Αποκλειστικό

Οι Ελληνες που κατέκτησαν την Ινδία – Όμηρος Παπακωνσταντίνου, Κωνσταντίνος Λύρας (pics+vid)

Από τη Μαρία Λεμονιά
Φωτογραφίες: Νικόλας Κομίνης

×
PLAY VIDEO

Δύο επιτυχημένοι νεαροί Ελληνες δημιούργησαν μια εταιρεία με έδρα το Ντουμπάι, την Entente, η οποία βρίσκει επιστήμονες από την Ινδία και επανδρώνει μ’ αυτούς εταιρείες στο Δυτικό κόσμο. Από ναυτιλιακές μέχρι… ξενοδοχεία

Ο Ομηρος Παπακωνσταντίνου αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών και έκανε μάστερ στο University of Leicester στο Ηνωμένο Βασίλειο. Για πέντε χρόνια εργάστηκε ως δικηγόρος σε μεγάλο δικηγορικό γραφείο του Λονδίνου. Από το 2016 είναι ιδρυτής και Partner στο Multi Family Office στο Λονδίνο που σχετίζεται με επενδύσεις σε commercial real estate στην Αγγλία και σε Private Equity που επενδύει σε start-ups αλλά και σε καταξιωμένες εταιρείες.

Ο Κώστας Λύρας από την άλλη, γεννήθηκε στην Αγγλία, αλλά μεγάλωσε στην Ελλάδα, ενώ σπούδασε Ιστορία στην Ιταλία και την Αμερική. Έχει εργαστεί στον χώρο της ναυτιλίας και της πληροφορικής.

Η επαγγελματική του πορεία τον οδήγησε στην Ινδία, όπου εργάστηκε σε εταιρεία που ανέπτυσσε ναυτιλιακό λογισμικό. «Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, διαπίστωσα όχι μόνο την ταχύτητα με την οποία το γραφείο της εταιρείας στην Ινδία μεταφέρθηκε σε εξ αποστάσεως λειτουργία (remote), αλλά και το πλεόνασμα ταλέντου στην περιοχή. Ο συνδυασμός αυτών των δύο παραγόντων – η αποτελεσματικότητα του εξ αποστάσεως εργασιακού μοντέλου και η αντίθεση ανάμεσα στην αφθονία ταλέντου στην Ινδία και την έλλειψη στην Ελλάδα – ενέπνευσε την ιδέα για την δημιουργία της εταιρείας Entente. (Entente ήταν η ΓαλλοΒρετανική συμμαχία στο 2ο Παγκόσμιο πόλεμο).

Ομηρος και Κωνσταντίνος γνωρίζονται από τα μαθητικά τους χρόνια. Όταν ξαναβρέθηκαν το 2018 πήραν την απόφαση να ενώσουν τις δυνάμεις τους προχωρώντας στην σύσταση μιας πρωτοποριακής για τα δεδομένα της Ελλάδας εταιρείας.

«Πρώτη προσωπική επαφή με Ινδία το 2018 όταν επισκέφτηκα το φίλο και συμμαθητή Κώστα Λύρα, ο οποίος ζούσε εκεί, διευθύνοντας το οικογενειακό γραφείο στην Ινδία (ναυτιλιακό λογισμικό με Ινδούς προγραμματιστές υποστηρίζοντας το Ελληνικό γραφείο στον Πειραιά). Βλέποντας την τεράστια αγορά της Ινδίας ως ανερχόμενη παγκόσμια υπερδύναμη, αποφασίσαμε από κοινού ότι θέλουμε να αποκτήσουμε παρουσία και να επενδύσουμε στην Ινδία και αρχίσαμε να κοιτάμε για ευκαιρίες».

Θέλει και κόπο και τρόπο!

Ο Ομηρος εξιστορεί το success story τους «Εξαιτίας της προηγούμενης εμπειρίας του Κώστα ψάχνοντας προγραμματιστές στην Ινδία, γνωρίζαμε ότι θα αντιμετωπίζαμε το εξής πρόβλημα. Οι περισσότερες εταιρείες που αναζητούσαν κόσμο στην Ινδία απευθύνονταν σε Ινδούς υπερεργολάβους με αποτέλεσμα να είναι μέτρια η ποιότητα, υψηλές οι τιμές και γενικά μια όχι και τόσο καλή εμπειρία για τους πελάτες!»

