Αν ξέρετε τον Cameron και τον Tyler Winklevoss, τότε πιθανότατα θα έχετε δει το The Social Network, την ταινία του David Fincher που εξιστορεί τις απαρχές του Facebook. Ναι, είναι εκείνοι οι τέλεια γυμνασμένοι δίδυμοι που ισχυρίζονταν πως ο Mark Zuckerberg έκλεψε την ιδέα τους και δημιούργησε το Facebook πίσω από την πλάτη τους. Έντεκα χρόνια έχουν περάσει από την κυκλοφορία της ταινίας και η γνώμη του κοινού για αυτή δεν έχει αλλάξει, παραμένει θετική. Αντιθέτως, η δημόσια εικόνα του Mark Zuckerberg έχει δει πολλά σκαμπανεβάσματα από τότε.
Το 2009, οι παράγοντες της ταινίας ήξεραν, ήδη, πως ο σγουρομάλλης εφευρέτης του Facebook δεν ήταν άγγελος, ούτε και ήρωας. Ήταν, όμως, ένα αδύνατο, κοινωνικά αδέξιο αγόρι που ήθελε να φέρει μία επανάσταση. Και πάνω απ’ όλα, ήταν ο πρωταγωνιστής. Οι αδερφοί Winklevoss, από την άλλη, παρότι είναι πραγματικά πρόσωπα, είναι λες και δημιουργήθηκαν για τους σκοπούς της ταινίας. Πανύψηλοι, δημοφιλείς, εξαιρετικοί αθλητές και πλούσιοι, ήταν ακριβώς το αντίθετο, ήταν το Status Quo, ήταν ο Γολιάθ στον έντονα ελαττωματικό Δαβίδ του Zuckerburg.
Όσο για το τι πραγματικά συνέβη με το The Facebook, όπως λεγόταν τότε, είναι πλέον υποκειμενικό. Το 2003, όντας φοιτητές στο Harvard, οι αδερφοί Winklevoss σχεδίαζαν το Harvard Connetcion, ένα social netwrok που θα συνέδεε τους μαθητές του πανεπιστημίου με βάση τα ενδιαφέροντα τους. Χρειάζονταν, όμως, έναν προγραμματιστή, μίας και ο προηγούμενος συνεργάτης τους αποφοίτησε και έπιασε δουλειά στην Google. Έτσι, ήρθαν σε επαφή με τον Zuckerberg, με τον οποίον μοιράστηκαν την ιδέα και τον κώδικα τους. Ο Zuckerberg δέχτηκε να συνεργαστεί μαζί τους, αλλά μερικούς μήνες μετά την πρώτη γνωριμία τους και χωρίς να πει λέξη στους διδύμους, δημιούργησε το The Facebook, τον Ιανουάριο του 2004. Δεκαέξι χρόνια αργότερα, οι Winklevoss ακόμη θεωρούν πως ο Zuckerberg πήρε από εκείνους τις βάσεις για την «χρυσή ιδέα» του. Εκείνος απαντά με το πολύ απλό «Αν ήσασταν οι εφευρέτες του Facebook, θα είχατε εφεύρει το Facebook»
Τι λένε, όμως, τα δικαστήρια για την υπόθεση; Τίποτα, γιατί οι δύο πλευρές κατάφεραν να έρθουν σε συμφωνία το 2008. Μετά από εκατοντάδες ώρες διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε μεσολαβητές και δικηγόρους, το «deal» έκλεισε αφότου ο Zuckerberg μίλησε πρόσωπο με πρόσωπο μόνο με τον Cameron Winklevoss. Ο 24χρονος, τότε, ισχυρός άνδρας του Facebook δεν δεχόταν να βρεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και με τους δύο αδερφούς για «λόγους ασφαλείας». Τελικά, οι δίδυμοι πήραν συνολικά 65 εκατομμύρια δολάρια, ή τουλάχιστον, αυτή ήταν η συμφωνία. Πηγαίνοντας ενάντια στις συμβουλές της νομικής τους ομάδας, τα αδέλφια αποφάσισαν να πάρουν μόνο τα 20 εκατομμύρια σε μετρητά και τα υπόλοιπα 45 εκατομμύρια δολάρια σε μετοχές του Facebook. Όταν το Facebook μπήκε στο χρηματιστήριο, το 2013, η αξία των μετοχών εξαπλασιάστηκε στα 300 εκατομμύρια δολάρια. Προφανέστατα, ήταν μια εξαιρετική απόφαση, αν και η κινητήρια δύναμη πίσω από αυτήν δεν ήταν τα χρήματα, αλλά η επιθυμία των αδερφών να έχουν ένα κομμάτι από κάτι που πίστευαν ότι τους ανήκε δικαιωματικά.
