Υψιστη τιμή για την Ελληνίδα που συμπεριλήφθηκε σ’ εκείνους που διοργανώνουν μια από τις σημαντικότερες εκθέσεις τέχνης στη χώρα του Μότσαρτ.
Η Ελληνίδα που ταράζει τα νερά της τέχνης στη Βιέννη, η ελίτ των συλλεκτών και το γλυπτό του ενός εκατομμυρίου (pics + vid)
Από τη Μαρία Λεμονιά
H Mαρίνα Φωκίδη μόνο τυχαία δεν είναι στην Ευρωπαϊκή κοινότητα της τέχνης. Υπήρξε στον πυρήνα της documenta 14, έχει συνεργαστεί με το Μουσείο Κυκλαδικής τέχνης, τον Δάκη Ιωάννου και την οικογένεια Βαφειά ενώ τον φετινό Μάρτιο προσκλήθηκε από την Αυστρία να διοργανώσει την Spark Art Fair στη Βιέννη που αντιστοιχεί με τη δική μας Art Athina.
«Διδάσκω εδώ και τέσσερα χρόνια και επιμελούμαι προγράμματα δημοσίων συμποσίων στην Ακαδημία Τεχνών στο Salzburg. Έχω επίσης επιμεληθεί μια έκθεση με επιτυχία στην Βιέννη ως μέρος ενός διεθνούς φεστιβάλ Curated by. Αυτά τα γεγονότα μαζί με άλλα εγχειρήματα που έχω ολοκληρώσει σε διαφορετικές χώρες, πιστεύω ότι συντέλεσαν ώστε η διεύθυνση της Spark να με καλέσει να συν-επιμεληθώ την foire» αναφέρει η Ελληνίδα επιμελήτρια τέχνης στο Lemon Social Eye.
Η Μαρίνα Φωκίδη συγκαταλέγεται στην Αυστριακή διοργάνωση της τέχνης που μαζί με τους τρεις ομολόγους της (τον Αυστριακό Walter Seidi, τον Γερμανό Jan Gustav Fiedler και τον Ελβετό Christoph Doswald) επιλέγουν ποιες γκαλερί θα συμμετάσχουν και ποιοι καλλιτέχνες. Και το σημαντικότερο – Από τις 13 έως τις 17 Μαρτίου θα βρεθεί στην Αυστριακή πρωτεύουσα όλη η ελίτ των καλλιτεχνών αλλά και συλλεκτών.
Η Αυστρία με τα παλάτια της, την όπερά της και τους αριστοκρατικούς της χώρους προσέλκυε πάντα ανθρώπους που αγαπούν την τέχνη. Κατά τη διάρκεια της φετινής Spark Art Fair μάλιστα, για τους vips που θα επισκεφθούν την πατρίδα της άλλοτε πριγκίπισσας Σίσσυ, θα ανοίξουν τα σπίτια τους για ιδιωτικές ξεναγήσεις μερικοί από τους σημαντικότερους αυστριακούς συλλέκτες του κόσμου. Και δεν είναι λίγοι… Στην Αυστρία η επιχειρηματική αφρόκρεμα αγαπά την τέχνη και πληρώνει αδρά για να την αποκτήσει. Παρά το γεγονός ότι η υψηλή κοινωνία της Αυστρίας κρατά εξαιρετικά χαμηλούς τόνους οι ιδιωτικές συλλογές στη συγκεκριμένη χώρα αποτιμώνται σε… δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.
Και μόνο ότι η μεγάλη γιορτή της τέχνης θα πραγματοποιηθεί στο MARX HALLE αποτελεί γεγονός. 20.000 τετραγωνικά μέτρα για σπουδαία έργα τέχνης απ’ όλο τον κόσμο, συναρπαστικές συναυλίες ή λαμπερά γκαλά. Το MARX HALLE είναι ο χώρος για αξέχαστες εμπειρίες και μεγαλοπρεπείς παραγωγές.
Η τελευταία εναπομείνασα κατασκευή από σφυρήλατο σίδερο του 19 ου αιώνα στη Βιέννη όπου φιλοξενήθηκαν τα σφαγεία της πόλης μέχρι το 1997, ανακαινίστηκε πλήρως το 2012 διατηρώντας τα τελευταία χρόνια την παλιά του αίγλη. Το ιστορικό κτίριο του 1881 εντυπωσιάζει με την ασυνήθιστη γοητεία του, τις τεράστιες διαστάσεις και τη μοντέρνα αρχιτεκτονική του σε μια πόλη που εξυψώνει το κλασσικό.
Η φετινή Spark Art Fair θα φιλοξενήσει 80 γκαλερί από όλο τον κόσμο με αυστηρά επιλεγμένα έργα, με έργα που θα συζητηθούν τόσο για την νοηματική τους διάσταση όσο και για το κόστος τους που μπορεί να ξεφεύγει.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το πιο ακριβό έργο τέχνης θα είναι η εγκατάσταση “8 x 8 Cedar Solid” του διακεκριμένου καλλιτέχνη Carl Andre το κόστος του οποίου αγγίζει το απίστευτο νούμερο των 1.250.000 US $ – συν τους φόρους.
