Αποκλειστικό

Φρενίτιδα στο βρετανικό παλάτι με τις ελληνικές γραβάτες – Kοντέινερ με νέα σχέδια καταφθάνουν στο Μπάκιγχαμ (pic + vid)

Από τη Μαρία Λεμονιά

×
PLAY VIDEO

Μετά την συνάντηση του βασιλιά Καρόλου με τον Ινδό πρωθυπουργό και την σημειολογική σημασία της γραβάτας που φορούσε, οι Ελληνοπρεπείς γραβάτες γίνονται η απόλυτη μόδα στο Μπάκιγχαμ καθώς μέλη του παραγγέλνουν στον Ελληνικό οίκο και νέα σχέδια.

Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 12 μμ. – Μεσήλικας καλοντυμένος άνδρας περνά την πόρτα του ιστορικού οίκου Γραβατών Παγώνη (Pagoni) στην οδό Ακαδημίας. Ζητά να δει τις γραβάτες με την Ελληνική σημαία που φόρεσε ο Βρετανός βασιλιάς και προβαίνει σε νέες παραγγελίες. Είναι ο εκπρόσωπος του George Philip Nicholas Windsor, κόμη του St Andrews, Άγγλου φιλανθρώπου, πρώην διπλωμάτη και μέλους της βρετανικής βασιλικής οικογένειας με σειρά διαδοχής 42.

«Ο κόμης είναι ενθουσιασμένος με τις δημιουργίες σας και την προβολή της Ελληνικότητας στις γραβάτες σας. Επιθυμεί να του σχεδιάσετε μια σειρά από νέες Ελληνικές γραβάτες και να μας τις στείλετε στη Μεγάλη Βρετανία» αναφέρει στον οίκο.

Ο George Philip Nicholas Windsor μόνο τυχαίος δεν είναι στην Βρετανική Αριστοκρατία. Είναι πρύτανης του Πανεπιστημίου του Μπόλτον από το 2017, διαχειριστής των ιδρυμάτων Next Century και Global Health και προστάτης της Ουαλικής Συμφωνικής Ορχήστρας. Εξάλλου είναι ο μεγαλύτερος γιος του πρίγκιπα Εδουάρδου, δούκα του Κεντ, και της συζύγου του Κάθριν, δούκισσας της ίδιας περιοχής. Διαθέτει μάλιστα και ελληνική καταγωγή που δεν διστάζει να την προβάλλει καθότι παππούς του ήταν ο Πρίγκιπας George του Κεντ και γιαγιά του η πριγκίπισσα Μαρίνα της Ελλάδος και της Δανίας.

Δεν είναι η μοναδική περίπτωση Βρετανού αριστοκράτη που δείχνει ενθουσιασμένος με τις Ελληνικές γραβάτες. Από τότε που η Δήμητρα Κολοτούρα του οίκου Zeus & Δione προσέφερε ως δώρο στον βασιλιά Κάρολο την Ελληνική γραβάτα την οποία και φόρεσε, το αριστοκρατικό dress code κάνει το συγκεκριμένο αξεσουάρ το απόλυτο trend.

Aυτή τη στιγμή ο οίκος Pagoni έχει έτοιμα μια σειρά από νέα σχέδια γραβατών με την Ελληνική σημαία και Ελληνικά θέματα που αποδέχτη έχουν τους ενοίκους του Μπάκιγχαμ και άλλους Βρετανούς αριστοκράτες.

Αν νομίζετε ότι η συγκεκριμένη φρενίτιδα αγγίζει μόνο τους Βρετανούς γαλαζοαίματους κάνετε λάθος. Από την συγκεκριμένη σειρά έχουν παραγγείλει γραβάτες από το βασίλειο του Μπαχρέιν αλλά και επιφανείς Ελληνες επιχειρηματίες από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

«Αισθάνομαι υπερήφανη που η γραβάτα την οποία σχεδίασα το 2003, ένα χρόνο πριν τους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας και επομένως πριν 20 χρόνια έγινε ένα αξεσουάρ που πρεσβεύει την Ελληνικότητα σε όλο τον κόσμο. Συγκινούμαι από το γεγονός ότι την φόρεσε ο Βασιλιάς Κάρολος σε μια ιστορική στιγμή για την Ελλάδα που ταυτίζεται με την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα αλλά και τα 90 χρόνια του οίκου μας» αναφέρει η ιδιοκτήτρια του οίκου Μαριάννα Παγώνη.

