Δεν είναι απλά ένα από τα σπίτια της Μυκόνου για το οποίο συζητά όλη η επιχειρηματική αφρόκρεμα, αλλά μια έπαυλη 1.500 τετραγωνικών μέτρων με μυθικές λεπτομέρειες κατασκευής και interior που συναντά κάποιος στα σπίτια της γαλλικής και ιταλικής Ριβιέρας
Μύκονος: Πόσο πωλείται το ακριβότερο σπίτι – Δείτε σε ποιον ανήκει
Aπό τη Μαρία Λεμονιά
Στην περιοχή Χουλάκια, δίπλα στο σπίτι του Πάνου Ζήνα και την άλλοτε εξοχική κατοικία του Πέτρου Κωστόπουλου, βρίσκεται το πιο ακριβό οίκημα της Μυκόνου. Το γεγονός ότι πωλείται πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ το καθιστά θέμα συζήτησης στα κοσμικά σαλόνια Αθήνας, Λονδίνου και Μονακό. Παρά το γεγονός ότι η τιμή του δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητη, ακούγεται ότι πολλοί rich & famous το έχουν βάλει στο μάτι.
Η μοναδικής αισθητικής έπαυλη έχει ζήσει αλησμόνητες στιγμές γκλάμορους καθώς η ιδιοκτήτριά του, Λιάνα Μαυρομμάτη, θεωρείτο μέλος της διεθνούς high society με υψηλές γνωριμίες σε όλο τον κόσμο.
Η οικογένειά της ασχολείτο με φυτείες κακάο στην Αφρική κατέχοντας το μονοπώλιο, ενώ η ευρύτερη οικογένεια ασχολείτο με banking. Η ίδια, δε, όπως και ο αδελφός της, Δημήτρης Μαυρομμάτης, με την τέχνη. Μάλιστα ο αδελφός της θεωρείται παγκοσμίως ένας από τους σημαντικότερους συλλέκτες της εποχής. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στο συγκεκριμένο σπίτι της Μυκόνου κυρίαρχο κομμάτι είναι το περίφημο μπαρ Lalanne το οποίο είχε αγοράσει σε δημοπρασία του Sotheby’s, στο Παρίσι, το 2017 και της είχε στοιχίσει μια περιουσία.
Μιλάμε για μια έπαυλη modern traditionalism εκλεπτυσμένου γούστου που συνδυάζει αρμονικά τέχνη και design. Μαγεία, φαντασία, όνειρο. Eίναι γνωστό ότι το σπίτι αυτό έγινε από το αρχιτεκτονικό γραφείο Τάκη και Βέτα Τσουκαλά ενώ το interior από τη μοναδική στο είδος της Βέτα Τσουκαλά, που έχει επιμεληθεί μερικές από τις πιο καλόγουστες ελληνικές οικίες.
Σαλόνια, τραπεζαρία και ιδιωτικοί χώροι αποπνέουν καλαισθησία και διάθεση ευζωίας. Τα πολλά τετραγωνικά προσδίδουν άνεση στα έξι διαφορετικών χρωματικών αποχρώσεων υπνοδωμάτια-σουίτες, το master bedroom και τα επτά μπάνια. Τα πατώματα είναι από ψηφίδες μαρμάρου ενώ η χρυσή πόρτα εισόδου είναι σχεδιασμένη από Γάλλο καλλιτέχνη και κατασκευασμένη από μπρούτζο και κρύσταλλα προκειμένου να λούζεται το οίκημα με φως.
Υπάρχουν εξάλλου τοίχοι με φιλοτεχνημένα ψάρια Κόι, τα τυχερά γιαπωνέζικα ψάρια τα οποία μάλιστα τονίζονται με ειδικό φως. Αγάπη στην τέχνη, στη φύση και στην άνετη διαβίωση. Περιμετρικά τζάμια προσδίδουν μια αίσθηση χαλαρότητας καθώς αντανακλούν τι άλλο, από το μπλε της θάλασσας.
Ενδιαφέρον στοιχείο είναι και ο μεσογειακός κήπος με τις λεβάντες, τις βουκαμβίλιες, τις ελιές και μια υπερμεγέθη αροκάρια στη μέση της αυλής της εισόδου – που είναι και το χαρακτηριστικό δένδρο της Μυκόνου.
Η ακριβότερη έπαυλη και οι επίδοξοι αγοραστές
Η εξοχική έπαυλη Μαυρομμάτη που απλώνεται σε μια έκταση 4 στρεμμάτων -υπάρχει στον κατάλογο των διακεκριμένων ακινήτων του οίκου Sotheby’ s Ιnternational Realty- έχει γίνει ο πόθος βασιλικών οικογενειών και billionaires. Πωλείται από τον δυνατό collector Δημήτρη Μαυρομμάτη, έναν πολίτη του κόσμου, τώρα που η αδελφή του έφυγε από την ζωή. Ο ίδιος άλλωστε φαίνεται να προτιμά άλλα μέρη του κόσμου.
Η κοσμοπολίτισσα Λιάνα Μαυρομμάτη -η οποία ζούσε μεταξύ Νέας Υόρκης, Mόντε Κάρλο και Παρισιού- είχε προσδώσει στο συγκεκριμένο κυκλαδίτικο οίκημα την αίγλη της προσωπικότητάς της.
Εκεί έχουν περάσει μοναδικές βραδιές με παγωμένη σαμπάνια και γεύσεις με πατέ σολομού και γερή δόση χαβιάρι Ιράν μερικοί από τους σημαντικότερους γκαλερίστες και jet setters της εποχής. Αναμένεται να δούμε αν η ένδοξη ιστορία θα συνεχιστεί και από τους επόμενους ιδιοκτήτες που, λόγω τιμής, μόνο τυχαίοι δεν πρόκειται να είναι… Ο Δημήτρης Μαυρομμάτης δεν βιάζεται.
Διαθέτει υπομονή. Είναι γνωστό τοις πάσι ότι κάποτε χρειάστηκε να «χτυπήσει» πάνω από 18 φορές προκειμένου το σπάνιο γλυπτό του Αλμπέρτο Τζιακομέτι με τίτλο «Tete de Diego sur socle» που πρωτοεμφανιζόταν σε δημοπρασία, να γίνει δικό του κι άλλες τόσες στη δημοπρασία με τίτλο «Ιμπρεσιονιστές και Μοντέρνα Τέχνη», όπου το πορτρέτο της Ντόρα Μάαρ του Πάμπλο Πικάσο μπήκε στη μοναδική συλλογή του.