Ομηρος και Κωνσταντίνος παραδέχονται στο Lemon Social Eye «Για να το παρακάμψουμε αυτό, αποφασίσαμε ότι πρέπει να χτίσουμε μια πλατφόρμα που θα μας βοηθάει να προσλαμβάνουμε κόσμο μόνοι μας. Επιπρόσθετα, επιθυμούσαμε την ανάδειξη και του ελληνικού στοιχείου στην εταιρεία μας, γνωρίζοντας οτι αυτό θα μας έδινε μεγάλο πλεονέκτημα. Θεωρούσαμε ότι ο αρμονικός συνδυασμός (εμείς το λέμε Smart Shoring) του offshore δυναμικού, με Έλληνες επαγγελματίες του κλάδου (προγραμματιστών, project managers, product managers κτλπ) θα γεννούσε πρωτοπόρες ιδέες και μεγάλη αποδοτικότητα. Τότε εντάχθηκε στην ομάδα μας o Επικεφαλής Τεχνολογίας Μάριος Σαρρηγιάννης (ήρθε σε εμάς αφήνοντας την Microsoft) για να μας βοηθήσει να φτιάξουμε την πλατφόρμα μας»

Και ιδού το θαύμα

«Στην πρώτη δουλειά που ανεβάσαμε αναζητώντας προγραμματιστές στην Ινδία, πάθαμε σοκ όταν διαπιστώσαμε ότι εντός μίας εβδομάδας πήραμε πάνω από 14 χιλιάδες αιτήσεις! (Πελάτες μας πλέον στην Ελλάδα με τεράστιες εταιρείες λογισμικού λαμβάνουν αντίστοιχα 400 αιτήσεις για τις ίδιες θέσεις!) Φυσικά και ήταν αδύνατο να διαβάσουμε τόσα βιογραφικά οπότε αποφασίσαμε να εντάξουμε διάφορα AI εργαλεία στην πλατφόρμα μας που σε συνδυασμό με κάποιες αυτοματοποιημένες διαδικασίες αξιολόγησης, μας βοηθάνε να φιλτράρουμε τα βιογραφικά και τους υποψηφίους. Αποτέλεσμα; Καταφέρνουμε να βλέπουμε για συνέντευξη λιγότερο από 1% των υποψηφίων, μπορώντας έτσι να επιλέγουμε τους καλύτερους!»

«Λόγω των επαφών και των σπουδών του Κώστα στη Νέα Υόρκη και τη δικιά μου εμπειρία στο Λονδίνο, καθώς και την γνώση της Αγγλικής γλώσσας, ξεκινήσαμε να προσφέρουμε υπηρεσίες και ανθρώπινο δυναμικό για λογιστικά, προγραμματιστικά και help desk κέντρα ναυτιλιακών εταιρειών, σε κάποια μεγάλα ξενοδοχεία της Νέας Υόρκης αλλά και σε διάφορα tech start-ups του Λονδίνου» μας λέει ο Ομηρος.

«Ως Έλληνες του εξωτερικού βέβαια, πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μας ήταν το πώς θα το φέρουμε όλο αυτό που είχαμε δημιουργήσει στην Ελλάδα, όπου η γλώσσα αποτελούσε εμπόδιο. Γνωρίζαμε ήδη λόγω της ενασχόλησης της οικογένειας του Κώστα με την ναυτιλία και τις επαφές τις δικές μου από το Λονδίνο, ότι στο ναυτιλιακό κλάδο πολλές δουλειές και η επικοινωνία γίνεται στα Αγγλικά, το ίδιο και στο χώρο του λογισμικού»

«Ειδικά στη ναυτιλία, εντοπίσαμε ότι υπάρχει τεράστια έλλειψη από μηχανικούς, οι οποίοι χρειάζονται για διάφορους ρόλους του γραφείου και μπορούν να γίνουν remotely, και σε συνδυασμό με τους προγραμματιστές ξεκινήσαμε με αυτές τις 2 υπηρεσίες» αναφέρει ο Κωνσταντίνος.

«Από το 2022 λοιπόν και αφότου δημιουργήσαμε μια ομάδα στην Ελλάδα με μεγάλη εμπειρία στο χώρο της ναυτιλίας και του λογισμικού, ξεκινήσαμε και επίσημα τις πωλήσεις στην Ελληνική αγορά. Όπως περιμέναμε, αντιμετωπίσαμε στην αρχή μια διστακτικότητα μιας και για τους λόγους που προανέφερα πιο πάνω, πολλοί πελάτες μας είχαν στο παρελθόν μια κακή εμπειρία με την Ινδία. Σύντομα όμως καταφέραμε να τους πείσουμε να μας δώσουν μια ευκαιρία, και πλέον δουλεύουμε με κάποιες από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές και εταιρείες λογισμικού, ασφαλιστικές και start-ups στην Ελλάδα».

Η έδρα της εταιρείας είναι το Ντουμπάι και τα περιθώρια ανάπτυξής της είναι μεγάλα καθώς η Ινδία κρατά το συγκριτικό πλεονέκτημα. Κατέχει ένα πληθυσμιακό γκρουπ ανθρώπων άνω των 800 εκατομμυρίων σε άτομα κάτω των 30 χρόνων. Και το πιο εκπληκτικό: Η Ινδία υπολογίζεται ότι έχει περί τα 10 εκατομμύρια αποφοίτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης το χρόνο!