Λίγους μήνες αργότερα, ταξίδεψαν στο Πεκίνο. Όχι για κάποια νέα επιχειρηματική ευκαιρία, αλλά για να εκπροσωπήσουν τις ΗΠΑ, στο αγώνισμα της κωπηλασίας, στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2008. Κατάφεραν, μάλιστα, να φτάσουν στον τελικό, τερματίζοντας στην έκτη θέση. Έπειτα, ακολούθησε ένα μεταπτυχιακό στην Οξφόρδη και μετά θα ερχόταν επιτέλους η ώρα για να επανεπενδύσουν τα κέρδη τους. Αρχικά, έστρεψαν την προσοχή τους στην Silicon Valley, τον παράδεισο των τεχνολογικών stat-ups. Έψαξαν και ξαναέψαξαν για το δικό τους Facebook, μα δεν τα κατάφεραν. Το Facebook ήταν ήδη τεχνολογικός γίγαντας με την δύναμη να αγοράσει οποιονδήποτε μικρότερο ανταγωνιστή. Ως αποτέλεσμα, δεν υπήρχαν πολλές εταιρείες που ήθελαν την οικονομική υποστήριξη των πιο μισητών αντιπάλων του Mark Zuckerberg.
Αποφάσισαν, λοιπόν, να κάνουν ένα διάλειμμα και τελικά εκεί βρήκαν ή καλύτερα τους βρήκε η επόμενη επιχειρηματική τους ιδέα. Σε μία παραλία στην Ίμπιθα γνώριζαν κάποιον David Azar, που τους μίλησε για ένα μυστηριώδες, ψηφιακό νόμισμα, ονόματι bitcoin. Η ιδέα και μόνο πίσω από τα κρυπτονομίσματα τους τράβηξε την προσοχή. Τα έβλεπαν σαν μία επανάσταση στον χώρο των χρημάτων, αν και τότε, στις αρχές τις προηγούμενης δεκαετίας, χρησιμοποιούνταν κυρίως για παράνομες αγορές στο Dark Web. Αφότου μελέτησαν το θέμα προχώρησαν σε μία πρωτοφανή, για τα δεδομένα της εποχής, αγορά: Επένδυσαν 11 εκατομμύρια δολάρια σε bitcoin, πληρώνοντας λιγότερα από 120 δολάρια για κάθε κέρμα. Στα επόμενα χρόνια, η τιμή του bitcoin θα έφτανε κοντά στα 20 χιλιάδες δολάρια για ένα κέρμα. Έναν χρόνο αφότου αγόρασαν το 1% όλων των bitcoin του κόσμου, τα δύο αδέρφια ίδρυσαν την Gemini, ένα χρηματιστήριο για κρυπτονομίσματα που δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά, την Σιγκαπούρη, την Νότια Κορέα και το Χονγκ Κονγκ. Πλέον, οι ρόλοι έχουν αλλάξει. Ο Mark Zuckerberg και το Facebook, που έχει την δύναμη να επηρεάζει εκλογικές αναμετρήσεις, είναι το status quo, ενώ οι αδερφοί Winklevoss κρατούν την σημαία της (ψηφιακής) νομισματικής επανάστασης.
Κάπως έτσι, ο Cameron και ο Tyler Winklevoss έγιναν οι πρώτοι δισεκατομμυριούχοι του bitcoin. Λόγω των αρκετά συχνών αυξομειώσεων στην αξία του νομίσματος, είναι δύσκολο να υπολογιστεί με ακρίβεια το net worth τους, αλλά αυτήν την στιγμή, ένα μόνο bitcoin ισοδυναμεί με 19.000 δολάρια. Πάντως, όπως αποκάλυψαν πρόσφατα, οι δίδυμοι δεν σκοπεύουν να πουλήσουν τα ψηφιακά τους νομίσματα στο σύντομο μέλλον. Στα μάτια τους, το αγαπημένο τους κρυπτονόμισμα μπορεί μία μέρα να έχει μεγαλύτερη αξία από τον χρυσό.
«Η άποψη μας είναι πως το bitcoin είναι η δεύτερη εκδοχή του χρυσού, που θα διαταράξει τον χρυσό και αν το κάνει αυτό, μπορεί να έχει market cap 9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, οπότε νομίζουμε ότι μια μέρα ένα bitcoin μπορεί να κάνει 500.000 δολάρια» δήλωσε ο Cameron Winklevoss στο CNBC τον Νοέμβριο.
Φυσικά, μπορεί να έχουν άδικο και ο Warren Buffet, που πιστεύει πως τα κρυπτονομίσματα δεν έχουν καμία αξία, να έχει δίκιο. Όμως οτιδήποτε και αν συμβεί με τα κρυπτονομίσματα, οι αδερφοί Winklevoss κατάφεραν να εμπλέκονται σε δύο από τα μεγαλύτερα και πιο επαναστατικά συμβάντα τις ψηφιακής εποχής.
Και αυτό δεν μπορεί να είναι τυχαίο.
Διαβάστε περισσότερα
Chateau Petrus: Ο μύθος της Βουργουνδίας, ο Ρώσος ολιγάρχης και η Sprite
Pfizer: 3.000 αιτήσεις για 200 θέσεις στο Ψηφιακό Κέντρο Τεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη
Σταϊκούρας: Ενισχύσεις 12 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία