπληρώσει την οικογενειακή επιχείρηση εισάγοντας λιπαντικά. Το 1990 μεταβαίνει για μεταπτυχιακά στο Λονδίνο (στον τομέα της γλωσσολογίας) και καθότι ο πόλεμος του Κόλπου δυσκολεύει το εμπόριο, με έναν γρήγορο ελιγμό αλλάζει τη χώρα προέλευσης των εισαγωγών. Εισάγει πλέον προϊόντα της PJ1 τα οποία, ούτε λίγο, ούτε πολύ, γίνονται ανάρπαστα.
Κατά την επιστροφή της εργάζεται ως καθηγήτρια στο ΤΕΙ Πειραιά και εκείνη την εποχή γνωρίζει τον επιχειρηματία Δημήτρη Εφραίμογλου. «Εκείνη την εποχή η πεθερά μου Ουρανία ήταν εκπαιδεύτρια στο Αθηναϊκό Κέντρο Μελέτης του Ανθρώπου στο οποίο εκπαιδεύτηκα και εγώ για πολλά χρόνια στον τομέα της συστημικής προσέγγισης στην ψυχολογία. Ήταν μια πολύ σημαντική εμπειρία για τη ζωή μου μιας και εκεί εκπαιδεύονταν και έπαιρναν εποπτεία τόσο ψυχίατροι όσο και ενδιαφερόμενοι πάνω στον τομέα».
Ο Δημήτρης Εφραίμογλου είναι μέλος μιας από τις σημαντικότερες επιχειρηματικές οικογένειες στη χώρα μας στην οποία ανήκε η κλωστοϋφαντουργεία 3Α. Η οικογένεια Εφραίμογλου εξάλλου ήταν εκ των βασικών ιδρυτών της Τράπεζας Εργασίας.
«Το γεγονός ότι ο πεθερός μου Λάζαρος υπήρξε Πρόεδρος του ΕΒΕΑ για δύο τετραετίες έδωσε αναμφισβήτητα συναισθηματικό και συγκινησιακό χαρακτήρα και στην δική μου εκλογή».
Την εποχή που η Ελλάδα βλέπει με θετικό μάτι τις τηλεπικοινωνίες, η Σοφία Εφραίμογλου κάνει το επόμενο επιχειρηματικό της βήμα λανσάροντας στην Ελληνική αγορά την Vivodi. Είχε ήδη υλοποιηθεί ένα μεγάλο όραμα της οικογένειας Εφραίμογλου: Η δημιουργία ενός Κέντρου Πολιτισμού και Υψηλής Τεχνολογίας, το Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού. Σήμερα είναι Αντιπρόεδρος στο συγκεκριμένο Ίδρυμα το οποίο επιτελεί πολύ σημαντικό έργο. Ακόμη και σε εθνικό επίπεδο.
Η επιστολή στον Πατριάρχη και η εικονική ξενάγηση στην Αγία Σοφία
Ας μη ξεχνάμε ότι σε περίοδο έντονης Τουρκικής προκλητικότητας, η έρευνα δεκάδων χρόνων και μία διαδραστική ψηφιακή παραγωγή Εικονικής Πραγματικότητας επιτρέπει στους επισκέπτες του «Κέντρου Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος» να ξεναγηθούν στην Χριστιανική Αγία Σοφία. Η Σοφία Εφραίμογλου μας μιλά για την Επιστολή που έστειλε πριν από δύο χρόνια στον Πατριάρχη και για την δυνατότητα που έχουν οι Έλληνες να ξεναγηθούν εικονικά στην Αγία Σοφία πριν την μετατροπή της σε τζαμί και τα προγράμματα γνωριμίας του κοινού με το Βυζαντινό αυτό μνημείο. «Η μετατροπή του ναού της Αγίας Σοφίας σε τζαμί αποτελεί μία πράξη πολιτικών μεθοδεύσεων, η οποία μάλιστα οδηγεί την Τουρκία σε οπισθοδρόμηση. Όπως σχολιάζει και ο Τούρκος νομπελίστας Ορχάν Παμούκ: «”Το να μετατρέψουμε την Αγία Σοφία σε τζαμί είναι σαν να λέμε στον υπόλοιπο κόσμο ότι, δυστυχώς, δεν είμαστε πλέον κοσμικό κράτος…”».
Η Σοφία Εφραίμογλου είναι μια γυναίκα που ακροβατεί με επιτυχία ανάμεσα σε τρεις ρόλους της συζύγου, της μητέρας και της businesswoman.
Μητέρα τριών ενήλικων πλέον παιδιών -του Λάζαρου, της Βασιλικής και της Ουρανίας που έχουν τραβήξει τους δικούς τους ανεξάρτητους δρόμους- παραδέχεται ότι ο συνδυασμός μεταξύ καριέρας και μητρότητας δεν είναι εύκολη υπόθεση: «Χρειάζεται βοήθεια και υποστήριξη για να μπορεί να ανταπεξέλθει μια γυναίκα στο μεγάλωμα των παιδιών της. Είναι ενθαρρυντικό πάντως το γεγονός ότι όλο και περισσότερες γυναίκες στην Ελλάδα καταλαμβάνουν πλέον υψηλές θέσεις και αξιώματα».
Μετά την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και την Πρόεδρο στην Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών Μελίνα Τραυλού, η Σοφία Εφραίμογλου γίνεται η τρίτη γυναίκα που αλλάζει ρου στην ιστορία, τοποθετώντας γυναικεία χέρια στο τιμόνι του ΕΒΕΑ.
«Σε μία εποχή με τόσες αβεβαιότητες, όπως η ενεργειακή κρίση, ο πληθωρισμός, οι γεωπολιτικές αναταραχές και, φυσικά, η πανδημία, την οποία δεν πρέπει να ξεχνάμε, οι επιχειρηματίες είναι εύλογο να ανησυχούν, πόσο μάλλον όσοι θέλουν να ξεκινήσουν αυτή την περίοδο μία δραστηριότητα. Όταν πιστεύεις ότι τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα, δύσκολα παίρνεις ρίσκα και κάθε επιχειρηματική προσπάθεια δεν παύει να είναι ένα από αυτά. Παρ’ όλα αυτά, θα ήθελα να πω, κυρίως στους νέους, το εξής: Η ιστορία έχει δείξει ότι κάθε περίοδος, ακόμη και των μεγαλύτερων κρίσεων, γέννησε ευκαιρίες. Η συμβουλή μου είναι να κινηθούν με γνώμονα τις μακροπρόθεσμες προοπτικές τόσο του επιχειρηματικού εγχειρήματος που θέλουν να υλοποιήσουν όσο και της οικονομίας, αλλά ταυτόχρονα να προσαρμόσουν τη βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη στρατηγική τους στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε» αναφέρει στο Lemon Social Eye.
Έχει θητεύσει πολλά χρόνια ως πρόεδρος και CEO εταιρειών στους τομείς της επικοινωνίας, του εμπορίου, της βιομηχανίας και του Πολιτισμού και έχοντας κερδίσει διεθνή βραβεία αποδεικνύει ότι η κατάλληλη γυναίκα βρέθηκε στην κατάλληλη θέση. Εμποροι και Βιομήχανοι διαθέτουν Σοφία για τα επόμενα βήματα…