Η ελίτ της τέχνης θα έχει την ευκαιρία -μέσα στα πλαίσια της έκθεσης- να βιώσει μοναδικές εμπειρίες καθώς σπουδαίοι Αυστριακοί συλλέκτες ανοίγουν τους πύργους και τις επαύλεις τους για να προσφέρουν ποτήρια με παγωμένη σαμπάνια ξεναγώντας τους στη συνέχεια στις συλλογές και τα σπάνια έργα τους.
Όπως η οικογένεια Biedermeier που στο ονομαστό «Klubhaus», το σαλόνι φιλοσοφικών συζητήσεων, μουσικής και τέχνης θα δεξιωθούν εκείνους που επιθυμούν να δουν για πρώτη φορά από κοντά τη σπάνια συλλογή τους. Ενθουσιασμένοι είναι και οι vips φιλότεχνοι που ο Αυστριακός συλλέκτης Erwin Wurm θα τους υποδεχτεί σε πύργο του, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Βιέννη. Ο γιoς του Michael Wurm θα τους μιλήσει για έργα τους και θα τους διηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες για την απόκτησή τους.
Το εξαιρετικό είναι ότι η Μαρίνα Φωκίδη λόγω της εμπλοκής της με την συγκεκριμένη διοργάνωση άνοιξε τον δρόμο σε Ελληνικές γκαλερί να δώσουν το παρών στην Spark Art Fair, οι επισκέπτες της οποίας ξεπερνούν κάποιες χιλιάδες.
Η Ελλάδα παρούσα στην Αυστρία
Η Ελληνίδα curator αναφέρει στο Lemon Social Eye «Μέσα σε όλες τις γκαλερί που καλέσαμε υπάρχει έντονο φυσικά το Ελληνικό στοιχείο». Συγκαταλέγονται 4 ελληνικές γκαλερί σύγχρονης τέχνης σημαντικές όπως οι DIO Choria της Μαρίνας Βρανοπούλου με καλλιτέχνες τους Callas, Allouche Benias με καλλιτέχνη τον Theo Michael, η Crux gallery του Σάκη Παπακωνσταντίνου με καλλιτέχνη την Renate Graff, Citronne gallery της Τατιάνας Σπινάρη με καλλιτέχνες τους Πάνο Χαραλάμπους και Γιώργο Λάππα και μια σημαντική γκαλερί από το Μόναχο η ιδιοκτήτρια της οποίας είναι η Ελληνικής καταγωγής Franscoise Heitsch. «Ανέκαθεν με ενδιέφερε η έντονη συνεύρεση διαφορετικών διεθνικοτήτων και βλέπω την Ελληνική σκηνή της τέχνης ως αναπόσπαστο κομμάτι του διεθνούς γίγνεσθαι της σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας».
Η ελληνίδα πίσω από την διοργάνωση
H Μαρίνα Φωκίδη είναι μια περσόνα της τέχνης… Από τότε που ολοκλήρωσε τις σπουδές της στα διεθνώς γνωστά πανεπιστήμια Parsons Schools of Design και στο University of London εργάζεται ως επιμελήτρια, επισκέπτρια λέκτορας και συγγραφέας τέχνης για διαφορετικούς πολιτιστικούς οργανισμούς και πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο. Εχει συνεργαστεί με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και την Πρόεδρο Σάντρα Μαρινοπούλου, με το Ιδρυμα «ΔΕΣΤΕ» και τον Δάκη Ιωάννου και συνεργάστηκε για το χτίσιμο της συλλογής Βαφειά, με τον Νίκο και την Νινέττα Βαφειά.
Έχει ιδρύσει διευθύνει και συν-επιμεληθεί το πρόγραμμα στον οργανισμό σύγχρονης τέχνης Kunsthalle Athena, ο οποίος εν μέσω της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα κατάφερε να αποτελέσει ένα ζωντανό πυρήνα καλλιτεχνικών εκθέσεων, δράσεων, και δημόσιων ομιλιών αποκομίζοντας σημαντικό διεθνές ενδιαφέρον για την σύγχρονη καλλιτεχνική σκηνή της Ελλάδος. Εξάλλου έχει επιμεληθεί τρεις Μπιενάλε.
Μετρά όμως κι άλλες σημαντικές επιτυχίες: Εχει υπάρξει επίτροπος και επιμελήτρια του Ελληνικού Εθνικού περιπτέρου στην 50η Μπιενάλε Βενετίας, όπως και επιμελήτρια της Ελληνικής Συμμετοχής στο Winter Festival του Σαράγιεβου.
Το 2021, κλήθηκε από το Ισπανικό κράτος να επιμεληθεί την κεντρική έκθεση της Arco 2023, The Mediterranean, A Round Sea, η οποία παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία τον Φεβρουάριο του 2023.
«Η έκθεση που εγκαινιάστηκε από το βασιλικό ζεύγος της Ισπανίας αποτελεί μια σημαντική στιγμή της καριέρας μου» παραδέχεται η γνωστή curator η οποία συμπληρώνει «Θυμάμαι πως όταν ευχαρίστησα τον βασιλιά Φελίππε για την πρόσκληση που μου απηύθηνε το κράτος του μου απάντησε “Νοιώθω διπλά ευχαριστημένος αφού όπως γνωρίζετε έχω και Ελληνικό αίμα”».