Αποκλειστικό

Η επιχειρηματίας πίσω από την ελληνική γραβάτα του κυρίου Μπαϊντεν-όπουλου

Από τη Μαρία Λεμονιά

 

Η γραβάτα με το ελληνικό οικόσημο στo dress code του σημερινού Πλανητάρχη και ο οίκος που λανσάρει γραβάτες για πάνω από ογδόντα χρόνια, κοσμώντας από jet setter και βασιλείς μέχρι αρχηγούς κρατών και πλανητάρχες

×
PLAY VIDEO

Ηταν το ενσταντανέ από την επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο που δύσκολα θα ξεχάσουμε. Η εικόνα του πλανητάρχη Τζο Μπάιντεν να εμφανίζεται στον Ελληνα πρωθυπουργό αλλά και στις τηλεοπτικές κάμερες, φορώντας μια γραβάτα που έφερε πάνω της την ελληνική σημαία.

Πρόκειται για ένα statement που έγραψε ιστορία καθώς δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ κάτι τέτοιο στη διαδρομή του Λευκού Οίκου. Η πρωτότυπη αυτή γραβάτα δεν ήταν μόνο ελληνικού θέματος αλλά και ελληνικής κατασκευής και έφερε την ένδειξη «made in Greece» στην ούγια της. Μαρτυρούσε δε, ότι ήταν μια δημιουργία του οίκου γραβατών «Pagoni».

Το μικρό κατάστημα της οδού Βουκουρεστίου με τη μεγάλη ιστορία

Από έναν τόσο δα οίκο στην πλατεία Κολωνακίου, στους διασημότερους λαιμούς. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έκανε ειδική παραγγελία, η Σάρον Στόουν τις μάζευε για χάρη μιας συλλογής και ο Γιώργος Ζαμπέτας περνούσε πίσω από τον πάγκο για να τις πουλήσει. Οι γραβάτες made in Greece by Pagoni έχουν εδώ και 80 χρόνια την τιμητική τους. Οι γραβάτες του συγκεκριμένου οίκου είναι απόλυτα συνυφασμένες με ιστορικές στιγμές του τόπου μας.

Της ζητώ να θυμηθεί και άλλα περιστατικά και στο μυαλό της έρχεται η Σάρον Στόουν. «Θυμάστε τότε που είχε έρθει στην Ελλάδα. Ήμουν καλεσμένη στην επίδειξη μόδας που ήταν guest γι’ αυτό και βρισκόμουν στο κομμωτήριο όταν χτύπησε το τηλέφωνο και μια υπάλληλος μου είπε με τρεμάμενη φωνή: «Κυρία Μαριάννα, βιαστείτε, η Σάρον είναι στο κατάστημα της οδού Βουκουρεστίου». Είχε λατρεία στις γραβάτες και έκανε συλλογή. Γι΄ αυτό και στο πάρτι που διοργανώθηκε προς τιμήν της το ίδιο βράδυ γύριζε τις γραβάτες των παρευρισκομένων για να δει τη φίρμα. Όσες ήταν Παγώνη τις κρατούσε για τη συλλογή της».

Δεκαετία ’60 στην πλατεία Κολωνακίου. Στον οίκο «Παγώνη» μπαίνει βιαστικός ο Αντώνης Μπενάκης προκειμένου να διαλέξει μια σκουρόχρωμη γραβάτα. Με λίγα δευτερόλεπτα διαφορά εισέρχεται φουριόζος και ο Αριστοτέλης Ωνάσης. Οι πωλήτριες σαστίζουν καθώς δεν ξέρουν ποιον να πρωτοεξυπηρετήσουν. Ο Ωνάσης αναλαμβάνει πρωτοβουλία και λύνει το πρόβλημα: «Κυρία μου», λέει με το χαρακτηριστικό φασαριόζικο στυλ του. «Να εξυπηρετήσετε πρώτα απ΄ όλα τον εθνικό μας ευεργέτη. Εγώ διαλέγω και μόνος μου».

«Στο κατάστημά μας γινόταν πάντα το αδιαχώρητο» θυμάται σήμερα η κόρη του, Μαριάννα Παγώνη. «Όταν βγάλαμε τις υφαντές γραβάτες που ήταν μια παγκόσμια πατέντα ακόμη και οι μεγάλοι οίκοι μόδας της εποχής σάστισαν. Αργότερα μας μιμήθηκαν λανσάροντας τις μάλλινες γραβάτες για πιο σπορ εμφανίσεις. Ως παιδί δεν ξέρω ποιον να πρωτοθυμηθώ. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ήξερε πάντα τι ήθελε. Φορούσε μόνο γραβάτες μας γι΄αυτό και όταν έφυγε στο Παρίσι έστελνε τον αδελφό του να του τις αγοράσει από εμάς για να του τις στείλει. Αξέχαστος θα μου μείνει εξάλλου και ο Γιώργος Ζαμπέτας. Ήταν πάντα πεντακάθαρος, κολλαριστός και μύριζε κολόνια. Γνωρίστηκε με τον πατέρα μου στο μαγαζί όπου τραγουδούσε. Κάποιο βράδυ πάει στον Ζαμπέτα και πάνω στο κέφι βγάζει τη γραβάτα και του την προσφέρει.

«Με τιμάτε αλλά δεν θα την πάρω» απάντησε ο Ζαμπέτας. «Θα έρθω ο ίδιος αύριο στο κατάστημά σας για να την αγοράσω. Η φιλία του Ζαμπέτα με τον πατέρα μου κράτησε πάνω από σαράντα χρόνια. Τρεις φορές την εβδομάδα ο Ζαμπέτας ήταν στον οίκο μας και τι έκανε; Περνούσε πίσω από τον πάγκο και πουλούσε γραβάτες στον κόσμο. «Αν με αγαπάτε αφήστε με να το κάνω» μας έλεγε. «J’ aime το νταλαβέρι με τον κόσμο». Πριν λίγα χρόνια ο οίκος Pagoni έντυσε με γραβάτες και μαντήλια το προσωπικό του μουσείου του Λούβρου ενώ οι λάτρεις της τέχνης γνωρίζουν ότι ο διάσημος εικαστικός Pavlos εμπνεύστηκε τις γραβάτες από τις βιτρίνες του καταστήματός του.