«Η ίδια γραβάτα φορέθηκε από τον Τζο Μπάιντεν, προσφέρθηκε ως δώρο σε αρχηγούς κρατών και επέλεξε ο απλός κόσμος όταν κατέβαινε στους δρόμους για να διαμαρτυρηθεί για την ονομασία Μακεδονία από τη γείτονα χώρα. Κατόπιν της μεγάλης ζήτησης από διάφορα μέρη του κόσμου είμαστε στην τελική φάση της δημιουργίας και άλλων σειρών με την Ελληνική σημαία και θέματα από την πατρίδα μας».

Μια ιστορία 90 και πλέον χρόνων

Δεκαετία 1960 στην πλατεία Κολωνακίου:  Στον οίκο «Παγώνη» μπαίνει βιαστικός ο Αντώνης Μπενάκης προκειμένου να διαλέξει μια σκουρόχρωμη γραβάτα. Με λίγα δευτερόλεπτα διαφορά εισέρχεται φουριόζος και ο Αριστοτέλης Ωνάσης. Οι πωλήτριες σαστίζουν καθώς δεν ξέρουν ποιoν να πρωτοεξυπηρετήσουν. Ο Ωνάσης αναλαμβάνει πρωτοβουλία και λύνει το πρόβλημα.

«Κυρία μου» λέει με το χαρακτηριστικό φασαριόζικο στυλ του. «Να εξυπηρετήσετε πρώτα απ΄όλα τον εθνικό μας ευεργέτη. Εγώ διαλέγω και μόνος μου».

Αυτοί δεν ήταν οι μοναδικοί επώνυμοι πελάτες του καταστήματος «Παγώνη». Ο δαιμόνιος επιχειρηματίας Νίκος Παγώνης φέρνοντας πουκάμισα και γραβάτες από την Ελβετία, την Αυστρία και το Παρίσι, είχε καταφέρει να συγκεντρώσει το αγοραστικό ενδιαφέρον της εγχώριας crème de la crème. Δίπλα δε στο κατάστημα με τις γραβάτες διατηρεί δύο ακόμη πετυχημένες επιχειρήσεις: Eνα κουρείο και ένα μεσιτικό γραφείο του ιδίου. Όλη η αριστοκρατία της εποχής φτιάχνει την κόμη του, προμηθεύεται πουκάμισα και αγοράζει τα καλύτερα φιλέτα της περιοχής. Οι γνωριμίες της οικογένειας Παγώνη ξεκινούν από τους μεγαλοεπιχειρηματίες της εποχής και φτάνουν μέχρι τα ανάκτορα.

Ο γιος του ιδρυτή Τάσος Παγώνης λάτρεψε την γραβάτα όσο και ο πατέρας του. Τον χειμώνα του ’33 λανσάρει την μόδα με τις υφαντές γραβάτες στον αργαλειό. Την οικογενειακή παράδοση θα συνεχίσει στην οδό Φιλελλήνων.

Φέτος ο οίκος γραβατών Pagoni συμπληρώνει 90 χρόνια επιτυχημένης πορείας. Στο portfolio του διαθέτει μια σειρά από πολύ δυνατές συνεργασίες που συνέβαλαν στη διεθνή του πορεία.

Εχει ντύσει τους υπαλλήλους του Λούβρου με μαντήλια και γραβάτες του, κερδίζοντας θέση στον Γαλλικό Τύπο. Οι εντυπώσεις ήταν πολύ θετικές όπως και τα σχόλια.

Εχει φτιάξει μαντήλια και γραβάτες για τις στολές της Ολυμπιακής Αεροπορίας τις οποίες υπέγραφε η Σίλια Κριθαριώτη, επιμελείται τις γραβάτες για το προσωπικό του Alexander yacht της οικογένειας Λάτση, έδωσε γραβάτες για τους ανθρώπους του Μουσείου Μπενάκη στο πρόσφατο event με τον οίκο Cabanna και ντύνει με τις γραβάτες του το Ιδρυμα Μαρίνας και Βασίλη Θεοχαράκη αλλά και την ναυτιλιακή εταιρία Τσάκος.

Εξάλλου επιμελείται το image της Ολυμπιακής Ακαδημίας και έχει φτιάξει μαντήλια και γραβάτες για τα Special Olympics.

Οι λάτρεις της τέχνης γνωρίζουν ότι ο διάσημος εικαστικός Pavlos εμπνεύστηκε τις γραβάτες από τις βιτρίνες του καταστήματος Pagoni ενώ ο οίκος Fornasseti λόγω της βαθιάς φιλίας της οικογένεια Παγώνη με τον γιο του Varnava Fornasseti, διαθέτει τις γραβάτες του κατ΄αποκλειστικότητα.